Les agències de viatges, al límit per la pandèmia del coronavirus

Judit Benages
22/02/2021 - 20:00h

La caiguda de les vendes, que no se sap quan es recuperarà, ha forçat el sector del turisme a tancaments i reconversions de negoci

El sector de les agències de viatges és un dels que estan patint més la crisi derivada de la pandèmia. Fa un any que gairebé no venen cap viatge i, a més, han de cancel·lar tot el que tenien venut. La caiguda de les vendes ha forçat el tancament de negocis i l’acomiadament de personal, i molts responsables d’agències han aprofitat per reinventar-se.

És el cas de Viatges Equador de Vilafranca. Fèlix Solís explica que el seu company a l’agència, Pere Albornà, ha decidit obrir un altre negoci per compensar les pèrdues que hi ha a l’agència. Solís comenta que la caiguda de facturació és de més del 90%, i no preveuen que millori aviat.

El sector, afirma, està “desesperat” perquè si bé al principi, al mes de març, es pensaven que seria una situació temporal, ara, un any més tard, no veuen la llum, i no saben quan es podrà reactivar el sector turístic. “Ens deien que a l’estiu, amb la calor, la cosa aniria a millor, però no va ser així, i per les vacances de Nadal tampoc”, comenta.

PUBLICITAT

Ara, principalment, el que estan fent és gestionar incidències, perquè no hi ha cap contractació nova, ja que la incertesa en la situació sanitària i també la diferent normativa d’entrada a països, que va canviant, no ajuda a la reactivació del sector.

Tot i que moltes companyies aèries i plataformes ara estan enviant ofertes, la ciutadania no s’arrisca i, per tant, des del sector donen ja la Setmana Santa per perduda, i bona part de l’estiu també. “Ara ens dediquem a fer d’assessors i de gestors perquè no volem mentir a la gent que ens pregunta. Ens hem de mirar molt bé les polítiques de cancel·lació dels viatges i els expliquem que és córrer un risc”, asseguren des de Viatges Equador, al mateix temps que apunten que hi ha molta desconfiança, i que si bé la vacuna és una possible esperança, tot encara va massa lent per a poder parlar d’una recuperació a curt o mitjà termini.

La nota positiva és que la gent té ganes de viatjar i que tot i que la situació “és una agonia”, creuen que, quan es pugui recuperar, ho farà força bé.
En similar sentit s’explica Cristina Almirall, de Panda Viatges, de Vilafranca, que explica, a més, que el que la gent no sap és que l’Estat va aprovar una llei que diu que les agències han de tornar els diners però no van fer-la per obligar els proveïdors a tornar-los i, per tant, el que han de fer les agències és, si el client insisteix, “pagar sí o sí”. Almirall assegura que el 90% de la seva clientela entén la situació i no força a tornar uns diners que encara no ha cobrat i esperen que el proveïdor cobri, però és una angoixa constant.

PUBLICITAT

Almirall també s’ha reinventat en un altre sector perquè no sap quant de temps durarà aquesta situació. “La gent té ganes de viatjar, però no s’hi anima perquè té por i hi ha molta incertesa. Les fronteres estan gairebé tancades, no sabem quan s’obriran ni quins seran els requisits per entrar”.

La vilafranquina apunta que ara les companyies asseguradores estan començant a no pagar tot i tenir el compromís de fer-ho. Afortunadament, compten amb un bufet d’advocats que pot seguir la qüestió, tot i que, com diu, això és una despesa extra. Almirall també afirma que el que estan fent moltes companyies aèries és no tornar els diners, sinó permetre fer el viatge en una altra època, tot i que també apunta que si el país de destí té quarantena, les companyies no fan aquesta devolució. Un problema afegit.

També et pot interessar

Comentaris