Calafell municipalitzarà el servei de neteja viària a partir del febrer

Operaris de la neteja viària de Calafell en una imatge d’arxiu. (Foto: Ajuntament de Calafell)
Avatar
25/01/2021 - 15:00h

És la passa més gran de l’administració local per reassumir serveis públics fins ara externalitzats

L’Ajuntament de Calafell es farà càrrec directament del servei públic de neteja viària del municipi a partir del proper 1 de febrer. A partir d’aquesta data es farà efectiva la municipalització del servei, després d’anys d’externalització i a càrrec d’Urbaser des de 2004.

Fins avui, “és la fita més important, per volum econòmic de feina, del procés de recuperació de la gestió directa dels serveis iniciada per l’Ajuntament des de 2015 ençà”, s’apunta des del consistori calafellenc.

PUBLICITAT

L’empresa municipal CEMSSA prestarà el servei, amb un cost de 2.350.533,12 euros anuals. Són 800.000 euros menys que fins ara. CEMSSA es farà càrrec del personal fix que tenia la concessionària i garantirà els seus drets laborals.

Hi haurà uns mesos de transició entre l’antic i el nou servei. “És inevitable fins que arribi el nou material i maquinària que l’Ajuntament està comprant”, diu el consistori. “Però és que, a més, no serà el mateix model amb un parc mòbil nou, sinó un canvi radical del servei, que s’ha redissenyat de dalt a baix per adaptar-se a la realitat actual del municipi, no la de fa un parell de dècades pel capbaix, i per resoldre les mancances que estava presentant el contracte externalitzat”, continua l’Ajuntament de Calafell en un comunicat.

PUBLICITAT

L’estalvi econòmic no és l’únic argument per a la municipalització de la neteja viària, tot i la seva entitat. En aquest sentit, el tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, destaca que “hi ha una millora del propi servei, amb més mitjans i personal”. Marcos afegeix que “hi haurà una millora tecnològica, amb nova maquinària que serà més eficient ambientalment”.

El mateix regidor ha destacat: “La gestió directa ens permetrà, a més, molta més flexibilitat en el servei, que no estarà constrenyit per un contracte si cal prendre noves mesures o actuacions concretes. I també podrem donar una resposta molt més ràpida a les incidències i les queixes”.

Marcos posa, finalment, un exemple molt entenidor dels canvis: “Una cosa que vam detectar quan estudiàvem la municipalització és que hi havia sectors del municipi on es netejava sobre net, mentre a altres es netejava insuficientment. Aquí hi haurà un dels canvis principals”.

Amb aquesta municipalització, la societat CEMSSA suma ja catorze serveis que gestiona en nom de l’Ajuntament de Calafell. Entre altres, les llars d’infants, la neteja d’edificis municipals, el mercat, les llars d’infants, les zones regulades d’estacionament, la grua municipal, els serveis de les platges, la consergeria, vigilància i atenció al públic de diversos equipaments…

L’any 2015, CEMSSA tenia un pressupost de 400.000 euros i una plantilla de 20 persones; mentre que ara, amb la incorporació de la neteja viària, l’any 2021 gestionarà un pressupost de més de 7 milions d’euros i tindrà 230 treballadors.

També et pot interessar

Comentaris