Els psicòlegs alerten que creixen l’ansietat i la depressió

Nacho Molina
13/03/2021 - 21:00h

Els experts noten esperança en la vacuna, però continuen la por i la incertesa que provoquen molta angoixa en la població

Després d’un any, la pandèmia de la Covid-19 no només comporta conseqüències econòmiques, sanitàries o socials. Ara es comença a veure també l’impacte que té i tindrà en la salut mental de la població.
Per aprofundir en aquests aspectes, parlem amb dos psicòlegs de Vilafranca: Nacho Molina, d’Assep, i Mercè Salat, del Centre de Psicoteràpia i Mindfulness que porta el seu nom.

Molina comenta que durant aquest any ha vist tres fases en les persones que assisteixen a la seva consulta. La primera va ser la d’incredulitat, i és que de fet a la gent fins i tot li feia certa gràcia estar a casa i aprofitar per descansar, perquè ens pensàvem que serien dues o tres setmanes.

La segona fase va ser la de conscienciació, on la majoria de gent ja va veure que la situació anava per llarg, i amb conseqüències més enllà de les sanitàries. I, finalment, l’etapa actual, en què veu la gent esperançada amb la vacuna, però encara amb molta por i incertesa.

Els pacients nous de Molina han estat gent molt afectada perquè ha patit la mort directa d’un ésser estimat pel qual no ha pogut fer el dol adequat, o també gent que ha perdut la feina. També ha atès persones que han estat en primera línia i s’ha esgotat tant físicament com mentalment perquè han passat una por permanent de contagiar els seus familiars.
A banda, també s’han posat en contacte amb ell persones que ja tenien algunes angoixes latents i que ara han sortit “sense avisar”.

Pel que fa a les noves maneres de treballar, Molina apunta que han crescut exponencialment les demandes de sessions per internet, cosa que ell intenta compaginar amb visites presencials, on hi ha més contacte humà, i també la constant actualització de publicacions en àmbit professional, “perquè sembla que tot això ha vingut per quedar-se i hem d’estar emocionalment preparats per si ve alguna altra pandèmia”.

Parlar més de la mort

La psicòloga Mercè Salat

Per la seva banda, Mercè Salat s’expressa en similar sentit i apunta que si bé la primera fase va ser un moment “d’estat de xoc”, el que ha vist després és com han crescut l’ansietat, l’angoixa, la depressió i la por de contagiar-se un mateix, però també, i sobretot, de contagiar els éssers estimats i que aquests, sobretot els més vulnerables, morissin

“La gent ha començat a parlar més de la mort”, afirma la psicòloga, al mateix temps que explica que la gent ha hagut de treballar molt per adaptar-se a molts canvis, tant en la vida laboral com social. També afirma que les pantalles “mai poden suplir un contacte personal”.

Salat explica que ha estat molt dur per a les persones que han perdut algú i no s’han pogut acomiadar ni fer el dol com pertoca. La psicòloga apunta que la pandèmia ha agreujat totes les dificultats que té cadascú i, per aquest motiu, després d’un any, “sembla que tothom estigui més irritat, enfadat, i amb problemes de son, d’alimentació, de cansament, etc”.

Malgrat tot, per Salat també hi ha alguna cosa positiva, com ara que la gent “s’ha adonat de com són d’importants les petites coses de la vida, com ara quedar amb un amic per fer una copa després de la feina. Això ens omplia”.

Com millorem la salut mental durant la pandèmia?

Nacho Molina ofereix alguns consells per cuidar -nos. En primer lloc, vigilar el diàleg intern, sense fer-nos preguntes tòxiques que no tinguin resposta; escriure un diari on bolcar tots els sentiments; mantenir una rutina equilibrant tant les estones a casa com al carrer (i fer-ho tan sols com en companyia); generar emocions positives i limitar l’exposició a les notícies negatives. Finalment, creu que és clau “abraçar, tocar, mirar” les persones amb qui convivim, i també “animar-nos mútuament per generar un vincle més fort”.

Mercè Salat també dona algunes pautes: no fer una sobreexposició a les notícies que parlen de la Covid-19; recuperar certa vida social (amb precaució); seguir amb les aficions (tant en línia com, si pot ser, presencial amb seguretat); no parlar tot el dia de la pandèmia i fer activitats per desconnectar, com ara meditació o ioga. Salat afirma que igual que la salut física necessita unes condicions per estar en forma, la salut mental “també cal que la cuidem”.

També et pot interessar

Comentaris