El Penedès prepara diversos actes amb motiu del 25N

25/11/2020 - 06:00h

Dimecres és el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

A causa de la pandèmia, a Vilafranca han caigut tots els actes presencials que s’havien treballat i “altres hem hagut de redirigir-los a virtuals”, explicava la setmana passada la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca, Montse Arroyo. Un any més l’alumnat de l’Escola Municipal d’Art Arsenal ha estat l’encarregar de dissenyar el cartell commemoratiu.

A Vilafranca el primer acte que es durà a terme serà dimecres 25 de novembre amb la retransmissió d’un contacontes a càrrec de Raig de Sol Contes a través de Penedès TV. Aquesta sessió s’havia previst a la biblioteca Torras i Bages però davant la pandèmia serà retransmès el mateix dia 25, a les 15.30 i a les 20h.

L’acte institucional serà també dimecres i que s’organitza conjuntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès. En aquest cas es podrà seguir a través d’una sala virtual a les webs de l’Ajuntament https://igualtat.vilafranca.cat/ i del CCAP https://www.ccapenedes.cat/. En aquest acte, que tindrà lloc a les 19h, hi haurà la lectura del manifest a càrrec de l’alumnat de l’EMA Arsenal. A continuació hi haurà la conferència a càrrec de Carme Vidal Estruel, de l’entitat Tamaia, amb el títol  “La pràctica d’abordatge de la violència masclista: Comprendre i significar els efectes de la COVID-19″. La regidora ha explicat que la pandèmia i el confinament han agreujat les problemàtiques de violència envers les dones, ja que moltes dones “s’han vist obligades a conviure les 24h amb el seu agressor”.

Les restriccions amb motiu de la COVID-19 també han obligat a posposar els cine-fòrums del cicle de projeccions de films de dones “Conegudes (també) a casa”, que cada any s’organitzava en col·laboració amb el Cine Club Vilafranca.

El darrer acte serà la xerrada de Rosada Rovira amb el títol “Feminisme, un canvi de vida”, dins la secció “En clau d’igualtat” del magazine Penedès en Xarxa, de Ràdio Vilafranca. Serà dijous 26 de novembre, conduït per la periodista Sílvia Delgado.

La imatge d’enguany reflecteix amb contundència, segons el director de l’Arsenal, tot el que va passar amb el confinament: “la dona tancada a casa amb el seu agressor i que demana ajuda, socors i ser vista”. Les autores del cartell són Laia Mussons i Viví Milà.

Al Vendrell

La commemoració d’aquest any del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones al Vendrell organitzada per la Regidoria de Polítiques de Gènere i Igualtat i Drets LGTBIQ, s’emmarcarà en l’eslògan “Actuem i Avancem”. Així ho va explicar el regidor de l’àrea, Christian Soriano, assegurant que “és necessària una administració que actuï fermament contra la xacra de la violència de gènere i alhora una societat que avanci en la prevenció i la conscienciació per eradicar-la”.

A causa de les restriccions de la pandèmia, els actes d’aquest 25 N no es poden dur a terme de forma presencial i, per tant, seran produïts i emesos per Televisió El Vendrell aquest dimecres 25 de novembre.

A les 12 h, es farà l’acte institucional amb un minut de silenci en record de les víctimes de violència de gènere i amb la lectura del Manifest del 25 N, a càrrec de Feli Molina, psicòloga i membre de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de la Policia Municipal del Vendrell.

A les 19 h s’oferirà un programa especial sota el títol “Consciència i acció”, durant el qual es presentarà el nou Protocol Municipal d’actuació davant la violència sexual en espais públics d’oci que, en paraules del regidor de Polítiques de Gènere, Igualtat i Drets LGTBIQ, Christian Soriano, “dota a l’Ajuntament d’una eina més per seguir lluitant contra la xacra de la violència de gènere”.

La presentació del Protocol també comptarà amb la intervenció del propi regidor, de les entitats que han participat en la seva elaboració i amb la valoració dels grups municipals. 

L’espai de TV El Vendrell també inclourà altres continguts com ara les converses amb l’advocada Montserrat Maldonado sobre els aspectes jurídics entorn de la violència masclista i amb la psicòloga Pepita Ferrer, en aquest cas, sobre els micromasclismes i la forma de prevenir-los.

En aquest programa especial també s’oferirà la visió intergeneracional de quatre dones del Vendrell que aportaran les seves visions sobre el feminisme i la violència masclista. L’espai clourà amb la lectura del Manifest del 25 N.

L’Arboç

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de l’Arboç celebrarà d’una manera virtual el proper 25N, Dia Mundial contra la Violència de Gènere, amb l’enregistrament d’un video on 5 homes arbocencs, representants de la societat arbocenca, i Montserrat Pérez, Regidora d’Igualtat, faran la lectura de varis fragments de novel.les on es reflecteix el maltractament vers la dona. Montserrat Pérez, Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament ha recordat que “durant la pandèmia i el confinament, moltes dones han hagut de conviure amb els seus maltractadors. Per això enguany, cal visibilitzar, denunciar i combatre aquesta xacra amb més força que mai”. A més, també es farà la lectura virtual d’un manifest que llegirà l’arbocenca Maria José Jara González, Vicepresidenta del Club Bàsquet l’Arboç.

Més actes per la comarca

LA BISBAL DEL PENEDÈS
Parada al mercat setmanal. Amb presència de la Regidoria de Benestar Social, l’Associació de Dones la Roca Foradada i l’Associació de la Gent Gran. Hi haurà informació sobre aquest Dia Internacional i sobre els serveis públics que presten ajuda a les dones en situacions d’especial vulnerabilitat. Es regalaran mascaretes confeccionades per la bisbalenca Lorena Faubel de Tris-Tras Creacions a més de llaços commemoratius. ▸ Mercat setmanal ⌚ De 9 a 13h

FONT-RUBÍ
Taller online. “Traçant vides dignes”, a càrrec de l’Associació Coŀlectiva Mtriu. Enllaç videotrucada https:// meet.jit.si/videsdignes. Inscripcions a www.font-rubi.cat.

SANT CUGAT SESGARRIGUES
Taller online. Còmics contra el masclisme. Explorarem les possibilitats gràfiques, narratives i estètiques d’aquest llenguatge per a denunciar les discriminacions de gènere i construir un imaginari igualitari i no sexista. Per a participar-hi cal inscriure’s a l’Ajuntament, per mail a rodriguezay@santcugatsesgarrigues.cat o per WhatsApp al 628 37 99 43. ⌚ De 19 a 20.30 h

DIJOUS 26

LA BISBAL DEL PENEDÈS
Conferència divulgativa telemàtica. “Aquesta marató toca a tothom”. Inscripcions al correu biblioteca@bisbalpenedes.com. ▸ Biblioteca municipal ⌚ 19h

CALAFELL
Actes. Lectura del Manifest institucional a càrrec de les 10 dones regidores del consistori. Iŀluminació del Castell de la Santa Creu.

SANT SADURNÍ
Activitat. Pinta unes sabates velles de color vermell i porta-les al Servei d’Igualtat (c/ Sant Pere, 36 de dilluns a divendres de 9 a 14h).

TORRELAVIT
Lectura del manifest. Minut de silenci i encesa de la iŀluminació de color lila a la façana de l’Ajuntament. ▸ Plaça de del Casal de Cultura ⌚ 20h

VILOBÍ DEL PENEDÈSTeatre Fòrum participatiu. “Això és amor?”, a càrrec de Trama Cooperativa. 50% de l’aforament i entrada gratuïta. Per assistir cal trucar anticipadament a l’Ajuntament. ▸ Local Jaume Via ⌚ 19.30h

LLORENÇ DEL PENEDÈS
Actes. Adhesius a les papereres amb el lema “Diposita aquí el teu masclisme”. Es penjarà la pancarta reivindicativa a la façana de l’Ajuntament i el Manifest a les xarxes socials. A l’Instagram @biblioijove.llorenc es proposarà un joc interactiu per mesurar el grau de masclisme al que estem sotmesos de manera individual. Es farà una publicació al mateix instagram esmentat per aconsellar bibliografia infantil i d’adults envers la violència de gènere.

SANT CUGAT SESGARRIGUES
Concurs de vídeos. Grava el teu vídeo (en horitzontal), en petit grup o individualment, i envia’l a rodriguezay@santcugatsesgarrigues.cat o per whatsapp al 628379943, abans del dia 24.
El 25 de novembre es publicaran els vídeos a les xarxes socials de l’Ajuntament.Hi haurà un premi per als 3 vídeos més valorats. Es valorarà el missatge que es transmet, la participació equitativa de dones i homes, l’ús del llenguatge igualitari i l’originalitat.

SANT QUINTÍ DE MEDIONA
Des de Sant Quintí de Mediona per commemorar el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, tot i no dur a terme cap activitat de forma presencial, s’ha realitzat una campanya institucional amb difusió publicitaria, així com una activitat audiovisual:

Durant la setmana del 25N es proposa una programació cinematogràfica orientada a la sensibilització sobre les violències masclistes. Les sessions són peces audiovisuals de 30 minuts de durada sobre les discriminacions i les violències que pateixen les noies i les dones, però també sobre les seves estratègies quotidianes de supervivència i resistència.
Per aquest motiu convidem a particilar de la cultura social i reivindicativa durant aquests dies des de casa.

Serà necessari facilitar el correu electrònic a través del web municipal [http://www.santquintimediona.catwww.santquintimediona.cat<http://www.santquintimediona.cat]www.santquintimediona.catwww.santquintimediona.cat<http://www.santquintimediona.cat> per tal de donar accés als curtmetratges amb motiu de drets d’autor.

GELIDA
Del 24 al 29 de novembre: Campanya de sensibilització pel rebuig vers les violències masclistes amb el suport dels botiguers de Gelida. Aquesta campanya es podrà visitar als comerços del municipi.
Del 24 al 26 de novembre: Mostra de vídeos en visió de gènere a les xarxes socials de l’ajuntament on es podrà deixar comentaris, opinions, sensacions… que ha provocat la visió dels vídeos. Mitjançant el Youtube de l’Ajuntament i xarxes socials.
25 de novembre: Lectura del manifest del 25N al canal de Youtube de l’Ajuntament.


També et pot interessar

Comentaris