L’hospital de Vilafranca torna a obrir una planta per a Covid-19

L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès (Foto: Jose Paredes)
Judit Benages
16/10/2020 - 12:30h

Els pacients amb coronavirus estaven ingressats fins ara al de Sant Camil, però l’augment de casos ha obligat a habilitar una planta al de l’Alt Penedès

L’augment de contagis a Catalunya s’està traduint ja en més pressió assistencial als hospitals catalans, segons han explicat aquesta setmana diferents responsables dels centres hospitalaris.

Aquest és un dels grans temors del Govern en aquesta pandèmia i el motiu pel qual han anunciat noves restriccions. De fet, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha agraït que autonomies com Catalunya estiguin prenent “decisions rapides” i s’anticipin per “prevenir majors increments” en l’expansió del coronavirus.

En el cas de l’Alt Penedès, des de tot just abans de l’estiu tots els casos de coronavirus o sospitosos estaven ingressats a l’Hospital de Sant Camil, de manera que es deixava lliure de virus el de Vilafranca i es centralitzava tot allà.

Però tal com va avançar en una entrevista al 3d8 el gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, Josep Ibáñez, en el moment que fos necessari obririen una planta Covid també al centre vilafranquí. I això ha passat aquest dimecres, més aviat del que es pensaven.

PUBLICITAT

I és que si bé la setmana passada hi havia 13 ingressats amb problemes respiratoris, aquesta ja n’hi ha hagut 27 i s’han mort tres persones més, xifra que eleva a 122 les defuncions des que va començar la pandèmia.

Amb l’obertura de la planta a Vilafranca es garanteix que cap dels centres, ara per ara, deixaran de fer activitat habitual, com ara operacions o cirurgia ambulatòria, cosa que sí que va passar en el pic de la primera onada de la pandèmia el març, l’abril i el maig. Ara mateix hi ha tres persones ingressades a Vilafranca i en queden algunes altres per saber els resultats de les proves, que no són immediats.

Aules confinades

Als centres educatius de l’Alt i Baix Penedès hi havia, fins dijous al migdia, un total de 22 classes confinades per algun positiu. Concretament, hi ha una aula confinada a l’escola Arrel dels Monjos, a la Montcau de Gelida, a l’institut Alt Penedès de Vilafranca, a l’Escola Intermunicipal de Sant Sadurní i a l’institut de Gelida. A Més, hi ha dues aules tancades a l’institut Milà i Fontanals de Vilafranca i tres a l’escola Montagut de Vilafranca.

Pel que fa al Baix Penedès, hi ha una classe confinada a l’escola Àngels Garriga del Vendrell, als Cossetans de Cunit, la Parellada de Santa Oliva, Mare de Déu del Priorat de Banyeres, a l’institut Camí de Mar de Calafell, al Mediterrània del Vendrell i al de l’Arboç. A més, hi ha quatre classes més confinades a l’institut Ernest Lluch i Martí de Cunit.
Evolució de la pandèmia

Al Penedès, l’evolució de la pandèmia pel nou coronavirus la darrera setmana ha estat molt diferent que a la resta Catalunya, tot i que les xifres són enganyoses si es té en compte l’elevat nombre de positius que es van registrar fa uns dies a la residència geriàtrica Calafell Park.

Si la setmana passada el territori havia reportat més de 200 nous positius, aquesta la xifra ascendeix als 189, amb un clar pes dels contagis del Baix Penedès. A la comarca costanera hi ha hagut 133 nous positius, mentre que a l’interior se n’han testat de forma positiva una tercera part.

PUBLICITAT

Tot i això, l’Rt (taxa de preproducció efectiva) ha baixat de manera considerable al Baix Penedès pel gran augment que hi va haver fa una setmana amb els casos del geriàtric. Aquest dijous l’Rt era del 0,9, i fa set dies s’enfilava fins al 3,4. A l’Alt Penedès la taxa és de l’1,8, 0,5 punts per sobre que el passat dijous.

La xifra de sospitosos d’haver contret la Covid-19 (persones que presenten símptomes de la malaltia) ja arriba gairebé als 30.000 a tot el territori, i aquesta última setmana també ha pujat la xifra de sospitosos que s’han acabat confirmant com a positius.

La darrera setmana també ha crescut el nombre de les defuncions, que ha passat de 258 a 288 a tot el territori. Al Baix Penedès hi ha hagut 110 víctimes mortals des que es va declarar la pandèmia, i a l’Alt Penedès 178.

També et pot interessar

Comentaris