Les proves PCR als instituts se les faran els mateixos alumnes a partir d’ESO
Els sindicats han rebutjat el sistema d’automostres que el Govern vol aplicar a partir d’ESO i han reclamat contractar més personal sanitari
El Departament d’Educació començarà la propera setmana la formació dels docents perquè facin un “guiatge” als alumnes a partir d’ESO per recollir-se l’automostra a través de frotis nasal en cas de positiu al grup.
La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, ha confirmat aquest canvi en el protocol amb l’objectiu d'”alliberar” recursos de l’atenció primària, ja que fins ara eren aquests professionals els encarregats de fer les proves. Ara seran els propis alumnes els que es faran la mostra, sota la mirada dels docents.
D’altra banda, ha confirmat que es “ralentitza o congela” la realització de cribratges massius als centres. A més, els contactes que superin la quarantena podran tornar al centre, tot i no tenir el resultat de la PCR. Cuenca ha afirmat que en l’actual fase de mitigació cal “preservar recursos de l’àmbit sanitari” i s’ha referit especialment tal personal de l’atenció primària. Ha justificat així el fet que a partir d’ara, i a partir de secundària, ja no es desplaci personal sanitari a fer les proves quan es detecta un positiu en un grup bombolla. Com ja va anunciar Salut el passat divendres, en aquesta etapa s’instaurarà un sistema d’automostra per frotis nasal.
Per poder-ho aplicar, els docents i els referents covid rebran formació la propera setmana a través de vídeos tutorials, que s’estan acabant de preparar aquesta setmana. Un cop s’hagi completat aquesta formació i estigui clar el protocol per part del Departament de Salut per enviar els kits als centres, es començarà a aplicar aquesta nova metodologia, tot i que no s’ha concretat el calendari.
Així, els alumnes hauran de rentar-se bé les mans, prendre la mostra a través de l’escovilló, col·locar aquest al tub, segellar-lo dins d’una bossa, etiquetar la bossa i posar-la en un contenidor que “aquell dia o l’endemà”, passarà a recollir Salut. Tot això ho faran sota la mirada i la guia d’un docent. Els kits els enviarà Salut al centre escolar.
Cuenca ha assegurat que aquest sistema no es posarà en marxa fins que no se n’hagi informat correctament – hi ha previstes reunions amb els sindicats i ja se n’han fet amb els directors- i els docents hagin rebut la formació necessària. La secretària ha garantit també que “no hi ha risc biològic” per al docent, ja que la mostra se la recull el propi alumne.
Amb el canvi, ha volgut insistir, es pretén garantir que es poden mantenir els cribratges dins dels grups bombolla que es fan quan es detecta un positiu i, a més, “alliberar” recursos humans de la primària en un àmbit, l’escolar, on ha assegurat que el virus “té baixa incidència”. “És un acte de responsabilitat en relació als recursos limitats humans que ara mateix hi ha en l’àmbit de la primària”, ha manifestat.
Cuenca ha insistit que l’organtizació serà la mateixa que fins ara als centres escolars i que l’únic canvi és que la mostra se l’agafarà l’alumne. D’altra banda, ha apuntat que si alguna família no ho autoritza no s’obligarà ningú a fer l’automostra i se li podria indicar una alternativa. En tots els casos, la quarantena de 10 dies és obligatòria.
Reincorporació sense el resultat de la prova
Cuenca ha explicat també que en l’actual situació es pot donar la circumstància que grups d’alumnes confinats hagin finalitzat els 10 dies de quarantena i no tinguin el resultat de la PCR. En aquest cas, ha afirmat que els alumnes es poden reincorporar presencicalment al centre perquè les evidències “diuen que més enllà del cas índex no es detecten positius en el mateix grup bombolla” i per això és “oportú” tornar al centre superada la quarantena. Cuenca ha reconegut que s’estan “clarificant disfuncions” al respecte.
Pel que fa als contagis, ha explicat que el 32,9% es donen a infantil i primària, el 35,8% en instituts (de secundària o també de batxillerat) i el 30% restant en altra tipologia de centres com d’educació especial o d’adults.
Educació aposta per la ventilació natural
D’altra banda, i com ja va fer el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha indicat que durant aquesta setmana s’enviarà un document als centres on es concretaran més les mesures a adoptar en relació a la ventilació. En línies generals, es demana tenir portes i finestres obertes entre 10 i 15 minuts entre hores lectiva i un mínim durant les classes. Els serveis territorials adaptaran aquestes indicacions generals per territoris per tal de buscar també el “confort” tèrmic en els territoris més freds.
Cuenca ha defensat que amb la ventilació natural “hi hauria d’haver suficient” ja que totes les aules tenen finestra. Des d’Educació s’indicarà el mínim a garantir però ha afirmat que “si es pot fer més, més.
D’altra banda, ha explicat que els hagués agradat no haver de suspendre les extraescolars però ha afirmat que és una mesura necessària per reduir la mobilitat i la “barreja” de grups bombolla. A més, ha anunciat ajuts per valor de 20 MEUR que es trauran la propera setmana per ajudar les entitats i empreses organitzadores a pal·liar els efectes de l’aturada.
Per la seva banda, els sindicats de l’ensenyament han rebutjat el sistema d’automostres que el Govern vol aplicar a partir d’ESO i han reclamat contractar més personal sanitari. En aquest sentit, USTEC·STS ha demanat directament als centres que es neguin a permetre i supervisar les autoproves perquè cap dels agents implicats disposa de la formació sanitària necessària “per fer una prova invasiva d’aquestes característiques”.
El portaveu d’USTEC, Xavier Díez, ha apuntat a l’ACN que els docents queden en situació d'”indefensió” perquè no hi ha cap instrucció escrita al respecte. Des d’ASPEC·SPS també han reclamat concreció i han rebutjat carregar amb més tasques els docents. El portaveu de CCOO, Manel Pulido, ha alertat que hi ha “indignació” als centres.USTEC ha alertat que els professionals poden “incórrer en greus responsabilitats civils (i probablement penals)” si alguna cosa surt malament, tant durant les proves com en la gestió de les mostres. A més, ha considerat que no existeix cap norma reguladora i, per tant, es poden “negar a obeir una ordre inexistent”.
Díez ha explicat que en una reunió informativa mantinguda aquest dijous han fet arribar aquesta queixa al Departament i ha assegurat que aquest ha respost amb xantatge emocional: “Si no ho fem nosaltres, hauran de tancar les escoles”.
En aquest sentit, ha afirmat que és “responsabilitat del Departament” contractar el personal amb formació sanitària per dur a terme aquestes proves i ha apuntat que si no hi ha prou infermeres es podria recórrer a auxiliars o graduats d’FP en l’àmbit sanitari. Sobre això, USTEC ha recordat que fa anys que reclama que cada centre compti amb personal d’infermeria en plantilla.
Díez ha expressat “sorpresa, perplexitat i indignació”, ha fet referència a la situació “descontrolada” als centres educatius i ha criticat que, un cop més, han estat “els últims en assabentar-se” de la mesura. “La incompetència del propi Departament, l’obsessió per tenir les escoles obertes peti qui peti els hi ha fet incórrer en errors i ara pretenen que els docents assumeixin les conseqüències dels seus errors i per aquí no passem”, ha manifestat.
En una línia similar, Pulido ha criticat la “unilateralitat” d’Educació a l’hora de prendre aquesta decisió i ha tornat a reclamar una mesa sectorial on hi hagi un veritable diàleg sobre tot allò que afecta els centres educatius. El portaveu ha expressat la “indignació” amb que s’ha rebut el canvi en el protocol als centres educatius, ja que ja estan assumint moltes més tasques de les que els hi pertoquen. Ha alertat sobre les “possibles lesions” que es puguin produir durant la presa de les mostres i ha indicat que no tots els alumnes tenen possibilitats de fer-se-les.
“Tenim moltíssimes queixes de gent que ens diu que no pot més”, ha declarat, al temps que ha apuntat que els centres s’apropen a una situació de “saturació”. Per això, ha reclamat la contractació de personal sanitari que s’encarregui d’aquestes proves.
Per últim, ASPEC·SPS ha demanat que es concreti la instrucció per part d’Educació sobre aquesta decisió, ha apuntat que els professors “no poden ser metges ni infermeres” i ha rebutjat carregar els docents “amb una responsabilitat per a la qual no estan facultats”. “Els farmacèutics han demanat poder fer la prova i se’ls ha dit que no perquè no són sanitaris”, ha exemplificat. Text