‘El Brot Jove’, un recull de relats adreçat al públic juvenil

D’esquerra a dreta: Ferran Bohé, Carles Sanz, Pep Puig, Carmel Carrillo, el regidor de Cultura Ricard Rafecas i Josep Vergés
18/05/2021 - 16:55h

El projecte agrupa el treball coral de la llibreria l’Odissea, l’Escola de Música, l’Escola d’Art Arsenal i de 10 instituts de la comarca

La llibreria l’Odissea ha estat l’escenari de la presentació del llibre ‘El Brot Jove, projecte literari… musical… gràfic…’. Aquest ha estat un projecte per promoure la lectura dins l’àmbit de l’ensenyament, adreçat especialment a joves d’entre 14 i 18 anys, amb la finalitat de fer un crit d’atenció sobre replantejar com aproximar la persona amb la literatura. El projecte s’ha produït en format de lectura i en format televisiu.

Per dur a terme el projecte hi ha hagut una col·laboració grupal artística, on han participat des de la mateixa llibreria l’Odissea amb la idea i coordinació del projecte, l’Escola de Música en la coordinació musical, l’Escola Arsenal amb les il·lustracions del llibre, Penedès TV coproduint audiovisualment i amb l’ajuda dels alumnes de 10 escoles i instituts. “Penso que l’experiència dels alumnes ha estat com diferent” comentava Pep Puig sobre la realització de la sèrie i l’intercanvi generacional, afegint que pels alumnes “el fet que sigui un producte final i el puguin veure se’ls hi ha fet un procés interessant”.

Els diferents relats inclouen una varietat d’autors com Mercè Rodoreda, Albert Sánchez-Piñol, Bel Olid, Thomas Bernhard, Isabel-Clara Simó, Slawomir Mrozek, Manuel Baixauli, Agota Kristof, Roc Casagran i Marc Artigau.

El projecte

La producció sorgeix de la idea que des de fa anys es presenten estudis sobre l’ús de la llengua catalana a les aules i, a mesura que avancen les etapes educatives se’n perd l’ús, obtenint resultats més que preocupants. Amb el ‘Brot Jove’ es vol impulsar aquesta connexió amb el públic més jove.

‘El Brot Jove’ és la continuació d’una primera sèrie titulada ‘El Brot’, que va ser produïda per commemorar el 25 aniversari de la llibreria l’Odissea amb el mateix objectiu que aquesta segona entrega, apropar els llibres i la lectura al públic en general. La primera sèrie va ser guardonada , l’any 2019, amb el Premi D.O. Catalunya al millor format de Televisió Català al festival Zoom d’Igualada.

La portada del llibre

El projecte té dues parts ben diferenciades, però a la vegada relacionades. Per un costat, el format editorial s’ha editat de manera no venal amb una tirada de 400 exemplars en tipografia estàndard i de 100 exemplars amb tipografia pensada per persones afectades amb dislèxia. El format recull una sèrie de relats que van acompanyats de la il·lustració que han inspirat als alumnes del grau mitjà de disseny de l’escola d’Art Arsenal. Per l’altre costat, el projecte audiovisual consta d’una sèrie de 10 capítols, de 15-20 minuts aproximadament de durada cada capítol. A partir d’un mateix relat, estudiants de diversos instituts de Vilafranca i del Penedès, alumnes de l’Escola d’Art Arsenal i joves de l’Escola Municipal de Vilafranca, llegeixen en veu alta, il·lustren i posen la banda sonora als 17 relats breus.

El projecte coral incorpora 26 lectores i lectors, 17 il·lustradores i il·lustradors i 15 músics. A més dels coordinadors de cada grup, les persones que han fet la tria de narracions, la presentadora del programa (Clara Cols) i el dibuixant del pati (Jordi Gibert) durant els capítols.

L’emissió dels capítols ha començat avui amb l’estrena del projecte audiovisual d’El Brot Jove a les 15.30 h i es repetirà a les 23.30 h per Penedès Televisió. Cada dimarts es projectarà a les mateixes hores.

També et pot interessar

Comentaris