En marxa un protocol per abordar les violències sexuals a l’espai públic

Avatar
15/03/2021 - 17:50h

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha elaborat un document adreçat als ajuntaments i als agents socials del territori per lluitar contra aquest problema

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha elaborat un protocol adreçat als ajuntaments i als agents socials del territori per abordar la problemàtica de les violències sexuals i LGTBIfòbiques a l’espai públic i en contextos d’oci.
L’objectiu del document és dotar la comarca d’un instrument consensuat que permeti actuar davant tot tipus d’assetjaments i violències sexuals i LGTBIfòbiques en els contextos d’oci nocturn durant tot l’any.

Es tracta de treballar per aconseguir que els espais de socialització no estiguin condicionats per raó de sexe, orientació o identitat de gènere, i desnaturalitzar els comportaments més arrelats socialment que fonamenten el desenvolupament i la presència de les violències masclistes.

En l’elaboració del “Protocol sobre violències sexuals i LGTBIfòbiques” hi ha participat personal de diferents serveis del Consell Comarcal i dels ajuntaments (Joventut, Igualtat i Cultura), tècniques de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius i del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats, i representants d’entitats juvenils, de moviments socials feministes i de coŀlectius organitzadors d’activitats d’oci de l’Alt Penedès.

PUBLICITAT

També hi han coŀlaborat 500 persones joves responent una enquesta sobre hàbits d’oci i experiències personals sobre violències masclistes en espais d’oci (invasió de l’espai, peticions insistents, insults, burles, intimidació, tocaments no consentits, agressions sexuals, violència per motius de gènere, orientació sexual o aspecte físic no heteronormatiu, exhibició de símbols o imatges ofensives o vexatòries, i altres). Les experiències més freqüents viscudes per les persones que van respondre l’enquesta han estat “mirades persistents, invasió de l’espai físic i persecució”; seguides pels “comentaris ofensius, degradants o insults i comentaris o gestos sexuals” i “fregaments i tocaments sense consentiments i la insistència en una petició”.

L’esperit de les accions que proposa el protocol és transversal i comunitari: es demana a les administracions locals i a les entitats que participin activament a donar visibilitat i a acabar amb les agressions masclistes en el context de les festes populars, i que creïn i reforcin circuïts i mecanismes de detecció, actuació i acompanyament estables i sistematitzats.

La majoria d’intervencions que planteja parteixen del diàleg i de les solucions pacífiques de les situacions, per evitar i trencar l’escalada de violència.

En la fase de diagnosi, s’ha constatat que la majoria de les persones que pateixen agressions no compten amb el suport comunitari o dels agents organitzadors de les activitats d’oci; sigui per manca de presència o bé per manca de confiança en aquests. Per tant, el protocol fa èmfasi en la necessitat de fer un treball preventiu, de detecció i d’atenció a les víctimes, perquè tothom conegui els recursos disponibles i per tal que la reparació individual i la resposta pública es facin també des d’una perspectiva social i comunitària.

PUBLICITAT

El protocol sobre violències sexuals contempla cinc grans àmbits d’actuació: la programació de les activitats, les campanyes de sensibilització, la formació dels agents clau, els diferents tipus d’intervenció i els seus corresponents circuits, i les actuacions a l’entorn dels espais d’oci i la mobilitat de les persones assistents.

El “Protocol sobre violències sexuals i LGTBIfòbiques” s’ha elaborat gràcies al “Programa d’Assessorament a Ens Locals” de l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya, en el marc del “Pacte d’Estat contra la violència de gènere”, i ha estat finançat per la Secretaria d’Estat d’Igualtat del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat.

Recomanacions del protocol

El protocol aprovat fa una sèrie de recomanacions que afecten tots els àmbits d’actuació. Així, per exemple, aconsella, entre altres coses, incorporar una mirada crítica a l’hora de contractar les actuacions per evitar discursos sexistes o discriminatoris; aprovar ordenances municipals específiques que contemplin les situacions de violències sexistes; instaurar i unificar les formacions per a tots els agents organitzadors d’activitats d’oci; il·luminar suficientment l’entorn dels espais on tenen lloc les activitats d’oci nocturn per incrementar la seguretat i organitzar autobusos o una xarxa de taxis per desplaçar-se fins als espais d’oci nocturn de les festes majors.

També et pot interessar

Comentaris