Millores per la depuració d’aigua a Sant Jaume dels Domenys

Una de les plantes de tractament d’aigües residuals
13/04/2021 - 14:50h

De cara al 2022 s’està redactant la fase final on incloure els sistemes necessaris de tractament i depuració d’aigües residuals

L’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys ha informat que el passat mes de març es va iniciar el funcionament de les estacions depuradores d’aigües residuals de la Torregassa i del Papiolet. Per dur a terme els treballs, l’Ajuntament ha col·laborat amb el Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP). L’Agència Catalana de l’Aigua ha finançat les obres amb un import total de 350.000 €.

Les estacions eren un reclam per poder donar un tractament adequat a les aigües residuals de la Torregassa, el Papiolet i el Papagai. Des dels anys 80 la funció de depuració d’aigües han estat unes bases de decantació, amb un resultat mínim i insuficient, ja que hi faltava un millor manteniment i la manca d’un tractament previ. Segons Arnau Triadó, tècnic del CCBP “l’estat de les basses era deplorable i s’està projectant un pla per convertir-les en depuradores definitives”.

La primera fase ha servit per construir una planta de pretractament, que consisteix en un tamís i dos tancs de retenció abans de l’entrada de l’aigua a les basses: el tamís filtrant els gruixuts i els tancs arreplegant gran part dels fangs. Així s’obté que l’aigua que arriba actualment a les basses és molt més neta que anteriorment. Una vegada acabades les obres, s’han buidat les basses inicials per netejar els residus acumulats dels anys.

Segons el cap de planta de les depuradores del Baix Penedès Interior, Alejandro Sanjuan, es fan comprovacions setmanals de l’estat de les aigües residuals que arriben a les basses i en cas que sigui necessari augmentar el funcionament del tamís, segons el cabal d’aigua residual que entra, es fan les modificacions pertinents. 

Les millores aplicades no han acabat de solucionar el problema. Per aquest fet, de cara el 2022 s’està redactant la fase final del projecte executiu amb la inclusió dels sistemes necessaris de tractament i depuració d’aigües residuals. 

L’Ajuntament també ha demanat executar les obres de millora de les basses de l’Hostal i a la Carronya. En el cas d’aquestes dues últimes, l’Agència Catalana de l’Aigua ha aprovat en els darrers dies els convenis per redactar els projectes executius de les dues estacions de depuració d’aigües, tot i que la previsió és que s’allarguin en el temps les seves reformes.

També et pot interessar

Comentaris