Sant Valentí i el jaciment de l’Alzinaret de la Verna són declarats Béns Culturals d’Interès Local

21/04/2021 - 16:16h

El Consell Comarcal té competència per declarar Bé Cultural d’Interès Local patrimoni de municipis de menys de 5.000 habitants

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha aprovat la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el conjunt de Sant Valentí, al municipi de les Cabanyes, i el jaciment de l’Alzinaret de la Verna, a Torrelles de Foix.

Durant el ple on es va aprovar el punt, Antoni Romeu, conseller comarcal de Cultura, va explicar que el Consell Comarcal té la competència de declaració de BCIL per als municipis de menys de 5.000 habitants, però actua sempre a petició dels ajuntaments. Sílvia Pérez, consellera comarcal i regidora de les Cabanyes, va afegir que “l’Ajuntament vol protegir el conjunt arquitectònic de Sant Valentí, que comprèn una de les primeres cases de Catalunya de l’Ordre dels Hospitalaris; la capella, decorada amb pintures romàniques i gòtiques, i les restes d’una vil·la romana al subsòl”.
Més endavant es va afegir, per procediment d’urgència, una segona proposta de declaració de BCIL per al jaciment de l’alzinaret de la Verna, a Torrelles de Foix.

Antoni Romeu va explicar que “les troballes es remunten al segle II aC i fins al segle II dC i inclouen un jaciment ibèric i una vil·la romana”. Jordi Torné, conseller comarcal i regidor de Torrelles de Foix, va afegir que “l’Ajuntament vol acollir-se a una línia de subvenció per continuar els estudis arqueològics i d’aquí la urgència de l’aprovació del BCIL”.
Per altra banda es va presentar per urgència l’aprovació de la subvenció de la Generalitat per al finançament del projecte d’especialització i competitivitat territorial “Penedès territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable”.

Aquesta subvenció està emmarcada en l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) i el programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. el projecte té 4 socis beneficiaris (Consell Comarcal, Ajuntament de Vilafranca, Consell Regulador de la DO Penedès i Fundació Parc Tecnològic del Vi) i 9 ens col·laboradors.
Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va dir que “és un projecte que ens fa especial il·lusió.

L’aposta pel viver de cellers a Vilafranca, i per la recerca sobre els vins naturals i saludables, està adreçada als emprenedors del sector agrari, perquè s’atreveixin a elaborar i comercialitzar el vi que surt de les seves vinyes, i a tots els elaboradors, perquè accedeixin a games més altes a nivell mundial. També ens fa il·lusió que hagi estat l’únic projecte que ha rebut el 100% de la subvenció sol·licitada”.

El ple també va aprovar, entre moltes altres propostes, l’inici de l’expedient per a la contractació del servei de transport escolar per als propers cursos acadèmics.

Albert Tort, conseller comarcal d’Ensenyament, va explicar que “hem fet un nou estudi de costos i el valor estimat del contracte serà de més de 6 MEUR, perquè abastarà 3 cursos escolars i 2 possibles pròrrogues (fins al curs 2025-2026). En aquest nou expedient hi ha 17 lots que agrupen les 45 rutes de transport escolar de la comarca”.

A continuació, el portaveu d’En Comú Podem Penedès, Ramon Arnabat, va presentar la moció amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República.

D’acord amb el text de la moció, el Consell Comarcal s’adhereix a la crida realitzada per la Direcció General de Memòria Democràtica per celebrar el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República, col·laborarà amb els ajuntaments per donar a conèixer aquest període i per estudiar els espais de memòria democràtica existent a la comarca.

També et pot interessar

Comentaris