El fons del cronista casteller vendrellenc Salvador Palau ingressa a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès

Salvador Palau Rovira dedicant unes paraules a Joan Julivert Nin, cap de la colla castellera Nens del Vendrell, l’1 de febrer de 1970, durant el banquet-homenatge a l’Hotel Brisamar de Coma-ruga. | ACBP. Fons Salvador Palau Rovira
Avatar
04/05/2021 - 19:00h

Ja es poden consultar els deu anys d’història castellera vendrellenca a través del Portal Arxius en línia

Enguany s’ha formalitzat la cessió en comodat entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Baix Penedès i la família Palau Casellas, la qual ha cedit la documentació de Salvador Palau Rovira (El Vendrell, 1934-Barcelona, 2002) que es troba dipositada a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

Salvador Palau, advocat de professió, i casteller per vocació, era membre de la colla castellera Nens del Vendrell. La seva afició pels castells el va portar a convertir-se en un reconegut cronista del món casteller en les dècades dels anys 60 i 70 del segle XX. La família Palau Casellas ha conservat la documentació que va generar al llargs d’aquests anys i assessorada per la mateixa colla Nens del Vendrell i l’historiador casteller Pere Ferrando Romeu, ha volgut que tota aquesta informació estigués accessible a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

PUBLICITAT

Salvador Palau va viure i va escriure sobre els moments més exitosos de la colla vendrellenca, dels quals participava activament. Així, l’1 de febrer de 1970 va adreçar unes paraules a l’acte d’homenatge que es va retre a Joan Julivert Nin, cap de colla dels Nens del Vendrell. El 4 d’octubre del mateix any, en la diada festiva amb motiu de la celebració per haver guanyat el VI Concurs de Castells de Tarragona, els Nens del Vendrell el van obsequiar amb una corbata que l’acreditava com a casteller de corbata en reconeixement a la seva dedicació a la colla. Cal destacar també la glossa pronunciada en l’acte d’inauguració del monument als castellers, obra de Josep Cañas, als Masos de Coma-ruga (El Vendrell), el 12 d’octubre de 1976.

La seva amistat amb Salvador Espriu va fer possible que el 1976 el poeta escrivís el text introductori del llibre commemoratiu del 50è aniversari de la colla. El 2001 va col·laborar en el llibre Nens del Vendrell: 75 anys d’històries castelleres, escrivint “Recordant Jan Julivert…!

PUBLICITAT

La documentació, objecte de cessió, té un gran interès històric. Hi trobem la correspondència, les cròniques periodístiques, els reculls de premsa, les pel·lícules i les fotografies que il·lustren una època daurada dels castells i especialment de la colla Nens del Vendrell. La seva cronologia abraça de 1967 a 1976. Destaquem la filmació titulada Torres Humanas. Castellers de Catalunya, produïda per Visiones Marbiscolor, que és una crònica del VI Concurs de Castells de Tarragona del 27 de setembre de 1970 a Tarragona, en el qual els Nens del Vendrell van guanyar amb un espectacular torre de vuit amb folre. En definitiva, el fons documental de Salvador Palau Rovira és una font imprescindible per conèixer millor una dècada de la història de la colla castellera Nens del Vendrell.

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha acabat l’inventari, el qual es pot consultar a internet al Portal Arxius en línia del Departament de Cultura de la Generalitat.

També et pot interessar

Comentaris