Més de 4.500 lluminàries noves en 16 municipis de l’Alt Penedès

24/09/2020 - 15:32h

Amb el canvi s’aconseguirà una reducció d’emissions de CO2 a l’atmosfera de més del 75% i una reducció del consum d’energia també superior al 75%

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha començat a executar l’eix 4 del projecte FEDER 2014-2021 ‘Penedès, municipis compromesos amb la sostenibilitat’.

Del que es tracta és d’instal.lar un total de 4.554 lluminàries noves en carrers de diversos municipis de l’Alt Penedès. Concretament el canvi es durà a terme en 16 municipis: Avinyonet del Penedès, Castellví de la Marca, Font-rubí, Gelida, Olesa de Bonesvalls, Pacs del Penedès, el Pla del Penedès, Puigdàlber, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit i Torrelles de Foix.

El projecte que porta a terme el Consell Comarcal consisteix a desmuntar les lluminàries antigues, subministrar i col·locar lluminàries noves amb tecnologia LED i gestionar els residus de les lluminàries antigues.

Així ho ha explicat Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, a Olesa de Bonesvalls, el primer municipi on s’ha començat a actuar. Lluch ha apuntat que el CCAP està apostant per un model de comarca “ecològica i respectuosa amb el medi ambient i, amb el canvi, aconseguirem una reducció d’emissions de CO2 a l’atmosfera de més del 75% i una reducció del consum d’energia també superior al 75%. Això permetrà reduir també la potència contractada i representarà un estalvi econòmic anual estimat de 21.000 euros”.

Les noves lluminàries tenen una òptica més moderna que permet orientar la llum exclusivament cap a la calçada i la vorera, amb la qual cosa s’evita la contaminació lumínica del cel nocturn i de les façanes. També tenen un sistema de regulació de la intensitat que s’ajusta automàticament segons la llum ambiental i els horaris de major o menor circulació de persones i vehicles.

Des de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal s’han fet els projectes executius de les actuacions que cal dur a terme: estudi del nombre de lluminàries necessàries a cada municipi, model de bombeta més adequada segons els fanals ja existents, potència de les bombetes en funció de l’alçada i la distància entre fanals, sistemes de regulació horària i telegestió, i reducció de les potències contractades.

Els propers municipis on es canviaran les lluminàries són Castellví de la Marca, Font-rubí, Pacs del Penedès, Puigdàlber, Sant Llorenç d’Hortons i Sant Pere de Riudebitlles.

El canvi de lluminàries del projecte FEDER del Consell Comarcal finalitzarà el 2021. El cost de licitació ha estat de 2.579.500 € i el Consell Comarcal s’ha adherit al servei de compra agregada de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques per fer les contractacions. La subvenció de la Unió Europea finança el 50% d’aquest import (abans de l’IVA). La resta anirà a càrrec dels ajuntaments i la Diputació de Barcelona.

El període d’amortització per als ajuntaments és d’1 any; sense la subvenció FEDER, el període d’amortització hauria estat de 4 anys.

També et pot interessar

Comentaris