L’Escola Arsenal, pionera a Catalunya impartint un mòdul de Disseny i sostenibilitat

11/05/2021 - 17:00h

Comença a l’Arsenal el període de preinscripció als cicle formatius de grau mitjà, que s’allargarà fins al 17 de maig i pel que fa als cicles formatius de grau superior serà del 25 al 31 de maig

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, el regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Joan Manel Montfort, i el director de l’Escola Municipal d’Art Arsenal, Albert Abella, han presentat el nou mòdul de Disseny i Sostenibilitat que s’ha introduït en el pla d’estudis dels Cicles Formatius que oferta l’Escola Municipal d’Art Arsenal. L’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca del Penedès fa un pas més en la innovació pedagògica implementant ja aquest segon quadrimestre del curs aquest nou mòdul de Disseny i Sostenibilitat, en els tres cicles formatius de grau superior que s’imparteixen al centre: Gràfica impresaGràfica audiovisual i Joieria artística.

La regidora d’Educació ha destacat que l’escola Arsenal és pionera a Catalunya impartint aquest nou mòdul “que la singularitza. És un referent entre les escoles entre les escoles d’arts plàstiques i disseny a Catalunya”.

Montserrat remarcava que els continguts del mòdul de Disseny i Sostenibilitat s’han desenvolupat amb el suport del Servei de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament, “en particular del programa d’Economia Circular, tot aprofitant les seves aliances amb la Universitat Politècnica de Catalunya (escoles de Vilanova i Terrassa), la Diputació de Barcelona i diversos clústers i federacions empresarials”. La regidora ha posat èmfasi en el fet que aquesta iniciativa va en la línia de la sostenibilitat, “que és un dels eixos que, juntament amb la cultura del vi i el patrimoni, impulsem des de l’equip de govern municipal”.

Per la seva banda, Joan Manel Montfort ha recordat que l’Ajuntament aposta per l’economia circular des del 2019, “un projecte potent, d’àmbit supramunicipal i transversal, on hi participen entitats i col·laboradors per aprofitar millor els recursos i residus que genera el territori. Entenem que el futur va per aquí i és important que els joves prenguin consciència  de l’aprofitament dels recursos mitjançant aquest mòdul de Disseny i sostenibilitat”.

Per la seva banda, el director de l’Arsenal, Albert Abella, refermava que la sostenibilitat constitueix “un eix estratègic de l’escola”, explicava que el nou mòdul compta amb el reconeixement i l’autorització del Departament d’Educació de la Generalitat i té una càrrega lectiva de 6 crèdits ECTS, “el que equival a 99 hores de docència, un 10% aproximadament d’un curs. No ens consten experiències lectives en aquesta matèria. Som pioners a nivell de cicles artístics i de Formació Professional a Catalunya”. Abella ha afirmat que el mòdul s’està impartint de manera experimental aquest 2n quadrimestre de curs “amb la voluntat d’incorporar-lo plenament el curs vinent”.

Incorporar l’economia circular en el disseny

Els objectius que persegueix l’escola a l’hora d’incorporar aquest mòdul d’especialització en Disseny i Sostenibilitat són exposar els principis i fonaments de l’Economia Circular i la seva importància com a eina generadora de valor al llarg del cicle de vida dels recursos; impulsar l’adopció de l’economia circular en el món de la indústria i els serveis a través de la formació i l’assessorament al centre; motivar els futurs professionals a generar projectes innovadors i avantatges competitius mitjançant l’aplicació dels principis de l’Economia Circular; analitzar diferents vies, sistemes, models i procediments basats en els principis de l’economia circular per ser incorporats en els projectes de disseny i de fabricació del producte; assessorar el professorat perquè incorpori els coneixements sobre economia circular en l’etapa formativa de l’alumnat; i implicar l’escola perquè tendeixi a les bones pràctiques en el context de l’economia circular.

En definitiva, es vol tendir cap a l’ecodisseny, és a dir, pensar i dissenyar productes que tinguin una vida útil llarga o bé es facin amb materials fàcilment reciclables i/o reutilitzables, a repensar els processos creatius sobre les matèries primeres que es fan servir, perquè siguin respectuosos amb el medi i les persones.

Línies estratègiques de centre

La regidora d’Educació insistia que la vinculació entre disseny i sostenibilitat és només una de les quatre línies de estratègiques de l’Escola Municipal d’Art Arsenal. La innovació pedagògica és una altra d’aquestes línies. En aquest sentit, Xell Montserrat destacava que des del setembre de 2019, l’Arsenal és centre pilot del Departament d’Ensenyament per aplicar la metodologia de l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) als cicles formatius de grau superior i aquest curs s’està treballant per aplicar la mateixa metodologia als cicles de grau mitjà amb vistes a aplicar-la el proper curs.

L’aprofundiment de la relació amb el teixit empresarial també és una línia estratègica del centre. Des del setembre de 2019 també és pilot del Departament d’Ensenyament per desenvolupar i aplicar el mòdul de Formació en entorn professional (FEP) que és un mòdul equivalent al de la formació Dual en els centres d’FP.

La Mobilitat internacional també és una aposta que està fent  l’Arsenal. En aquesta línia estratègica, el centre ha renovat la carta ECHE dins el programa Erasmus+ per al període 2021–2027 i s’està desenvolupant el projecte de mobilitat 2021, en l’àmbit de la formació i aquest curs 5 alumnes del centre estan fent cursos a l’estranger.

Períodes de preinscripció

Justament aquest dimarts 11 de maig comença a l’Arsenal el període de preinscripció als cicle formatius de grau mitjà, un període que s’allargarà fins al 17 de maig. A l’Arsenal s’imparteixen els CFGM de Procediments de JoieriaAssistència al Producte Gràfic Imprès i Assistència al Producte Gràfic Interactiu. Pel que fa als cicles formatius de grau superior, el període de preinscripció serà del 25 al 31 de maig. S’hi imparteixen els CFGS de Joieria Artística, Gràfica Impresa i Gràfica Audiovisual.

També et pot interessar

Comentaris