El ple del Vendrell aprova les ordenances fiscals pel 2021

03/11/2020 - 20:38h

L’IBI s’apuja el 2,7% i la taxa d’escombraries, el 3,8%; per garantir els serveis segons el govern i amb crítiques de l’oposició

El ple de l’Ajuntament del Vendrell ha aprovat aquest dimarts, en una nova sessió telemàtica i amb un únic punt a l’ordre del dia, les ordenances fiscals per al proper exercici del 2021. Govern i oposició han debatut el punt al llarg d’aproximadament dues hores i mitja.

L’equip de govern ha defensat la necessitat d’incrementar “mínimament” -entre 11 i 14 euros el rebut d’IBI i 4 les brosses, per exemple- algunes de les principals ordenances, per poder continuar garantint els serveis públics tot i la pandèmia de la Covid-19, mentre que des de l’oposició els grups municipals han criticat, precisament, que l’incrementat d’alguns impostos i taxes es produeixi en l’actual cojuntura de crisi econòmica.

Xifres

Pel que fa a les ordenances que varien respecte de l’exercici del 2020, l’IBI s’apuja 3 centèsimes -d’un tipus de l’1,11 a l’1,14-; és a dir, un 2,7% tot i mantenir-se congelats els valors cadastrals per decisió del Govern de l’Estat.

També pel que fa a l’IBI, el govern del Vendrell preveu un increment en el valor pels pisos buits propietat de bancs i grans tenidors, per gravar l’especulació en l’habitatge; i s’introdueixen bonificacions per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i equipaments d’energia renovables.

La taxa d’escombraries domèstiques s’incrementa un 3,8%, donat que també puja el cannon que la Generalitat cobra als consistoris per dur la brossa a l’abocador; i la taxa comercial baixa un 25% per a establiments afectats per la crisi de la Covid-19.

El govern vendrellenc també ha volgut remarcar que aquest sector econòmic ja va rebre una injecció de 200.000 euros per pal·liar els efectes de la crisi i que ara s’aportaran nous ajuts a petites empreses i autònoms afectats econòmicament.

La resta de tributs s’incrementaran d’acord a l’IPC anual.

El regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, ha remarcat que els nous impostos i taxes al Vendrell “són el resultat del diàleg i participació de la ciutadania, d’acord amb el pla Reactivem El Vendrell, i proposades per la comissió político-tècnica d’estudi de les ordenances fiscals”.

Crítiques de l’oposició

Des dels grups de l’oposició, la crítica generalitzada durant el ple ha estat que el govern del Vendrell decidís apujar alguns impostos i taxes en plena pandèmia i quan, segons remarcaven els mateixos grups polítics, bona part de consistoris de la zona “han entès la situació i congelen la pressió fiscal”.

Som Poble-ERC ha apuntat que, a més dels impostos i taxes que s’apugen, el govern vendrellenc volia incrementar els guals en un 7% i les activitats esportives un 3,4%, però no li ha estat possible. L’increment global de la fiscalitat al Vendrell serà d’un 3,2%, diu el principal grup a l’oposició, que ha criticat un increment en l’actual moment de dificultat econòmica del conjunt de la ciutadania.

La regidora no adscrita Mar Galeano, tot i haver-se integrat al govern, ha acabat votant en contra de la proposta dels seus companys al consistori perquè considera que impostos com l’IBI s’haurien d’haver congelat.

Des de Podem-El Vendrell, el regidor Òscar Blasco, com també han fet Josep Maria Llasat (Pel Vendrell Primàries) i Josep Mercadé (Junts pel Vendrell), s’ha queixat de no poder tenir prou temps i informació per treballar una alternativa a les ordenances fiscals, alhora que han lamentat els increments en l’actual context de crisi.

Llasat ha demanat, sense èxit, d’ajornar algunes obres per poder destinar més recursos a finalitats socials i sanitàries. De fet, la seva proposta ‘in voxe’ per a la bonificació del 100% del rebut de l’aigua als comerciants, la bonificació de la taxa de la brossa i la taxa de terrasses a bars i restaurants, a més de facilitar 20.000 hores d’aparcament en zona blava als comerços ni tant sols ha passat a votació. L’alcalde, Kenneth Martínez, ha fet us de la potestat del reglament orgànic municipal (ROM) i no ho ha permès perquè era una petició “reiterada i votada” de tot just fa uns pocs dies.

Des de Som Poble-ERC, Lluís Navarrete ha volgut remarcar que l’IBI ha pujat quatre vegades més que l’IPC des del 2012: un 30% respecte del 7%.

I també ha criticat un increment del 14% en la taxa d’escombraries en dos anys, o bé que el govern bonifiqui el 50% del preu d’anunciar-se a RTV El Vendrell en plena pandèmia “quan vam votar per la gratuïtat d’aquests anuncis”.

A la part final del ple, des de l’oposició s’ha criticat una intervenció de la regidora d’AVP-FIC, Bàrbara Peris que reclamava unitat política a l’hora d’afrontar els problemes econòmics de la ciutadania -perquè els grups han entès que intervenia com a partit polític i el govern només pot parlar amb una sola veu-; i hi hagut diversos retrets al to polític i a algunes desqüalificacions en el tracte entre regidors del ple vendrellenc.

Finalment, les ordenances fiscals pel 2021 han quedat aprovades amb el vot a favor del govern i en contra de l’oposició i de Mar Galeano.

També et pot interessar

Comentaris