La Bisbal del Penedès segueix oposant-se als projectes de parcs fotovoltaics

26/04/2021 - 10:30h

El consistori ha enviat un informe desfavorable responent a les al·legacions presentades per l’empresa on defensa la preservació del territori

L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès segueix en contra dels projectes de parcs fotovoltaics en terrenys agrícoles productius sense el consens del territori.

El passat mes de novembre l’Ajuntament va rebre tres consultes de viabilitat per a instal·lacions fotovoltaiques. Per un costat, la ISF Castellet, una instal·lació de 92.583 mòduls, que afectaria els municipis de Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès, La Bisbal del Penedès i Banyeres amb destí final a l’Arboç. A la proposta se li afegien dos projectes tècnics que afectarien el municipi de La Bisbal del Penedès, amb una capacitat de 11.400 panells.

Aquesta va ser la primera notícia que van rebre els ajuntaments afectats sobre la projecció d’aquestes instal·lacions. Els consistoris van presentar al·legacions per aturar els projectes de plantes fotovoltaiques i van proposar alternatives a la ubicació dels mòduls en sostres d’empreses o terrenys industrials, per evitar els terrenys agrícoles i protegits.

Paral·lelament, el Consell d’alcaldes del Consell Comarcal del Baix Penedès i al Ple ordinari de la Bisbal van aprovar per unanimitat un manifest que expressava “SÍ a l’energia sostenible, a les instal·lacions d’autoconsum a les indústries i a la instal·lació de parcs fotovoltaics a parcel·les industrials. NO a la proposta de planta fotovoltaica en terrenys agrícoles en ús perjudicant la nostra comarca i el seu entorn social, econòmic, natural i paisatgístic”.

El passat mes de febrer, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya difonia l’informe desfavorable a la viabilitat dels parcs fotovoltaics desaconsellant la proposta. Seguidament, al mes de març, dues de les tres empreses que volien instal·lar solars fotovoltaics emetien un recurs de reposició, donant a l’Ajuntament un termini per fer al·legacions.

Aquest mes d’abril, l’Ajuntament de La Bisbal del Penedès ha enviat un informe desfavorable responent les al·legacions presentades per l’empresa, que segueix sense consensuar el projecte amb el territori. L’Ajuntament defensa l’informe desfavorable amb arguments com: l’àrea on estaria ubicat el projecte és una àrea propera a l’àliga cuabarrada, la documentació presentada mostra discrepàncies destacables, no presenten estudis d’impactes ni d’integració paisatgística del projecte, un dels projectes se superposa en camins públics rurals i reiteren que es considerin altres alternatives que no afectin els sòls agraris ni de protecció preventiva.

També et pot interessar

Comentaris