L’Ajuntament de Vilafranca aprova un pressupost de 60,5 milions d’euros per a l’exercici de l’any 2021

17/12/2020 - 18:00h

El pressupost tira endavant amb els vots de l’equip de govern (Junts i PSC), mentre que els quatre grups de l’oposició hi voten en contra (ERC, CUP, VeC i Cs)

El ple ordinari de l’Ajuntament de Vilafranca celebrat aquest dimarts de manera telemàtica va aprovar de manera inicial el pressupost de la corporació per a l’exercici del 2021, que s’eleva als 60.590.000 euros, la quantitat més alta que mai ha gestionat l’administració local de Vilafranca. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va defensar-lo explicant que l’equip de govern treballa pensant en una recuperació econòmica, especialment en el segon semestre del 2021: “Ara el que hem de fer és posar al màxim de recursos perquè aquesta reactivació de l’activitat econòmica sigui possible”, va dir. I per aquest motiu es destinen al pressupost 10 milions d’euros en aquest sentit però sense deixar de banda, va insistir, en les necessitats socials. “Volem disposar del màxim de recursos possibles en un moment en què la pandèmia està castigant molts sectors. Hem posat tota la carn a la graella i pensem que és ara quan ens hem d’arriscar, però de manera controlada”, va cloure.

Francisco Romero, en nom també de l’equip de govern va explicar que “aquest és un moment d’emergència on hi ha coŀlectius, com els joves, que sumen dues crisis consecutives, o els del comerç, serveis, la gent gran…”. “En definitiva, aquest és un pressupost vital que creiem que amb l’esforç que s’ha fet per concretar iniciatives facilitarà concretar moltes actuacions”, va afegir.

Tota l’oposició en contra

Eladio García, de Ciutadans, va ser crític al voltant del sobredimensionament estructural que “cal anar resolent gradualment” i l’alt cost en subvencions a entitats. Tot i així, va destacar alguns punts que el seu grup veia encertats del pressupost, malgrat que alertava el risc de l’increment d’endeutament.

Ramon Arnabat, de Vilafranca en Comú, va lamentar d’inici la poca predisposició de l’equip de govern per arribar a un acord marc amb tots els grups de l’oposició. Conscient que els d’aquest 2021 són uns pressupostos complicats per la situació actual i davant la previsió de la reducció dels ingressos, Arnabat veia necessari un increment de la despesa. VeC va argumentar el seu vot contrari explicant que havien plantejat dues propostes assumibles econòmicament que el govern no havia acceptat. Es tractava de la realització d’un estudi d’usos de l’antic hospital i sobretot, un tema que des del 2015 VeC batalla com és la d’una dotació per iniciar el projecte de la nova biblioteca.

Per part de la CUP, Maria Ramon va expressar el que cada any manifesta el seu partit a l’hora de votar uns pressupostos que per als cupaires segueixen sent “continuistes i buits de donar resposta als problemes i necessitats dels vilafranquins en un moment de crisi social”. Ramon va justificar el vot contrari del seu grup perquè no responen als seus tres pilars bàsics: la participació, els drets socials i la igualtat d’oportunitats.

Mònica Hill, en nom del grup d’ERC, lamentava que els pressupostos fossin poc ambiciosos socialment. “La proposta del govern de Junts i el PSC es basa amb una forta despesa a via i obra pública, però es queden socialment curts, amb poca valentia pel que fa al comerç, turisme i la promoció econòmica”. En un comunicat els republicans han lamentat la manca de compromís del govern actual, quan, després de signar un acord per als pressupostos 2020 han vist que cap de les propostes s’ha dut a terme ni hi ha previsió de dur-les a terme en el 2021. Des d’ERC es va considerar que davant l’emergència de la pandèmia calia dedicar tots els recursos i esforços al sectors afectats, per això va votar favorablement el Pla de Xoc acordat a l’Ajuntament, però considera que les propostes estratègiques acordades el 2020 “són estratègiques” i lamenta que el govern segueixi sense planificar a mitjà i llarg termini i que vagi canviant d’opinió constantment.

Ordenances fiscals

En un altre punt de l’ordre del dia es van aprovar les ordenances fiscals que regularan l’any 2021. Durant el període d’aŀlegacions els grups d’ERC, CUP i VeC van presentar-ne un total de 7 de les quals només una va ser acceptada parcialment. Es tracta de la del recàrrec d’un 50% per pisos buits, pendent ara d’elaboració d’un reglament. A banda, es van rebutjar les que havia presentat el Partit Popular. Una de les variacions que es van introduir va ser la modificació de la taxa d’ocupació de la via pública per a bars i restaurants durant el primer trimestres del 2021. Els vots de l’equip de govern van aprovar-les definitivament.

També et pot interessar

Comentaris