El Vendrell implantarà el sistema de reciclatge porta a porta

Les autoritats encarregades de presentar el sistema de reciclatge porta a porta al Vendrell amb els cubells de la campanya.
06/10/2020 - 13:45h

El mes de novembre es començarà a aplicar a Sant Vicenç de Calders, el Nou Vendrell i a la urbanització Torreblanca

El municipi del Vendrell implantarà parcialment el sistema de recollida selectiva porta a porta (PaP) a partir del mes de novembre que ve. Així ho han explicat aquest dimarts al matí la regidora de Medi Ambient i Residus de l’Ajuntament del Vendrell, Núria Rovira; l’alcalde, Kenneth Martínez; i el conseller comarcal de Residus Sòlids Urbans (RSU), Miguel Ángel Perín, els quals han destacat que “no hi ha altra opció” que començar a millorar els índexs de reciclatge de la capital del Baix Penedès.

El sistema PaP es començarà a aplicar en tres dels 17 nuclis diferenciats amb què es distribueix la població al Vendrell. Són el poble de Sant Vicenç de Calders i el sector del Nou Vendrell i de la urbanització Torreblanca. Posteriorment, durant l’any 2021 s’aniran afegint altres zones del terme municipal, probablement amb la continuació al nucli antic o els barris marítims, fins a completar tot el sistema de reciclatge a domicili de cara al 2022.

La regidora de Residus de l’Ajuntament del Vendrell ha apuntat que el municipi recicla actualment tot just un 25% dels residus, si bé en teoria arriba al 34%, però l’explicació d’aquesta diferència és que hi ha força voluminosos que es recullen separadament, però que no es reciclen. L’objectiu és arribar a reciclar un 65% dels residus l’any 2024.

Núria Rovira també ha parlat dels costos econòmics més elevats que suposarà no reciclar bé. Així, per exemple, ha comentat en la presentació del nou sistema que el municipi del Vendrell paga actualment 43 euros per tona de residus que porta a l’abocador i que aquest preu s’incrementarà fins els 70 euros/tona el 2024. Per tant, el cost d’eliminar la brossa s’incrementarà i, per exemple, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ja ha augmentat la taxa que cobra als ajuntaments per a l’ús dels abocadors en 10 euros per tona.

Això de banda, es preveu que de cara a l’any 2024 la Unió Europea sancioni tots els municipis que no arribin al 60% de reciclatge selectiu. L’ARC farà un llistat de les poblacions que incompleixin l’objectiu i els carregarà la sanció corresponent de manera proporcional.

“Volem un municipi net i de qualitat. Ara estem insatisfets pel tema de residus, que amb el tema de la Covid s’ha fet més evident. Reciclar no és una opció, és una necessitat”, ha apuntat també Núria Rovira.

Campanya informativa

L’Ajuntament del Vendrell i l’empresa ambiental EcoBP que presta el servei fins a la liquidació segons marquen els estatuts de cara a l’estiu del 2021, la qual cosa obligarà a licitar novament el servei, iniciaran la campanya informativa “Recicla, tu ets el canvi”, un lema que vol incidir en la necessitat d’implicar la ciutadania en una bona gestió ambiental i perquè el nou sistema porta a porta sigui exitós.

El proper 13 d’octubre s’instal·laran punts informatius per informar de la campanya i implantació del nou PaP als tres nuclis esmentats del Vendrell. Posteriorment, l’11 de novembre es distribuïrà el material necessari entre el veïnat (amb un cubell petit per a la brossa orgànica, un de més gran per deixar aquestes deixalles a la via pública i un contenidor de color blanc per a residus com el paper/cartró i els envasos, segons el dia de recollida de cada deixalla).

L’alcalde del Vendrell ha parlat de la necessitat d’aplicar aquest “canvi important i un dels reptes majúsculs del país i del municipi”, i també ha afegit que “anirem ampliant el sistema fins als 17 petits vendrells que tenim, amb perfil de població, segones residències, etcètera, diferents”. “No podem aplicar tot el model d’entrada als 36 quilòmetres quadrats de municipi, però és un nou model sense retorn possible”.

Kenneth Martínez també ha comentat que els models actuals d’illes de contenidors ja no donen més marge de creixement per a un millor reciclatge i que, a més, aquests punts “s’han convertit en petits abocadors de runes, podes i voluminosos, i això no és gestionable. No estava previst, no pot ser i, per tant, hem d’eliminar aquests petits abocadors”.

Tanmateix, l’alcalde vendrellenc ha volgut insistir en demanar a al ciutadania que s’impliqui en el nou sistema, perquè si no és així no funcionarà i no s’assoliran els objectius previstos. En cas d’incompliment de la normativa, s’establiran sancions econòmiques.

Pel que fa als dies de funcionament del nou servei de reciclatge al Vendrell, val a dir finalment que la brossa orgànica es recollirà tres dies per setmana -en horaris per definir- (dimarts, dijous i diumenge), el paper/cartró, els dimarts; els envasos i el rebuig també un sol dia i els bolquers i peces de tèxtil sanitari, quatre dies setmanals.

La fracció vidre continuarà recollint-se als contenidors verds, perquè és un rebuig que la ciutadania té molt interioritzat on va i que ja funciona.

També et pot interessar

Comentaris