Denuncien que el parc eòlic a Pontons podria posar en perill la preservació del paisatge

30/11/2020 - 13:45h

Entitats ecologistes apunten que el l’avantprojecte presenta “mancances” i demanen a la Generalitat que tingui en compte la “participació ciutadana”

Les entitats ecologistes Bosc Verd-EdC i SOS Penedès denuncien que l’avantprojecte d’un parc eòlic a Pontons (Alt Penedès) posa en perill la preservació del paisatge de la zona. Així ho han explicat en un comunicat aquest diumenge, on es mostren totalment en contra d’industrialitzar els “boscos més verges” alertant que la zona triada forma part del “corredor biològic” entre les Serres d’Ancosa, el Montmell i l’Alt Gaià. Segons aquestes entitats, l’avantprojecte planteja la instal·lació de 9 aerogeneradors de 5,5 MW de potència amb una alçada total de 200 metres. “Provocarà un fort impacte visual i paisatgístic, que es podrà veure des de tota la plana penedesenca” han alertat.

Entre les mancances que veuen al document que els ha fet arribar la Generalitat, hi ha una anàlisi de dades de vent que troben “poc realista”, un estudi sobre fauna “sense rigor científic”, així com la falta d’una explicació pel que fa al “retorn” que tindrà l’equipament envers el territori. També subratllen que l’estudi no contempla una zona de pas migratori d’ocells i creuen que s’ha de fer un segon estudi que detalli “l’interès de la totalitat de la fauna i la flora de la zona”.

Unes “mancances” a les que li sumen el fet que la Generalitat “fa molts anys” que té pendent elaborar un “Pla de recuperació de l’àliga Cuabarrada”. Un pla que no s’ha realitzat, tot i que la normativa europea obliga a tenir-lo per protegir les especies en perill d’extinció. En aquest sentit recorden que els actuals Plans Territorials de Tarragona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona blinden les muntanyes on volen ubicar el parc eòlic, com a espais de protecció especial pel seu interès natural i agrari, com a espais connectors i com a sòl de protecció especial. A més, insisteixen que el parc eòlic estaria envoltat d’espais Xarxa Natura 2.000 i Espais d’Interès Natural (PEIN).


“La producció de les energies renovables és el futur, però cal que sigui de proximitat a la demanda energètica, que garanteixi l’autoproducció dels municipis i que no malmeti les zones agroforestals més preuades” han explicat, afegint també que l’anunci arriba en plena pandèmia. Un escenari on opinen que s’han de tenir en compte les “restriccions de llibertats fonamentals” així com el confinament perimetral municipal. “Sembla que no els importi la participació ciutadana” han lamentat.

També et pot interessar

Comentaris