Josep Font i Via publica ‘Contes’, el seu primer llibre de relats breus

Avatar
19/03/2021 - 12:00h

L’obra, que ha estat editada per Andana, es compon de 31 narracions curtes i ja es pot trobar a les llibreries

En paraules de l’escriptor David Monteagudo, “Els protagonistes de Contes no són herois, tampoc antiherois (res mes fàcil de construir que un antiheroi), més aviat són ‘homes sense atributs’, persones perplexes, passivament actives, que sempre se’ns presenten en situacions quotidianes, que no es posen mai amb ningú i que, aparentment, només aspiren que se les deixi viure en pau.

PUBLICITAT

Però si hi ha alguna cosa que Josep Font sap fer bé és demostrar-nos fins a quin punt se li pot complicar la vida a un simple ciutadà, encara que sigui tan pacífic i tan poc amant de l’acció com ho són la majoria dels seus protagonistes. Amb un llenguatge directe i coŀloquial, sense floritures literàries i amb un afinat sentit de l’humor, Font atrapa el lector des del primer moment en tots i cada un dels seus relats. El que sovint comença amb un to lleuger, com si d’una una ocurrència divertida es tractés, a vegades quasi com un acudit, es va tensant i tensant fins a l’exasperació, i al final el protagonista –i amb ell el lector que, estupefacte, li ha seguit les passes– es troba enfrontat a profunds dilemes morals o abocat a insondables abismes existencials: a la soledat, a la incomunicació… o partícip d’una àcida crítica social, o perdut en lúcides distopies, invasions subtils l’única finalitat de les quals es aniquilar la llibertat de l’individu. Els relats de Josep Font –fins i tot aquells que, amb un to més amable, acaben arrencant-nos un somriure– sempre profunditzen, sempre ens fan reflexionar i sempre desprenen una aroma subtil i inefable que només ell sap crear”.

PUBLICITAT

Trajectòria

Josep Font va posar-se a treballar, de molt jove, al departament d’informàtica d’una empresa de l’Alt Penedès. Va ser allà on va tenir l’oportunitat de conèixer Joan Brossa i de poder coŀlaborar amb ell, entre altres persones, en la confecció de La sextina cibernètica (1981). Darrerament, durant l’Any Brossa, ha participat en diverses xerrades a Vilafranca del Penedès i a Barcelona per donar a conèixer de quina manera, durant els anys vuitanta del segle passat, es va arribar a concebre i crear un poema cibernètic.

Autodidacte

No va tenir, en el seu moment, l’oportunitat de fer estudis superiors, i la seva trajectòria, fins fa poc, ha estat sempre la d’un autodidacte. Actualment està cursant estudis universitaris a la UOC. De sempre ha estat una persona molt compromesa amb la defensa de la llengua i la cultura catalanes i publica, amb relativa freqüència, a la
premsa comarcal.

També et pot interessar

Comentaris