Aposta pel groc

La fil·loxera actuarà enguany a l’escenari principal del CAP.
Avatar
06/09/2020 - 15:00h

La Festa de la Fiŀloxera prepara un emotiu espectacle al voltant de la bèstia

Antigament, quan algú sentia parlar de les Fires i Festes de Sant Sadurní pensava en la verema. Quan el raïm encara madurava al setembre, molts pagesos aprofitaven la celebració per comprar els estris necessaris per a la collita en una mostra que era de les més importants del territori.


De mica en mica, la part lúdica de la celebració va anar guanyant terreny a la comercial, i ara, quan algú sent parlar de les Fires i Festes de Sant Sadurní, pensa en la fiŀloxera.

Fa trenta-nou anys un grup de sadurninencs va decidir convertir la batalla que el Penedès va lliurar contra aquest insecte en una festa. No només van aconseguir que la celebració agradés als sadurninencs, sinó que actualment la representació és considerada Festa Popular d’Interès Cultural.

Igual que la fil·loxera no va poder doblegar fa més d’un segle els savis que la van vèncer, els organitzadors de la festa –juntament amb l’Ajuntament de Sant Sadurní– han plantat cara enguany a una altra plaga: la de Covid-19.

L’emergència sanitària ha obligat desenes de pobles catalans a suspendre celebracions centenàries, però la gran família de la fiŀloxera s’ha reinventat per inundar de groc, un any més, la capital del cava.

A finals de juliol, l’Associació va explicar que s’havia descartat fer la tradicional representació a la plaça de l’Església per no poder garantit la seguretat ni dels membres de l’entitat ni del públic. En lloc d’això, el coŀlectiu ha muntat el que ha anomenat Espai fiŀloxera, un espectacle que combinarà diferents disciplines culturals i que busca emocionar el públic.

“La proposta es pot comparar amb les fan zone que munten alguns clubs esportius. Estarà tot ambientat en la fiŀloxera, i en els elements que integren la festa”, ha assegurat Pitu Rojano, president de l’Associació de la Festa de la Fiŀloxera. L’activitat es durà a terme a l’escenari que s’ha habilitat al costat del CAP i tindrà capacitat per a unes 500 persones, que necessitaran una entrada nominal per poder-hi accedir.

De les 500 persones que habitualment formen part de l’espectacle, enguany només n’actuaran un centenar. Totes tindran el seu espai dins l’escenari, i la interacció entre elles serà mínima. “Tothom està molt conscienciat de quina és la situació. Creiem que no hi ha d’haver cap problema, i esperem que els veïns de la vila actuï de manera responsable, també”, ha apuntat Rojano. A l’espectacle no hi faltarà el foc, i tampoc la tradicional banda sonora de la representació.
Tot i el canvi de format, des de l’Associació estan convençuts que la proposta emocionarà. “A la gent li agradarà molt, i estic segur que de cara al futur demanaran que es repeteixi”, ha dit Pitu Rojano.

També et pot interessar

Comentaris