Malson a Banyeres del Penedès pels efectes d’una inundació a l’abril

Alberto Feyto Fernández, al seu habitatge de Banyeres del Penedès malmès per un aiguat a l’abril.
19/11/2020 - 13:58h

Un veí de la Rambla del Pujolet reclama que li arreglin el pis del qual va haver de marxar fa set mesos

Un veí d’un bloc d’habitatges de la Rambla del Pujolet de Banyeres del Penedès, Alberto Feyto Fernández, ha fet aquesta setmana un parell de dies de vaga de fam i finalment ha decidit fer públic el seu cas com a mesura de pressió perquè una asseguradora del BBVA atengui la seva petició de cobrar el que li correspon pels efectes d’una important inundació que va afectar casa seva i la resta dels pisos de la tercera planta del bloc on viu des de fa quatre dècades.

Aquest dimecres va interrompre la vaga de fam perquè la decisió li podia afectar greument la salut a molt curt termini, però aquest dijous ha fet públic l’odissea que pateix. L’han acompanyat en la trobada amb els periodistes l’alcalde de Banyeres del Penedès, Amadeu Benach, i representants de la gestoria del Vendrell que es fa càrrec de les seves reclamacions i de les del conjunt de la comunitat de veïns.

Els fets

Alberto Feyto, juntament amb cinc famílies més que resideixen a la tercera i última planta d’un bloc d’habitatges de la Rambla del Pujolet de Banyeres, van patir inundacions als immobles al voltant de l’1 d’abril perquè després de tres dies de pluges i el fet que hi hagués la teulada en obres va provocar l’acumulació d’aigua als habitatges i en alguns dels pisos de la segona planta, la qual cosa va fer malbé mobiliari, armaris, catifes i matalassos, entre d’altres materials.

La situació va obligar a traslladar les famílies provisionalment a unes pensions i hotels de la zona, que l’alcalde de Banyeres no identifica per evitar-los problemes en tractar-se aleshores d’uns moments en què hi havia confinament i tancament obligat dels negocis.

Feyto i la seva esposa van marxar a casa d’un fill perquè tenien aquesta possibilitat i pensaven que la situació provisional no s’allargaria. Tanmateix, han passat més de set mesos i aquesta família de Banyeres encara té pendent que li arreglin el pis i de cobrar el que els pertoqui de l’assegurança pel contingut dels danys.

Pel que fa al continent, també hi ha demora, però algunes de les famílies -les que no tenen l’assegurança privada al BBVA- ja han pogut resoldre la situació i fins i tot tornar a viure als seus domicilis.

Peritatge insuficient

Alberto Feyto es queixa que un primer pèrit que va inspeccionar els danys al seu habitatge tot just els va valorar en 980 euros. “Em pensava que hi havia hagut un error d’ubicació o de la quantitat estipulada, però el director del BBVA de Vilanova i la Geltrú, amb el que tinc els tractes, em va dir que no”, diu l’afectat.

Un segon peritatge hi va incloure el cost de matalassos, làmpares, catifes i altres estris, per import de 7.618 euros. L’afectat per la situació hi està d’acord, però fa més d’un parell de mesos que no li ingressen els diners i s’ha cansat d’esperar. A més, assegura que els pèrits del BBVA “em diuen que els danys als mobles no són de la pluja, sinó del pas del temps. Em vaig queixar, però no hi ha cap resposta”.

“Estic tant fart de la situació que vaig decidir començar una vaga de fam”, diu també Alberto Feyto, que afegeix que aquest dimecres la va haver de deixar perquè el fet de tenir una tensió baixa li podia ocasionar un problema de salut greu. “El BBVA em demana temps, però em sembla que 7 mesos ja és molt”, conclou aquest extreballador de Cristaleria Española a l’Arboç i que com altres companys d’aquesta empresa i ja jubilats van comprar en el seu moment un pis social al barri del Pujolet de Banyeres. A l’espera d’una solució final, l’home es veu obligat a dormir en un sofà perquè no té llit.

Queixa i avís de l’alcalde

L’alcalde de Banyeres del Penedès ha lamentat la situació, de la qual diu que en té constància la Generalitat. “Hi ha famílies que han hagut d’estar-se més de cinc mesos en una habitació de 10 metres quadrats i això no pot ser”, diu Amadeu Benach. “Aquest veí porta més de 7 mesos sense el seu habitatge quan ha pagat sempre el que ha de pagar al BBVA”, afegeix l’alcalde banyerenc.

Benach també ha apuntat “des de l’Ajuntament farem un decret perquè aquesta gent pugui viure el més ràpid possible al seu habitatge i retirarem els diners que tenim al BBVA si no se soluciona el cas en una setmana”.

Què hi diu la gestoria

Des de la gestoria que porta l’administració de la finca afectada, Raquel Ayuso ha explicat que al bloc hi havia filtracions, que es va decidir de fer una teulada nova i que enmig de les obres hi va haver l’esmentada tempesta de més d’un dia. “Se’ls va fer malbé tot el mobiliari i gràcies a l’alcalde van tenir allotjament, però als dos dies queien els sostres per la humitat i els inquilins no van poder tornar a casa”.

Arribat a aquest punt, Ayuso comenta que van parlar amb les assegurances de titularitat privada i de responsabilitat civil, però que “es passen la pilota d’unes a les altres. Primer hem d’anar a les de responsabilitat privatiu i després a les de responsabilitat civil i aquestes ens diuen el contrari”, lamenta l’administrativa de finques.

“La Comunitat de Propietaris no té la responsabilitat perquè és un tema de les obres, però Ocaso -la seva asseguradora- ens diu que poden fer-se càrrec dels danys, però que cada asseguradora privativa ha de renunciar-hi”. “És el que demanem als bancs, una carta de refús dels danys, però no ens atenen”, conclou.

Mentrestant, Alberto Feyto continuarà esperant poder arreglar el pis per viure-hi.

També et pot interessar

Comentaris