ERC vol que el Pla Territorial aprofiti els polígons existents

D’esquerra a dreta, Lluïsa Llop i Ruth Ribas
23/03/2021 - 18:11h

Els republicans defensen també, entre altres, la importància de preservar la regió agroalimentària del Penedès i rebutjen el Quart Cinturó

Esquerra ha presentat aquesta setmana la proposta de línies estratègiques sobre el Pla Territorial del Penedès amb l’objectiu de vertebrar i impulsar el Penedès

Els republicans consideren que la redacció del Pla Territorial ha d’encarar-se amb l’objectiu de modernitzar, planificar i impulsar el territori per ser una regió pròspera, dinàmica i on es garanteixi un nivell de vida digne.

“El Penedès volem viure-hi i que se’n pugui viure, volem oportunitats de desenvolupament econòmic i volem la preservació d’un entorn natural i agrari que és l’ADN i la identitat de la comarca”. D’aquesta manera s’ha expressat Rut Ribas, secretària general comarcal dels republicans, al mateix temps que creu que el Pla “ ha de garantir l’equilibri entre dibuixar oportunitats econòmiques i per tant, de dinamització, i alhora assegurar i preservar el valor paisatgístic i natural per donar impuls al sector enoturístic, al vitivinícola i a l’agrari”.

Per garantir el model Penedès d’ERC, el partit defensa, que la preservació del territori és clau. En aquest sentit reiterala seva total oposició a la construcció o desenvolupament de macro polígons logístics al territori.
Per Lluïsa Llop, diputada i alcaldessa de Gelida, “l’activitat econòmica i el desenvolupament del territori respon a un dels objectius clau del Penedès” i defensa que el Pla Territorial ha de recollir una visió moderna i eficient dels espais de dinamització com són els polígons.

Els canvis que s’estan produint en el sistema productiu, defensen els republicans, no han de portar a la construcció de macropolígons ni nous polígons, sinó que ha de basar “l’estratègia per enfortir la capacitat econòmica de la comarca en coordinar al màxim els polígons existents”. L’aposta de futur per la comarca, segons els republicans, no es pot basar en extensions de polígons encarats a la logística, sinó en apostar pel treball en xarxa, tan físic com digital, per optimitzar els assentaments actuals.
Mobilitat en xarxa: més tren i més busos

Per Llop la mobilitat és l’àmbit que pot determinar el plantejament global del Pla Territorial, és a dir, si ajuda a dinamitzar el Penedès o si per contra els plantejaments de lobbys s’imposen i es duu a terme la destrucció del territori i la concepció del Penedès “com a pati del darrera de les zones metropolitanes”. Llop alerta que “apostar per unes accions o unes altres marcarà l’esdevenir del territori i de com es desenvolupa durant les properes dècades”.

En aquest sentit la diputada republicana situa dos grans reptes en aquest àmbits. Per una banda la vertebració de la xarxa viària del Penedès i, per altra, l’aposta estratègica del transport ferroviari, amb l’impuls de l’Eix Transversal Ferroviari (Lleida-Cervera-Igualada-Martorell) . L’altra aposta és l’estació de trens regionals a Vilafranca.

Regió Agroalimentària i vitivinícola

Una de les propostes que des d’Esquerra Republicana insisteixen més, és l’impuls de la regió agroalimentària per modernitzar aquest sector a la comarca. Rut Ribas secretària general dels republicans a la comarca, va exposar que “és sorprenent que el departament de Territori no hagi incorporat cap menció al sector vitivinícola en la proposta que ha enviat als municipis”. Per Ribas un dels aspectes claus de la idiosincràsia del Penedès és la cultura vitivinícola. Així doncs la preservació d’aquest valor patrimonial, paisatgístic i econòmic resulta essencial pel desenvolupament del Penedès.

L’aposta dels republicans passa per ser un territori punter en agroindústria i per tant és essencial que el Pla valori i revaloritzi el sector de la vinya i el vi.

No al quart cinturó

Precisament, per garantir aquest ADN penedesenc, Ribas va reiterar l’oposició frontal dels republicans al Quart Cinturó. Aquest projecte que es planteja en diferents traçats, la majoria signifiquen la destrucció del territori i una gran afectació al paisatge agrícola de la comarca. Per Ribas “no es tracta de si el Quart Cinturó passa una mica més cap aquí o cap allà, simplement no el volem perquè és una infraestructura innecessària, cara i que atempta contra el Penedès”. Els republicans volen que el Pla Territorial tiri enrere tota menció a aquesta obra faraònica per assegurar “que cap lobby ni els interessos especuladors egoistes d’uns pocs s’imposin a les necessitats del Penedès”. Per Ribas “no hi haurà Penedès sense vinyes ni sense un sector vitivinícola i agrari fort, i models com el Quart Cinturó o macro polígons logístics hi van totalment en contra, batallarem perquè el Pla Territorial asseguri aquest Penedès dinàmic, fort i de futur”.

També et pot interessar

Comentaris