Fer pinya sense castells

Una de les sessions de tast de vins organitzades pels Castellers de Vilafranca durant els últims dies
01/08/2020 - 21:00h

La CCC ha iniciat una campanya a les xarxes per reivindicar les activitats alternatives que estan duent a terme les colles amb l’aturada de les actuacions

No hi ha assajos ni actuacions, però això no vol dir que el món casteller estigui plenament aturat. Si bé al principi de la pandèmia, al mes de març, les colles estaven a l’expectativa de l’evolució de la crisi sanitària i van parar pràcticament del tot la seva activitat, ara ja fa un temps, amb el final de l’estat d’alarma, i amb la certesa que segurament tardaran força temps a fer castells, s’han posat les piles per no perdre la massa social i, ara més que mai, fer pinya per mantenir-se units i no abandonar el vincle que tant d’esforç els ha costat crear.

Per tal de visibilitzar aquestes activitats que les colles van organitzant, sempre seguint les mesures de prevenció, la Coordinadora de Colles Castelleres ha encetat la campanya “També són castells” perquè, segons explica la directora de l’entitat, Cristina Sánchez, les colles són molt més que fer castells, i això ho demostren amb moltes activitats socials, culturals o solidàries durant la temporada castellera, però també ara que no podem veure ni assajos ni actuacions.

Des de la coordinadora volen fer visible que “pertànyer a una colla també és participar d’una campanya solidària de recollida de menjar, de viure un concert en directe al local, de fer una sortida cultural per conèixer l’entorn o organitzar una xerrada”.

Tastos de vins, xerrades… i molt més!
Com no podia ser d’una altra manera, les colles penedesenques també estan organitzant activitats per fer més amens aquests mesos sense castells.

Així, per exemple, els Castellers de Vilafranca, durant els primers mesos, amb l’estat d’alarma, van tirar endavant entrenaments dirigits virtuals oberts a tota la colla per mantenir tant la forma física com el vincle entre ells. A més, van organitzar vermuts virtuals del cap de colla i el president en què els castellers els podien fer preguntes. També van celebrar dues tertúlies obertes: una amb els caps de colla de les principals colles del país i una altra sobre la primera td9fm. Totes dues també en directe a través del canal de YouTube de la colla.

Un cop va començar la desescalada i es van poder reiniciar les activitats socials, els Verds van reprendre les sessions del MusiCal Figarot, els tastos de vins i les nits de cinema a la fresca, que s’allargaran durant tot l’estiu.
A més, també van organitzar dues sessions informatives presencials per a tothom, que també es van passar en directe per YouTube, i la canalla va estar uns dies de colònies a la Garrotxa.

Pel que fa als Xicots de Vilafranca, han anat fent activitats de petit format per seguir unint la colla, tot i que van haver d’anul·lar a última hora un sopar popular que van anunciar per al mes de juliol i que, pels rebrots que es van detectar en aquells dies, van haver de suspendre.

Els Xicots han realitzat alguna activitat dirigida a la canalla

Els de Cal Noi-Noi han centrat els seus esforços en la canalla i, així, van fer fa uns dies un taller de fang, i també van portar els més petits de colònies a Cal Diable. Els Xicots també estan potenciant el vessant més solidari amb una recollida de material higiènic per al rebost solidari de Vilafranca.

Però, sense cap mena de dubte, la colla de l’Alt i Baix Penedès que té el projecte solidari més important són els Nens del Vendrell, que fa anys van crear el ‘Fem Pinya’, que dota de beques menjador els infants del Vendrell sense recursos i que ara, per la pandèmia, s’ha reconvertit en targetes moneder.

Foto de família de les dones que van participar en una xerrada

Ara, la colla ha fet un pas més enllà i l’ha ampliat per a tota la comarca. La primera aportació que han fet és a través de les quotes de socis, ja que s’ha decidit que, excepcionalment, la meitat de les quotes del 2020 es destinin al ‘Fem Pinya’ i, d’aquesta part, el 50% anirà a la iniciativa vendrellenca i l’altre 50%, a la del Baix Penedès.

A banda d’apostar per aquesta iniciativa, els Nens han organitzat diferents activitats, sobretot aquests últims dies, perquè han estat de festa major. Així, per exemple, van muntar una xerrada sobre dones i castells, un dinar i algunes sessions de música al local.

Finalment, la Colla Jove de Vilafranca reconeix que han pogut fer poques activitats però sí que han celebrat, fa pocs dies, una jornada amb la canalla, a qui van donar un diploma en reconeixement al seu esforç durant el període de confinament.

La colla havia programat altres activitats de retrobament, com un dinar conjunt a la muntanya de sant Jaume el 26 de juliol, però el van acabar ajornant a causa de la situació actual. L’entitat recorda que no disposa de local propi i, per tant, asseguren que és més complicat aplicar certes mesures de control.

Un moment de la trobada de canalla de la Jove de Vilafranca

També et pot interessar

Comentaris