Aturada una rebaixa de fins al 30% del preu dels lloguers

06/08/2020 - 18:00h

El Consell de Garanties Estatutàries tomba una proposta de regulació dels lloguers a les poblacions de més de 20.000 habitants

El Consell de Garanties Estatutàries va tombar ahir dijous per unanimitat alguns dels apartats de la proposició de llei per regular els preus dels lloguers a Catalunya. El passat 15 de juliol, el Sindicat de Llogaters va presentar una Proposició de Llei de Contenció i Moderació del Preu del Lloguer al Parlament de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa era contenir i minorar el preu dels lloguers dels habitatges a les 60 ciutats amb més problemes d’accés a l’habitatge de Catalunya.

El Consell ha conclòs que diversos articles i disposicions de la iniciativa que, juntament amb el Sindicat de Llogaters, impulsaven Junts Per Catalunya, ERC, CatECP i la CUP, no troben empara en l’Estatut i vulneren la Constitució Espanyola.

El Consell de Garanties Estatutàries s’ha pronunciat respecte a la iniciativa de llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge, després que Ciutadans i el PP hi portessin la proposició de llei. Els dos grups van considerar que la iniciativa de JxCat, ERC, CatECP i la CUP era inconstitucional perquè la Generalitat no en tenia les competències. En una publicació a Twitter, el president del grup parlamentari Ciutadans, Carlos Carrizosa va dir que la iniciativa de JxCat, ERC, CatECP i la CUP era una “mentida preelectoral” del Govern “populista” amb Podem per “rentar-se la cara”. El líder de la formació liberal a Catalunya ha carregat contra el Govern i els ha acusat d’incomplir la “llei vigent de destinar un 15% de l’habitatge a l’ús social”. “Ho vam advertir i ara ens donen la raó”, ha apuntat Carrizosa.

Llei amb desacords

A finals de juliol JxCat va presentar una sèrie d’esmenes amb l’objectiu de “millorar el text original” després d’escoltar altres sectors i el món local. Justament ahir pel migdia, el president de la Generalitat Quim Torra i el Sindicat de Llogaters es van reunir per tractar aquests desacords, abans que se sabés la resolució final del consell de tombar-la.

La proposta de llei formulava i aplicava directament la declaració de “municipi tens” als municipis que disposen d’índex de referència de preus en què les rendes del lloguer han sofert un increment superior al vint per cent en el període comprès entre els anys 2014 i 2019, inclosos dins l’Àrea Metropolitana de Barcelona o amb població superior als vint mil habitants.
En els darrers cinc anys, les rendes han augmentat 30 vegades més que els salaris, cosa que obliga una gran part de les famílies catalanes a destinar més del 50% dels seus ingressos a pagar el lloguer. Aquest context d’emergència social s’ha vist agreujat per la pandèmia i les conseqüències econòmiques que se n’han derivat.

Situació al Penedès

Pel que fa a les comarques del Penedès, segons el Sindicat de Llogaters a Vilafranca l’increment del preu dels lloguers ha estat d’un 39,25%, i al Vendrell d’un 30,29% en l’esmentat període. Una pujada significativa que implica que l’aplicació de la proposta de llei hauria representat una baixada mitjana d’entre un 20% i un 30% del preu del lloguer a totes dues viles, depenent de la ubicació i l’estat de l’immoble.

Des del Sindicat recalquen que fer aquesta reducció en el preu, i sobretot en el percentatge del sou que es destinava al lloguer, era molt important perquè acostava les persones amb rendes més baixes i els joves a la possibilitat d’accedir a un habitatge digne, però tot i això encara és necessari acompanyar-ho d’un bon increment en l’oferta global d’habitatge públic i privat de les capitals penedesenques.

També et pot interessar

Comentaris