La Generalitat ofereix diner públic per evitar el tancament de Saint Gobain a l’Arboç

El conseller Ramon Tremosa, acompanyat del delegat de la Generalitat al Penedès, els alcaldes de l’Arboç i de Banyeres i altres autoritats.
Ricard Vinyals
15/09/2020 - 21:41h

El conseller Ramon Tremosa afirma que es podria guanyar fins a un any a l’espera de reactivar el sector de l’automoció

La Generalitat ha ofert al grup Saint Gobain la possibilitat d’aportar diner públic, que no arribaria als dos dígits en milions d’euros, per garantir la continuïtat de la fàbrica de Glass de l’Arboç entre uns mesos i un any a l’espera de la reactivació econòmica que l’administració catalana preveu per al sector de l’automoció, pel qual Glass fabrica vidre a les instal·lacions que Saint Gobain vol tancar i que implicaria deixar sense feina 122 treballadors directes i probablement uns centenars més d’indirectes.

PUBLICITAT

Aquest anunci l’ha fet el flamant conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, aquest dimarts al vespre al final d’una llarga reunió a l’Auditori de l’Arboç amb els representants dels treballadors, els alcaldes de l’Arboç, Joan Sans i Banyeres del Penedès, Amadeu Benach; i el delegat del Govern a la vegueria Penedès, Pere Regull, i que ha mantingut un contacte telefònic permanent amb directius de l’empresa.

“Volem guanyar un temps perquè pensem que la cojuntura pot canviar i el sector de l’autòmobil a Catalunya es rearma”, ha dit el conseller en l’explicació de l’oferta feta a Saint Gobain perquè “flexibilitzi” l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) presentat per al tancament de Glass a l’Arboç.

Tremosa recorda, per exemple, que el mes de juliol -tot just a la sortida del confinament pel coronavirus- les vendes de cotxes van augmentar més de dos dígits i que res fa pensar que no es pugui reactivar el sector i garantir la viabilitat econòmica de Glass Sant Gobain.

Si l’empresa accedeix a considerar el tancament de la planta, que a hores d’ara es preveu per al proper mes d’octubre, el conseller Tremosa ha apuntat que “podríem parlar amb calma d’un pla de reindustrialització de l’empresa a Catalunya”.

Pregunta a la Comissió Europea

Ramon Tremosa també ha explicat que s’ha fet saber a Saint Gobain que “diferents eurodiputats catalans estan preparant una pregunta a la Comissió Europea, d’obligatòria resposta, perquè el grup Saint Gobain sigui investigat en tota la Unió Europea, als 28 estats membres, per tal que compleixi la normativa ambiental en tots i cadascun d’aquests estats membres, atès que hi ha sospites per part dels treballadors que es fa una deslocalització a països europeus on aquest compliment és més laxa”.

El conseller d’Empresa i Coneixement ha remarcat que aquesta iniciativa la podrien signar eurodiputats de diversos grups polítics i que “posarà el focus de la Unió Europea en aquesta empresa, i més ara que s’ha anunciat un pla d’un fons de recuperació amb molts diners que volen fer inversions sostenibles que millorin l’eficiència energètica, que re-industrialitzi cap a la mobilitat sostenible el futur industrial d’Europa i també del nostre país”.

PUBLICITAT

Finalment, el Govern de la Generalitat, segons ha apuntat el conseller Tremosa, ha mostrat “la seva preocupació” pel bloqueig que els treballadors de Saint Gobain a l’Arboç fan des de dijous passat a naus logístiques d’emmagatzematge de vidre que hi ha al polígon industrial de Bellvei.

Aquesta situació, llevat d’una excepció puntual diumenge passat -quan els treballadors van deixar carregar tres camions-, pot provocar en breu que diverses multinacionals automobilístiques, com Mercedes, Opel i Ford, hagin d’aturar línies de producció de vehicles per manca de vidres i altres elements produïts a Saint Gobain.

La Generalitat entén que un “gest de l’empresa de retirada de l’ERO seria el desbloqueig automàtic d’aquesta situació”, ha aventurat el conseller. S’espera que l’empresa pugui donar alguna resposta en aquest sentit probablement aquest dimecres, després de traslladar la proposta del Govern a la seu central del grup Saint Gobain a París.

“L’empresa sí que, en canvi, ha ofert reconsiderar els seus terminis, flexibilitzar uns mesos, i demà (per aquest dimecres) tindrem la proposta concreta, per veure si és possible allargar l’activitat i donar-los un temps que pugui desescalar el bloqueig, donar tranquil·litat i negociar amb més temps un diner públic que ara és a les nostres mans per re-industrialitzar el nostre país”.

El conseller d’Empresa i Coneixement també ha explicat en la seva visita a l’Arboç que la Generalitat no ha demanat a Saint Gobain que faci l’esforç econòmic de reconstruir el forn de Glass que està arribant al final de la vida útil i que podria suposar entre 20 milions i 50 milions d’euros, sinó que podria estudiar-se aquesta inversió hipotètica amb línies de fons europeus.

“Hem demanat que aguanti l’activitat i el Govern de Catalunya posa diner públic per aguantar uns mesos aquesta activitat”, ha continuat Ramon Tremosa, que també ha dit que aquests diners no arribarien en cap cas als 10 milions d’euros.

“La situació al Baix Penedès és extremadament greu, amb l’atur més alt de Catalunya, fracàs escolar amb un índex preocupant i, per tant, és una comarca prioritària des del punt de vista de la política industrial”, ha afegit el conseller Tremosa.

“La Generalitat farà l’esforç que faci falta per guanyar aquests mesos, juntament amb el govern de l’Estat que també s’hi ha compromès, i el febrer o març en tornem a parlar”, ha conclòs el conseller Tremosa.

També et pot interessar

Comentaris