El premi Bellvei Negre de novel·la es coneixerà el 10 d’abril en una matinal virtual

A l’esquerra, Ramon Valls, secretari del premi al costat de l’alcalde de Bellvei, Gerard Colet | Bellvei Negre
29/03/2021 - 17:54h

Dotat en 1.200 euros, a la cinquena edició s’hi han presentat un total de 86 novel·les

La cinquena edició de la Jornada Bellvei Negre que organitzen l’Ajuntament de Bellvei, Serial Ediciones i Bellvei Ràdio es concentrarà aquest any en una matinal virtual EL dissabte 10 d’abril. A partir de les 11 del matí a través de la pàgina de Facebook dels Centres cívics de Bellvei es podran veure diversos vídeos enregistrats prèviament, i també una emissió en directe en què s’anunciaran el guanyador i el finalista del 5è Premi Bellvei Negre de novel·la negra d’aquest any.

L’alcalde de Bellvei, Gerard Colet, considera important que “en aquesta situació que vivim es pugui tirar endavant la Jornada com a fet cultural propi del poble”. Segons Colet, la voluntat de l’Ajuntament és potenciar i donar a conèixer el premi més enllà del municipi. Per això aquest any ha buscat el suport del Consell Comarcal del Baix Penedès, que hi col·labora en la difusió. “La nostra proposta és que la comarca es faci seva la Jornada, com ens hem fet nostres altres esdeveniments culturals del Baix Penedès i en els quals hi participem gent d’altres municipis”, explicava Colet.

El comissari de la Jornada Bellvei Negre i secretari del Premi Bellvei Negre de novel·la, Ramón Valls, concretava que aquest any s’ha apostat per fer una jornada virtual concentrada al matí. Els autors de les deu novel·les finalistes del Premi seran presents a l’acte a través de videoconferència i s’assabentaran en directe de qui seran el finalista i el guanyador, que anunciarà l’editora de Serial Ediciones María Tortosa amb Gerard Colet i la regidora de Cultura de Bellvei Mercedes Martín. Durant l’emissió també es farà una petita entrevista a guanyador i finalista i, al final de l’acte, també es recolliran i es respondran el màxim possible de preguntes que els espectadors hagin fet a Facebook durant l’emissió.

Valls desitja que l’any vinent es pugui tornar a fer una versió presencial de la Jornada, que l’any passat també va haver de fer-se en versió virtual, precisament l’any en què estava previst que l’esdeveniment sumés un dia més d’activitats. Entre les activitats habituals que no es podran fer aquest 10 d’abril, el comissari destaca el tast de vins i caves, formatges i xocolata que cada any anava a càrrec dels patrocinadors habituals de la jornada, Vins i Caves Jané Ventura, Xerigots de Vilafranca i l’Obrador del Vendrell. Ells, la resta de col·laboradors de jornades anteriors i de l’actual, així com els finalistes del premi i el jurat, també intervindran aquest any a l’esdeveniment a través de vídeos.

Els organitzadors de la Jornada no descarten que es pugui fer algun acte presencial a Bellvei aquesta tardor, com la presentació dels llibres del guanyador i el finalista del Premi Bellvei Negre d’aquest any, depenent de l’evolució de la pandèmia.

Molt nivell

Aquest any s’han presentat 86 novel·les al Premi Bellvei Negre de novel·la, de les quals se n’han descartat 26 per no complir les bases. D’aquestes, el jurat n’ha triat deu finalistes mitjançant un sistema d’avaluació individual, que aquest any ha resultat en puntuacions majoritàriament altes, i molt properes entre elles: “que tinguem novel·les que estan molt a prop l’una de l’altra per a nosaltres és una bona notícia, perquè demostra que la seva qualitat és alta”, destacava Valls.

“Per a mi ha estat una gran alegria veure que la puntuació de la majoria de les novel·les que han passat a segona lectura són molt altes, a prop del 90%. El premi té un nivell del qual estem molt satisfets i que és el fruit d’aquests cinc anys de treball”, concreta. D’altra banda, Ramón Valls apuntava que molts dels escriptors han reconegut que han participat al premi perquè coneixen el procés de valoració de les novel·les que se segueix, en el qual no hi participa l’editorial.

Com a novetat, aquest any l’Ajuntament ha augmentat el premi per al guanyador i ha afegit un premi en metàl·lic per al finalista. El guanyador s’endurà 1.200 euros i la publicació en paper de la novel·la, i el finalista, 500 euros i l’edició en llibre electrònic de la seva novel·la.

També et pot interessar

Comentaris