Endavant amb la vaga

Un moment d’una de les concentracions dels treballadors. FOTO: ACN/Mar Rovira
03/09/2020 - 11:37h

Si no hi ha cap acord previ, els treballadors de Saint-Gobain Glass de l’Arboç començaran diumenge una aturada indefinida

Els treballadors de Saint-Gobain Glass de l’Arboç començaran aquest diumenge dia 6 de setembre una vaga indefinida per protestar pel tancament de la fàbrica anunciat fa uns dies per la direcció de la companyia.

Així, per aquest divendres hi ha previstes assemblees informatives a la plantilla i una nova marxa lenta de vehicles. Finalment, de cara a dissabte, es farà un esmorzar davant la porta de l’empresa.

Aquesta setmana s’han produït diverses reunions a la delegació del Departament de Treball a Tarragona per intentar evitar la vaga entre els membres del comitè d’empresa i representants de la companyia, que hi han participat telemàticament. Malgrat tot, les trobades no han permès acostar posicions. Els empleats lamenten que la multinacional no fa cap gest i demanen el suport de les administracions per intentar evitar la clausura.

El president del comitè d’empresa, José Alberto García, lamenta que l’empresa encara no els hagi donat raons coherents que justifiquin el tancament. “Han fet un informe pericial sobre perquè tanquen, però només ens n’han deixat veure un resum. Diuen que les causes no són econòmiques, però pel que hem vist de l’informe, tot porta que és per motius econòmics”, ha explicat. Aquest cap de setmana la companyia va anunciar la clausura de la divisió Saint-Gobain Glass, que deixaria sense feina 122 treballadors directes i uns 100 més d’indirectes.

La trobada de dimarts va ser molt tensa, i els sindicats es van plantejar abandonar-la quan la companyia no els va voler facilitar l’informe pericial. “Volen jugar a despistar. Venen amb molta mala intenció. Acomiaden 250 persones i no sabem per què”, afegeix Garcia.

Amb tot, García té clar que si es tanca la divisió de Saint-Gobain Glass, la mesura afectarà igualment la de Sekurit, també a l’Arboç, ja que la faria menys competitiva pels costos de transport del producte des de fàbriques ubicades a l’estranger fins al Penedès. De fet, el president del comitè d’empresa sospita que tot el que no es produeixi a Catalunya s’acabarà fent des de fàbriques d’Alemanya, França, Polònia i Egipte, que l’empresa vol “saturar”.

Valoració de la Generalitat
El conseller de Treball, Chakir El Homrani, s’ha mostrat “preocupat” per l’anunci de Saint-Gobain de tancar la divisió Glass de la fàbrica de l’Arboç, i ha assegurat que el Govern treballa per reduir l’impacte d’aquesta decisió. “Estem veient quines alternatives podem plantejar a l’empresa perquè l’afectació sigui la mínima possible”, ha assegurat el conseller a preguntes de la premsa en una visita duta a terme dimecres a Coma-ruga. El Homrani ha garantit que els departaments de Treball i Empresa estan bolcats en aquesta qüestió i ha assenyalat que l’objectiu principal de la negociació és “assegurar la continuïtat d’una planta que té un pes molt important a l’economia del Baix Penedès”.

Per altra banda, el Consell d’Alcaldes del Baix Penedès ha fet front comú i ha elaborat un manifest per tal d’implicar totes les administracions, Generalitat de Catalunya i Govern central per tal d’evitar el tancament de la planta de Glass i buscar solucions de futur perquè el Baix Penedès deixi de ser capdavantera en les xifres de desocupació.

També et pot interessar

Comentaris