ERC assegura que és l’únic partit que desplegarà la vegueria Penedès

Judit Benages
27/01/2021 - 09:52h

L’aposta per la regió agroalimentària, un pla per la reindustrialització, el rebuig al Quart Cinturó i l’impuls d’una mobilitat sostenible basen el programa

dDefensar un model de Penedès que lligui la preservació dels espais agraris i que alhora s’impulsi un ambiciós pla de reindustrialització. Aquesta és l’aposta que Esquerra Republicana planteja pels propers anys, lligada al desplegament de la vegueria al territori, amb el que volen guanyar per primera vegada les eleccions al Parlament. L’objectiu principal, com va afirmar la candidata republicana Lluïsa Llop és guanyar les eleccions i enfortir el Penedès per fer front a la triple crisi actual.

De fet, els republicans apunten que ERC és l’unic partit que desplegarà la vegueria Penedès i fan referència a com el juliol passat Pere Aragonès va anunciar que el 2021 es desplegarien els departaments d’Agricultura i Educació al Penedès. “Aquest compromís és l’inici del desplegament territorial de la vegueria al territori”, ha assegurat la regidora vilafranquina i candidata Montse Espinosa, que situa Esquerra com la garantia del desplegament “amb fets ja que són les conselleries dels departaments liderats per Esquerra qui ho està duent a terme”.

“Altres s’omplen la boca en defensar el Penedès i porten tota la vida al govern i els seus departaments no han fet res de res, com ara el delegat del Govern, Pere Regull, que només hi és quan s’ha de fer una fotografia i és el delegat fantasma”. Espinosa considera que aquest compromís “enforteix el Penedès” ja que li permetrà “tenir veu directe per fer arribar les necessitats del territori”.

Espinosa remarca la necessitat que en els propers quatre anys es desplegui la totalitat dels serveis al Penedès perquè això “és treballar pel territori i ser al costat de la gent”.

Preguntats per si cal autocrítica en el tema vegueria ja que ERC fa temps que és al Govern i tampoc s’està avançant, la candidata Lluïsa Llop ha apuntat que és cert que, pel referèndum de l’1 d’octubre, “no va marcar coma prioritat el desplegament de la vegueria, però ara s’ha creat la delegació que creiem que hauria de treballar per impulsar el desplegament ja que Aragonès ja s’ha compromès a tirar endavant dos departaments, precisament els que estan en mans d’ERC”.

L’opció útil pel Penedès
Les eleccions per Pol Pagès, alcalde i president comarcal dels republicans, representen l’oportunitat de com repensar i enfortir el Penedès. Per Pagès és més necessari que mai que qui lideri la Generalitat tingui clar quin model de Penedès vol el territori. “Per assegurar que ens escoltin, que posin les prioritats del Penedès sobre la taula cal que tinguem una veu forta al Parlament i aquesta veu és la d’Esquerra Republicana” i ho va argumentar perquè “estem al costat de la gent defensant els pagesos per assegurar un preu just, al costat de la gent per salvar llocs de treball de la indústria de l’automòbil, al costat de la gent per no deixar a ningú enrere”. Pagès va remarcar que després de 40 anys on “els de tota la vida” s’han alternat a la presidència “és el moment d’un govern republicà”.

Superar el model “dels que han manat sempre”
Un govern republicà que haurà d’encarar la sortida de la triple crisi que patim, la social i econòmica, la sanitària i la democràtica, de forma totalment diferent a com van fer CiU, el PSOE i el PP al 2008. Per Rut Ribas, diputada al parlament “davant les retallades i la corrupció sistèmica dels de tota la vida, cal obrir una nova etapa amb un lideratge d’aquells que no tenim cap cas de corrupció”. “Davant de les retallades i rebaixes fiscals pels més rics i els més privilegiats que proposen els de tota la vida, el que cal és inversió pública per activar el país i no deixar a ningú enrere”. I la manera de superar el model “dels que han manat sempre” i derrotar el PSC, passa per una victòria d’Esquerra Republicana per poder fer avançar el país. Ribas va situar el vot d’Esquerra per evitar que es repeteixin els pactes entre Junts/PDeCat i el PSC que hi ha a tots els consells comarcals del Penedès, a la Mancomunitat o a Vilafranca.

La prioritat: impuls del pla per la reindustrialització
La pandèmia ha agreujat durant el 2020 un dels problemes que el Penedès anava arrossegant. La crisi industrial. Durant l’any passat més de 500 llocs de treball es van perdre en aquest sector. És tal com va dir Lluïsa Llop, alcaldessa de Gelida i candidata al Parlament, “una de les prioritats màximes” que haurà d’afrontar el proper govern al Penedès. Per Llop “necessitem de forma urgent un pla de reindustrialització” i va aportar elements que haurà de tenir en compte com “la innovació sobre el cotxe elèctric i autònom, i apostar per sectors tecnològics de primer nivell per generar ocupació de qualitat”.

Llop va situar el pla de reindustrialització juntament amb l’impuls de la regió agroalimentària del Penedès com els dos projectes claus per a la dinamització de la comarca. “Sense una de les dues potes que aguanten la nostra economia no ens en sortirem, ara més que mai la producció agrària ha de ser prioritària per diversificar i enfortir el sector vitivinícola lluitant per uns preus justos i reforçant el sector”. Per Llop, és imprescindible un govern que es comprometi a fer compatible les dues vies de l’economia penedesenca i per tant, que rebutgi frontalment amenaces com el Quart Cinturó.

El repte: defensar el Penedès al Pla territorial
Precisament el Quart Cinturó és una de les amenaces que es poden contemplar en el Pla Territorial del Penedès. Jordi Ramos, regidor d’Olesa i candidat al Parlament, va alertar que en els propers mesos amb la redacció del Pla Territorial s’hi juga el futur del Penedès “pels propers 20 anys”. Ramos va rebutjar totalment l’opció del Quart Cinturó, que defensen candidats com Damià Calvet de Junts, ja que “destruirà la comarca, només es fa per interessos especulatius dels des sempre” i va apostar per la connexió des d’Abrera amb Martorell per enllaçar amb l’autopista i així “salvar el Penedès i garantir el sector agrari i l’enoturisme”.

Per Ramos és vital que el Pla Territorial ofereixi solucions de progrés, per exemple amb l’àmbit de la mobilitat, tan interna on proposa la creació de l’Autoritat del Transport del Penedès per idear un sistema de mobilitat arrelat al territori, com externa amb la necessitat de replantejar el model de rodalies i amb l’impuls de l’Eix Transversal Ferroviari per solucionar la saturació actual de la línia de la R4 i poder ampliar freqüències. Per Ramos cal una veu forta i arrelada al territori per defensar un model de Penedès allunyat de la logística que ompli de camions la comarca i que es mogui només per interessos especulatius egoistes.

Objectiu: Penedès republicà
Els republicans es posen l’objectiu de guanyar per primera vegada a la comarca i derrotar el PSC a nivell de país, per aconseguir d’aquesta manera impulsar el programa de reconstrucció pel Penedès des del govern. “Estem convençuts que la millor manera de ser útils a la gent del Penedès i estar al seu costat és que Esquerra Republicana guanyi les eleccions i que el govern es posi a treballar per enfortir el Penedès. Cal una veu forta i compromesa amb el territori i aquesta és la veu d’Esquerra Republicana”.

També et pot interessar

Comentaris