El govern de Calafell trenca relacions amb el sindicat UGT

22/02/2021 - 12:35h

Exigeix una rectificació i un canvi en els interlocutors arran de la polèmica per la remunicipalització del servei de sanejament urbà

El govern municipal de Calafell ha anunciat que trenca relacions amb el sindicat UGT mentre aquest no es disculpi per l’actuació d’alguns dels seus dirigents en els darrers dies i designi un altres interlocutors. L’executiu local considera “inacceptables, barroers i de mal gust” els actes i unes declaracions de la sectorial de Sanejament Urbà del sindicat sobre la municipalització de la recollida de brossa.

“I després de demanar una rectificació, i no tan sols no obtenir-la sinó rebre un nou atac, es planta i diu prou”, apunta el govern calafellenc en un comunicat.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, va enviar fa uns dies una carta en aquest sentit al secretari general d’UGT al Camp de Tarragona, Joan Llort. Se li comunicava que els fets protagonitzats per part de dirigents del sindicat atemptaven contra la persona de l’alcalde, a títol individual, i a la institució que presideix, com a alcalde.

La missiva recorda els atacs personals a Ferré protagonitzats pel sindicalista Ángel Martín de Sande. Diu: “Em sembla impròpia i desafortunada aquesta voluntat de fer mal en aquest terreny, entrant en la desqualificació personal i la burla cap a la meva persona. Si aquest és l’estil de l’UGT, no té cabuda en el nostre Ajuntament”. I afegeix: “El meu estil és el de no atendre a aquells que no respectin la nostra institució i la menyspreïn de la manera que ho ha fet la UGT”.

En la carta també s’explica la reunió que va tenir lloc a l’Ajuntament el passat 10 de febrer. Una trobada que “els representants d’UGT van abandonar amb crits, insults i amenaces”.

En l’escrit enviat a Llort s’insisteix en el fet que la municipalització és una decisió que pertoca a l’Ajuntament de Calafell, no pas a un sindicat, i que l’Ajuntament l’ha adoptat per una amplíssima majoria: 20 vots a favor, una abstenció i cap vot en contra. “Creiem que l’únic motiu que ha portat a UGT a criticar i oposar-se a la municipalització, és la pròpia municipalització, la qual cosa ens sembla impròpia d’un sindicat que es fa dir d’esquerres”, s’hi afegeix.

La carta acaba rebutjant la resta d’acusacions del sindicat, des de la pèrdua de drets dels treballadors de l’antic servei a la d’un “corralito” per contractar personal afí. En aquest sentit, es recorda la subrogació automàtica dels treballadors, en les condicions que ja tenien i no menys, i que els processos de selecció són públics i oberts.

Nou atac del sindicat

La resposta a les peticions del govern municipal ha estat, segons apunta aquest, “un nou atac del sindicat, en forma d’article als mitjans de comunicació que signen, a mitges, Joan Llort i Ángel Martín de Sande. Tots dos insisteixen en les acusacions sense fonament que venen divulgant des de fa setmanes, i en els atacs de naturalesa personal”.

Davant d’això, el govern municipal de Calafell dona per trencades les relacions amb UGT, per males praxis i per entrar en atacs en el terreny personal. Qualsevol reunió que pugui haver-hi en el futur requerirà una rectificació i una disculpa pública prèvia. “Fins i tot havent-hi rectificació i disculpa, l’eventual represa de relacions haurà de ser amb uns altres representants sindicals, molt en particular sense la presència de De Sande”, esmenta el govern de Calafell en el seu comunicat.

De moment, en les reunions que l’Ajuntament de Calafell pugui tenir per qüestions laborals generals no es permetrà l’entrada a cap membre d’UGT que no siguin els representants directes dels treballadors municipals. L’Ajuntament tampoc s’asseurà a cap taula on la UGT de Tarragona hi tingui representació, mentre el sindicat no faci un gir de 180 graus en la seva actitud.

Comunicat dels delegats sindicals de Calafell

De la seva banda, els delegats sindicals d’UGT al servei de neteja de Calafell han fet públic un comunicat en què es desmarquen de les manifestacions de De Sande. Recorden que ells ja han reunit diversos cops amb l’Ajuntament i que han constatat que els seus drets seran respectats,d’acord amb l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors. Fan saber així mateix, que “ja tenim signada una acta per part de l’empresa municipal CEMSSA en la qual es recull per escrit el reconeixement de tots els nostres drets”.

En el seu comunicat, els delegats conviden De Sande a informar-se de la normativa, “ja que és informació necessària per a una persona en un lloc en un sindicat com UGT”. Finalment, diuen: “D’UGT esperem que preguin les mesures oportunes, ja que no es pot tenir persones en un sindicat de treballadors que es preocupen més pels interessos de les empreses que pels treballadors, cosa que fa de mal pensar i no deixa el sindicat en molt bon lloc”.

També et pot interessar

Comentaris