La Discoteca Drac de Vilafranca passa a la història

Estat actual de l’interior de la Discoteca Drac abans del seu enderrocament.
03/02/2021 - 21:14h

L’emblemàtica sala d’oci nocturn tancada fa més de dues dècades deixarà pas a un solar en pocs dies

Aquest dimecres al matí han començat les obres d’enderrocament de l’antiga Discoteca Drac de Vilafranca del Penedès, al carrer del Progrés, 48 i que permetrà la construcció de prop d’una vintena de pisos al mateix indret on havia estat un dels locals de referència de l’oci nocturn vilafranquí i penedesenc durant molts anys.

De moment, els treballs d’enderrocament, a càrrec de l’empresa Budesa, SA de Gavà, no seran perceptibles des de l’exterior perquè els seus operaris han d’alliberar els forjats i algun cablejat elèctric que toca la façana i parets de l’emblemàtica discoteca, però molt probablement a partir de dilluns o dimarts que ve les tasques de demolició de tota l’estructura s’acceleraran.

El 3d8 ha estat testimoni aquest dimecres a primera hora del matí de l’entrada dels primers operaris encarregats d’enderrocar el Drac i fonts de l’empresa han explicat que els treballs per deixar tot el solar net i a punt de l’obra a càrrec de la immobiliària Rapejún de Tarragona s’allargaran aproximadament un parell de setmanes.

L’enderrocament principal es farà mitjançant una màquina giratòria de 20 tones de pes i dotada de pinces hidràuliques que poden extraure fàcilment ferro i altres estructures.

Història d’una discoteca mítica

La Discoteca Drac va obrir portes en plena transició després del franquisme i cap a la democràcia. Concretament, ho va fer dos dies abans de la festa major del 1976, el 27 d’agost d’aquell any. El fill d’un dels promotors, Joan Ramon Berrozpe, ha explicat al 3d8 que curiosament aquella mateixa nit també van ser inaugurats dos locals més de la nit vilafranquina: la discoteca Shark, a la Carretera de Tarragona; i “una segona versió del ‘Zhivago’, un ‘nightclub’ que va funcionar a la cantonada de la Rambla de Sant Francesc amb la Carretera de Tarragona, però que va obrir en un carrer del barri de l’Espirall que no recordo”.

Tot plegat coincidia aleshores amb una altra mítica discoteca que va funcionar a Vilafranca durant dècades: l’HG, a tocar del carrer de Santa Magdalena a l’entrada del barri de l’Espirall.

La Discoteca Drac la van obrir tres coneguts botiguers vilafranquins, Pantaleó Berrozpe, Tomàs Puig i el propietari de Cicles Sans, Joan Sans, tot i que les barres les gestionaven joves de la vila, com l’esmentat Berrozpe, Pau Isidre Miret i Sebastià Jané, entre d’altres. “Érem joves i vam ser pioners també amb el fet que hi haguéssin dones fent de cambreres”, recorda Joan Ramon Berrozpe, que també destaca que l’obertura del Drac “va ser un ‘boom’ des del primer moment”.

“Vam modernitzar el concepte de discoteca en aquells moments en què funcionaven bé locals nocturns sobretot de la costa, com a Calafell, Sitges o Platja d’Aro”, afegeix.

A diferència de les discoteques de la costa, tanmateix, el Drac va tenir des d’un primer moment “una clientela molt fidel i durant tot l’any, no només a l’estiu. Els dies més bons els primers anys eren els diumenges a la tarda i també els dissabtes, i van ser mítiques les sessions temàtiques, com la ‘Nit blanca'”. Si els clients anaven vestits de blanc, entraven sense pagar i la idea va sorgir de Sitges i, sobretot, “d’aprofitar que els balladors de la festa major s’havien de treure només la faixa i ja els servia el vestuari per entrar a la discoteca”, diu Berrozpe.

Al cap d’un parell d’anys d’obrir portes, els propietaris de la discoteca van cedir-ne la gestió als joves i una ordre del departament de Governació va clausurar la discoteca un parell de mesos “per motius que no recordo” -diu Berrozpe-. Aleshores una part de la propietat va passar a mans de la família Mascaró que també gestionava el Shark i l’HG i la discoteca va funcionar amb un breu parèntesi per un incendi l’any 1990 fins que va tancar portes definitivament “i sense cap motiu concret” -conclou Joan Ramon Berrozpe-, l’any 1996.

18 pisos

La immobiliària Rapejún ha sol·licitat a l’Ajuntament de Vilafranca una llicència d’obres majors per a la construcció a l’emplaçament de l’antiga Discoteca Drac d’un total de 18 habitatges. 14 seran de renda de lliure i els 4 restants, de protecció oficial a un preu concertat.

Les obres de construcció dels nous habitatges podrien iniciar-se passat l’estiu, segons ha sabut el 3d8.

Val a dir que Rapejún és la mateixa empresa que ja va construir el bloc de pisos inaugurat fa pocs mesos on hi havia hagut el pàrquing de vehicles del Drac, concretament al carrer Ferran, 67. En aquesta primera fase del projecte va edificar 23 pisos en un bloc de planta baixa més 3 plantes i un dúplex d’alçada. El nou bloc serà similar, però més petit, i tots els veïns de les dues promocions compartiran una zona comunitària amb piscina i àrea ajardinada.

També et pot interessar

Comentaris