Tarda moguda, nit tranquil·la

07/11/2020 - 21:00h

Acompanyem una patrulla de la Policia Local per veure quin control fan del toc de queda

“El policia ha d’actuar amb sentit comú sempre, però ara encara més”. Aquesta seria la frase que resumiria, en bona part, l’experiència d’acompanyar la Policia Local de Vilafranca durant un patrullatge de divendres a la nit.

No es tracta d’un divendres qualsevol, sinó d’un moment en què la societat està immersa en el toc de queda aprovat per la Generalitat el dia 25 d’octubre, pel qual no es pot estar al carrer entre les 10 de la nit i les 6 del matí si no és per causes totalment justificades. Així, qui circuli sense motiu documentat durant aquestes hores s’enfronta a una multa de 300 euros que pot arribar a 6.000.

Les hores passen tranquiŀlament. Realment, no sembla que sigui un divendres a la nit. Els agents ho corroboren. Expliquen que des del toc de queda, i amb els bars i restaurants tancats, tenen més incidents a les tardes que no pas a les nits, quan gairebé tothom ja és a casa. “La festa s’ha avançat perquè no hi ha bars i, per tant, la gent es reuneix a les tardes”.

Són les 22.30 i els agents ja han passat per les zones més habituals de trobada, és a dir, zona esportiva, parcs i places. Res. Sembla que avui tothom és a casa. Els agents confessen que des que hi ha el toc de queda, els torns de nit passen més lentament, però agraeixen que la població faci cas de les indicacions. A més, confessen que durant els primers minuts després de les 22h no són gaire estrictes, perquè donen marge d’uns minuts per arribar a casa. “De nou, cal sentit comú”, afirma el cap de torn.

Quan ja són les 23.30h aturen un cotxe a la rambla Nostra Senyora. Ocupen el vehicle dos homes, els quals expliquen que tornen de treballar d’un supermercat de Vilafranca. Els agents comproven les credencials dels individus i la matrícula del cotxe i, després d’avisar-los que el proper dia no tardin tant a anar cap a casa, els deixen marxar.

Al cap d’una estona, paren un altre home al parc de Sant Salvador. Ell explica que és allà perquè ha quedat amb un amic perquè li doni 20 euros, però que fa poca estona que ha plegat de treballar i que li ve de pas a casa. En saber on treballa i comprovar on viu, els agents veuen que no és veritat, i el proposen per a una sanció. Totes aquestes multes les acabarà decidint, en funció de la seva gravetat, el Departament de Salut.

La tercera aturada es fa també per un noi que camina pel carrer més tard passa la mitjanit. Afirma que va a comprar menjar perquè la nit anterior ha treballat i ha dormit tot el dia. Se’l proposa, també, per ser sancionat. La policia apunta que des que les botigues que podien donar servei 24 hores estan tancades ho tenen fàcil per dir a la gent que no hi ha res obert: “Abans del toc de queda, ens trobàvem cues a les benzineres per comprar una barra de pa o una bossa de llaminadures. Era una presa de pèl i havíem aixecat actes”, afirmen somrient.

La quarta persona que aturen és un home que surt del seu establiment de restauració, que ara només pot fer menjar per emportar. El localitzen a pocs metres del local, anant cap a casa, amb ningú a prop, però sense mascareta. Els agents comproven que tot sigui cert i l’avisen que es posi la mascareta.

Ell es disculpa afirmant que porta moltes hores amb mascareta i que vol respirar una mica. El cap de torn, un cop dins el cotxe, torna a apeŀlar al sentit comú: “Li han fet tancar el negoci; només falta que ara el multem per això en aquestes circumstàncies”.

A partir d’aquí, fan alguna aturada més a persones que tenien justificació perquè tornen de la feina. La nit seguirà tranquil·la.

En resum, durant el cap de setmana la Policia Local va aixecar 83 actes: 17 per no portar mascareta, 31 per reunions a la via pública sense distància de seguretat, 38 per no complir el confinament nocturn i 2 infraccions de mercat per vendre a piles, quan això està prohibit. En total, 116 infraccions denunciades, ja que alguna persona va ser multada per més d’un concepte.

També et pot interessar

Comentaris