Els comerciants del Vendrell demanen més presència policial per prevenir robatoris

Un moment de la reunió d’aquest dimarts al Casal de la Gent Gran del Tívoli del Vendrell (Foto: RTV El Vendrell)
Ricard Vinyals
21/04/2021 - 19:16h

Aquest dimarts s’ha fet una reunió entre representants del sector, l’Ajuntament i els cossos de seguretat

Una trentena de comerciants del Vendrell es van reunir aquest dimarts al vespre amb representants de l’Ajuntament, la Policia Local del Vendrell, Protecció Civil i Mossos d’Esquadra per traslladar la preocupació que ha generat al sector un suposat augment dels robatoris amb força en establiments de la capital del Baix Penedès durant el darrer any.

Segons xifres que es van apuntar en la reunió i que ha destacat el president del Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT) del Vendrell, Salvador Rodríguez, hi ha hagut tot i les restriccions de mobilitat per la pandèmia del coronavirus una cinquantena de robatoris i fets delictius denunciats. Les xifres corresponen a les denúncies en uns 15 mesos, entre l’1 de gener del 2020 i aquesta setmana. Més concretament, segons dades policials, s’han denunciat 55 fets delictius: 35 al nucli històric i una vintena a les zones de les platges.

PUBLICITAT

En declaracions posteriors a l’acte, Rodríguez ha volgut destacar que des de l’Ajuntament del Vendrell i la seva policia es reconeix un cert augment dels fets delictius en comerços, però que “sense que posem en dubte la bona tasca de la reacció policial després d’un delicte, pensem que hi ha una falta de prevencio d’aquests delictes”. És en aquest sentit que els comerciants vendrellencs van fer arribar a les autoritats la necessitat que es reforci la presència policial a la via pública, sobretot als vespres coincidint amb l’horari de tancament dels comerços i a les nits.

Salva Rodríguez també ha parlat de determinats exemples que generen una sensació d’inseguretat ciutadana, com poden ser el tràfic de drogues, els petits furts, els botellots o les baralles a la via pública. I, a més, també ha apuntat que els comerciants van preguntar als estaments policials com cal actuar davant la possibilitat que algún delinqüent quedi lliure a les poques hores del fet i es presenti als establiments afectats.

“Malauradament, se’ns va dir que només es pot esperar a que arribi el dia del judici i que la justícia va molt lenta, però que arriba i que és molt important que tots els casos es denunciïn”, diu Salva Rodríguez. “És només a través d’aquestes denúncies que quan arriben les condemnes, que triguen però arriben, acaben ingressant a la presó els autors d’aquests fets; perquè se’ls acumulen els delictes”, afegeix en aquest sentit el president del CIT del Vendrell.

Eines de denúncia

Durant la reunió també es va parlar de la necessitat de canalitzar els avisos per fets delictius a través d’una trucada telefònica al número 112, que és el que activa els cossos de seguretat per acudir a un incident. Tanmateix, “paral·lelament es va recordar que al Vendrell disposem de l’APP EVAlert, des de la que es pot notificar de maneta inmediata qualsevol alerta a la policia local”, ha dit també Salva Rodríguez.

El president del CIT, que ha valorat “molt positivament” l’assistència i implicació dels comerciants en la reunió d’aquest dimarts, també ha volgut remarcar la voluntat de la Policia Local del Vendrell i dels Mossos d’Esquadra de “revisar les rutes dels agents i augmentar la presència policial als carrers”. L’alcalde, Kenneth Martínez, va traslladar als comerciants la proposta d’augmentar la plantilla policial de cara a la temporada d’estiu, però també posteriorment pel que fa a la dotació permanent del cos policial.

PUBLICITAT

D’altra banda, des de la policia local vendrellenca s’ha habilitat un correu electrònic a través del qual els comerciants podran comunicar aquelles coses que els puguin semblar sospitoses, mantenint així un altre canal de prevencio obert amb la policia; això sí, sense que hi hagi resposta directa a l’interlocutor. La policia es compromet a investigar els casos denunciats i a actuar ràpidament, però no establirà una conversa amb el denunciant.

Valoració institucional

Des de l’Ajuntament del Vendrell, la regidora de Governació i responsable de la Policia Municipal, Mariluz Ramírez, ha remarcat que la reunió va ser profitosa perquè va ser oberta als comerciants, i no només entre autoritats com havia passat una setmana enrere. “Calia escoltar la problemàtica dels comerciants afectats”, diu Ramírez, que relativitza que una percepció de certa inseguretat ciutadana es correspongui amb la realitat. En aquest sentit, fonts policials estableixen que no hi ha hagut un increment notable dels delictes i que fins i tot hi ha hagut alguns registres que han baixat pel confinament estricte durant les primeres setmanes de la pandèmia.

Mariluz Ramírez també incideix en la necessitat de denunciar tots els delictes, també els de menor importància, per la qual cosa valora positivament el nou canal de comunicació d’incidències amb la policia vendrellenca. “Reforçarem la presència policial a les tardes”, conclou.

També et pot interessar

Comentaris