“Vilafranca denega l’empadronament a 51 veïns vulnerables”

Imatge d’arxiu d’una manifestació del Sindicat de Llogaters del Penedès
17/11/2020 - 11:35h

Són declaracions del Síndicat de Llogaters, que lamenta que les persones sense registre al padró tenen limitat l’accés a la sanitat

El Sindicat de Llogaters denuncia públicament que l’Ajuntament de Vilafranca ha denegat l’empadronament a 51 veïns del municipi que no tenen un habitatge fixe i que es troben en situació de vulnerabilitat.

El col·lectiu es va manifestar dilluns davant la Casa de la Vila, on va reunir una trentena de persones per exigir el dret d’empadronament de tots els veïns. Acusen el govern municipal d’actuar amb un tarannà “clarament aporofòbic”, i l’insten a facilitar l’empadronament de persones que viuen en pisos ocupats o en habitacions rellogades, a les quals demana que s’ofereixi el registre en algun equipament municipal. Lamenten que l’impossibilitat de ser al padró dificulta, de retruc, l’accés a serveis bàsics com la sanitat.

El portaveu del Sindicat de Llogaters al Penedès, Txús Magallon, assegura que l’Ajuntament de Vilafranca està negant l’empadronament “de forma sistemàtica” a veïns que resideixen en una casa ocupada, en un espai que no compleix els requisits d’habitabilitat o bé en habitacions llogades. Magallon remarca que la llei empara totes aquestes casuístiques i estipula que tots els ciutadans tenen dret a ser empadronats al municipi on viuen.

En aquest sentit, Magallon assenyala que la llei també contempla la possibilitat que l’administració faciliti l’empadronament d’aquestes persones en una adreça “fictícia”, bé siguin dependències municipals o una ONG, per exemple. És una via que segueixen municipis com Vilanova i la Geltrú, i el Sindicat de Llogaters considera que seria la solució desitjable per a bona part de les 51 persones que ara viuen a Vilafranca sense poder-s’hi empadronar.

“L’Ajuntament ens assegura que els neguen el padró perquè s’estan ajustant a la llei, però això no és cert”, apunta el portaveu del col·lectiu. Magallon acusa el consistori d’utilitzar el padró municipal com “un element d’exclusió”.

“Aquí hi ha un tema claríssim d’aporofòbia, amb un odi i discriminació constant cap a persones pobres que, en el cas de Vilafranca, es tracta sobretot de gent migrada”, assegura aquest portaveu.

Segons el Sindicat de Llogaters, entre els afectats hi ha gent que s’ha quedat “sense cap mena d’ingrés” degut a la crisi econòmica de la covid-19. “I ara se’ls nega el padró i se’ls pressiona fins el punt que hauran de marxar de Vilafranca. És una injustícia absoluta”, es queixa.

Al mateix temps, Magallon subratlla que el dret al padró actua com a “dret bàsic” per poder accedir a diversos serveis essencials. “Estar o no empadronat et permet disposar d’ajudes o accedir a la sanitat i a determinada educació”, insisteix.

En paral·lel, el Sindicat de Llogaters rebutja frontalment l’anunci de l’Ajuntament d’incentivar la transformació de locals comercials en habitatges a preu assequible. El col·lectiu tem que seran espais “on no es pot garantir la qualitat” i augura que el projecte acabarà beneficiant els propietaris privats més que no pas els veïns amb dificultats. “Això dels locals serà una solució a llarg termini, quan el problema real el tenim ara”, lamenta Magallón.

La protesta de dilluns va reunir aproximadament trenta persones i va suscitar la presència dels Mossos d’Esquadra, que van identificar dos veïns de Vilafranca com a organitzadors de l’acte, concretament al portaveu de l’entitat, Txus Magallón, i al regidor de la CUP de Vilafranca, Noel Viñas.

Segons han explicat els afectats, els agents els van identificar per no haver comunicat l’organització de la concentració a la via públic i des de l’entitat ho consideren “un intent d’intimidació policial vers les legítimes respostes populars a les vulneracions de drets que estem patint la població amb l’excusa de la pandèmia”.

Dit això, el Sindicat manifesta la seva voluntat i fermesa de seguir concentrant-se cada dilluns davant de l’Ajuntament mentre l’equip de govern no canviï d’actitud. “Senyors de l’equip de govern, ens concentrem perquè vostès no compleixen les lleis. En les seves mans està posar-hi solució”, clouen des de l’entitat en un comunicat enviat a la premsa.

També et pot interessar

Comentaris