Bri d’esperança

Moment de l’administració d’una de les vacunes de la Covid-19 al Centre Sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca
07/01/2021 - 19:06h

Les vacunes de la Covid-19 ja han arribat a algunes residències de l’Alt i Baix Penedès, com la Policlínica del Vendrell i el Ricard Fortuny de Vilafranca

No és només una fotografia ni una de les notícies més esperades. És un bri d’esperança després d’uns mesos molt durs que, malauradament, encara són lluny d’acabar. S’estan administrant a Catalunya les primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19, i dilluns van arribar ja a algunes residències de l’Alt i Baix Penedès, que és on s’ha començat a vacunar perquè hi viuen persones molt vulnerables.

Concretament, el 3d8 ha tingut constància que s’han vacunat residents a la residència Policlínica del Vendrell, al Ricard Fortuny de Vilafranca i a la residència Espitlles de Santa Margarida i els Monjos.

Al Vendrell van començar a vacunar dilluns, tant a la zona de residència assistida com també a professionals. Van vacunar 33 professionals i 22 residents durant dures hores i mitja i, en els propers dies, des de CatSalut hi tornaran per vacunar els pacients de la part sociosanitària i la resta de personal assistencial i no assistencial del centre.

També dilluns es van vacunar un total de 28 residents i 8 treballadors. És una residència que no només ara és considerada verda perquè no té cap cas de Covid-19 actiu, sinó perquè, fins al moment, l’equipament no ha registrat cap positiu, ni tan sols en la primera onada de la pandèmia.

La psicòloga de la residència, Alexandra Olivé, explica que dilluns a les 16h va començar la vacunació, i que tant residents com treballadors van rebre la notícia amb alegria perquè en cap cas s’esperaven que la vacuna arribés al centre tan ràpidament. “Els residents estan molt esperançats perquè des del març no poden sortir i veuen la vacuna com un pas per tornar a la normalitat”, assegura Olivé, que apunta que tots els residents que tenen prou capacitat per prendre decisions pròpies van acceptar vacunar-se de manera gairebé immediata. “Pel que fa a la resta, hi ha de tot, perquè ha de passar el filtre de la família, però podríem dir que la gran majoria ha decidit fer el pas i vacunar-se”. Olivé apunta que és normal tenir por i dubtes: “Tots en tenim, però cal mirar endavant i confiar en la ciència”.

Ara, en un termini de tres setmanes, la residència rebrà una trucada de Salut en què se’ls informarà de la data d’administració de la segona dosi de la vacuna per –de moment– acabar amb el tractament. Olivé apunta que des del Departament se’ls ha informat dels símptomes més habituals que es poden experimentar després de la vacuna, i també de com tractar-los: “La majoria són petits efectes secundaris que es poden tractar amb un analgèsic lleu i, si hi ha alguna cosa més, podem recórrer al telèfon de contacte que se’ns ha facilitat”, diu la psicòloga.

“Llum al final del túnel”
On han arribat també les vacunes és al Centre Sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca, on ahir dijous es van administrar a un total de 165 persones (entre residents i professionals), i avui divendres s’havien de subministrar a 140 persones més.

La gerent del centre, Elisabet Rutllant, explica que la gran majoria de persones residents a l’equipament han volgut vacunar-se, però reconeix que alguns professionals sanitaris no ho tenen clar, malgrat que no és perquè no confiïn en la vacuna, sinó perquè molts dels treballadors ja han passat la malaltia i encara tenen anticossos i, per tant, no veuen convenient haver-se de vacunar ja, tot i que això suposi que el centre hagi d’anar fent proves per saber quan es deixen de tenir anticossos.

Cal destacar que al Ricard Fortuny la Covid-19 va provocar moltes defuncions, sobretot durant la primera onada, i, per tant, des del centre es veu la vacuna com “l’esperança de poder caminar cap a una certa normalitat”, diu Rutllant, tot i que vol deixar clar que és un procés que no és immediat, perquè calen dues dosis i no s’aconsegueix la immunitat fins al cap d’uns dies de la segona dosi. “És, però, una llum al final del túnel”, apunta.

Retard en el subministrament
Cal destacar que la Conselleria de Salut havia administrat diumenge només el 10% de les 60.000 dosis de la vacuna contra la Covid-19 rebudes.
El Departament ho atribuïa a un retard en l’arribada de les neveres que la farmacèutica Pfizer recomana per transportar els vaccins fins als centres –atrapades al túnel de Calais durant el tancament fronterer amb el Regne Unit– i a la lentitud a rebre les autoritzacions per rebre la vacuna.

En el cas de les residències de gent gran, cal el consentiment de familiars, un fet que encara alenteix més el procediment. Segons van indicar fonts de Salut a l’ACN, les neveres ja han arribat i, per tant, aquests dies ja s’està incrementant el ritme. A partir d’ara, a més, també es vacunarà els dies festius, cosa que fins ara no passava, i també s’ha anunciat que ja s’estan vacunant els professionals sanitaris de centres públics i privats de menra paral·lela als de les residències.

En una entrevista a TV3, la directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha reconegut que van ser “massa optimistes en els terminis temporals” i no van “tenir en compte una setmana de preparació”. Segons Cabezas, la vacuna és “segura i eficaç”, però posa “en escac la logística del sistema sanitari”.

Després de les persones que viuen a les residències, el personal que hi treballa i tots els professionals sanitaris, es preveu que Catalunya pugui continuar vacunant les persones amb gran dependència, les que tenen més de 65 anys i, en general, els col·lectius de més risc.

També et pot interessar

Comentaris