Calafell actua per evitar la pèrdua de sorra de les platges

08/03/2021 - 21:00h

L’Ajuntament treballa per consolidar l’existent i intentar evitar l’erosió de la platja causada pels temporals

L’Ajuntament de Calafell ha remarcat aquest dilluns que ha posat en marxa nous treballs per pal·liar la pèrdua de sorra als punts més afectats pels temporals a les platges del municipi.

Els serveis municipals continuen introduint noves formes de fer per aprofitar la sorra existent i intentar que la platja es consolidi el màxim possible, per resistir les escomeses del mar.

Des de finals de la setmana passada, la sorra acumulada junt al mur del passeig marítim, a la zona de ponent del Port de Segur de Calafell, és traslladada als indrets més erosionats. A continuació, les màquines estenen el material de forma que quedi un perfil de platja el més suau possible.

Segons explica el tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana de l’ajuntament calafellenc, Aron Marcos, “està demostrat que les platges de perfil suau són més resistents”. Marcos afegeix que “la sorra acumulada a tocar del passeig no fa cap funció i pot aprofitar-se per cobrir altres sectors. Però a més, aquesta operació ens permet retirar una vegetació que colonitzava aquest espai”.

Es tracta d’una gramínia que, tot i no ser espècie invasora, no és pròpia de l’ecosistema. On ara creixia és molt difícil d’eradicar. Però si es deixa vora el mar, la salinitat fa que es desintegri sola sense cap efecte sobre el medi ambient.

Aquestes feines es completaran amb el condicionament d’una sortida d’aigües pluvials que presenta deficiències, que inclourà la substitució de vegetació actual per una de més adequada a l’espai.

Naturalització

Aquests treballs són previs a una nova fase del projecte de naturalització de les platges, amb la regeneració dunar, que començarà en els propers dies. Aquesta fase es fa també a la platja de Segur, en el tram comprès entre els carrers Carme Desvalls i Guadalquivir, que continua físicament el tram anteriorment renaturalitzat.

L’objectiu d’aquesta actuació, segons remarca l’Ajuntament de Calafell, torna a ser retenir sorra de forma natural. En concret, es tracta de captar la sorra que desplaça el vent, perquè generi dunes. La sorra retinguda és un recurs que usa la pròpia platja per a autoregular-se, sense que calguin intervencions mecàniques per refer els estralls dels temporals.

Com en el primer tram, a la zona a renaturalitzar s’hi escamparan algues marines portades a la costa pels mateixos temporals. Després de la prova pilot realitzada fa tres anys, es va veure que aquest sistema era especialment eficient per ajudar a retenir sorra.

També et pot interessar

Comentaris