Puja un 30% la xifra d’aturats a l’Alt Penedès en l’últim any

FOTO: FREEPIK
Avatar
24/07/2020 - 18:00h

Tot i que a la comarca baixa la creació d’ocupació i creix l’atur, l’increment és menor que a la resta de la província de Barcelona

La crisi originada per la pandèmia del nou coronavirus ha deixat una fractura sense precedents en l’economia i l’ocupació de l’Alt Penedès. Segons dades de la Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació, des del juny del 2019 al juny d’enguany s’ha incrementat en un 30,4% la xifra d’aturats a la comarca, i aquest no és l’únic indicador negatiu que registra el territori.

En l’Informe Territorial de Barcelona que ha elaborat l’entitat també es reflecteix que el darrer any ha caigut la creació d’ocupació (-3,5%) i han disminuït els llocs de treball (-2,9%). L’estudi inclou també la xifra de persones afectades per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) des de l’inici de la pandèmia, que al Penedès s’eleva a 11.173 treballadors fins al juny.

La crisi ha tingut també efectes negatius per al treball assalariat, amb un descens del 3,2% i per al dels autònoms, que ha baixat un 1,7%. Entre març i juny d’enguany, la comarca ha perdut 1.691 llocs de treball, i han augmentat en 1.246 les persones aturades.

Si s’analitza la gestió per municipis, els que han presentat una pujada més important de la població aturada en aquest període han estat Vilafranca, Gelida, Subirats i Castellet i la Gornal, tot i que no hi ha cap municipi que presenti una evolució positiva. Pel que fa a la població ocupada resident a cada poble, només Santa Fe del Penedès i Mediona creixen, i destaquen les pèrdues de Pacs del Penedès, Vilobí, Pontons i Castellet i la Gornal.

PUBLICITAT

Tot i que les dades de la comarca són preocupants, el punt d’optimisme és que la crisi sembla haver afectat menys a la comarca que a la resta de la província de Barcelona, en què l’atur ha augmentat un 33,8% des del juny de l’any passat. La caiguda de l’ocupació, en el cas de la província, és del 4,8%.

Desacceleració
Tot i que les dades registrades després de la crisi de la Covid-19 són altament preocupants, el cert és que l’economia i l’ocupació tant de l’Alt Penedès, com el conjunt de la província de Barcelona, ja presentaven una certa desacceleració abans que esclatés la pandèmia.

Segons l’Informe de la Diputació, a final del 2019, l’increment de l’ocupació a la comarca va ser de l’1,8%, molt per sota dels anys anteriors, però lleugerament superior a la mitjana registrada a la província de Barcelona (1,7%). L’exercici es va tancar amb 46.371 persones ocupades, 825 més que l’any anterior.

Per sexes, les dones van guanyar terreny als homes pel que fa a ocupació. Elles van fer pujar l’ocupació un 2%, mentre que el sexe masculí es va quedar en un 1,7%. Malgrat tot, el percentatge d’homes ocupats (54,8%) segueix sent superior al de les dones (45,2%).

PUBLICITAT

El registre de les empreses amb seu al territori també va notar una certa davallada a finals de l’any passat. El 2019 es va tancar amb un descens del 0,2%, tot i que per primera vegada en deu anys es van superar les 40.000 afiliacions a la Seguretat Social. Va pujar tant el nombre de llocs de treball de persones assalariades (6,4%), com el d’autònoms (0,6%).

Per sectors, les activitats sanitàries (amb la creació del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf), el comerç al detall i la construcció és on més llocs de treball es van guanyar, i el transport, el cautxú i el plàstic i els vehicles de motor és on més se’n van perdre.

Pel que fa a la facturació de les empreses penedesenques, el 2019 les 1.838 societats mercantils amb seu a la comarca van assolir els 5.385 milions d’euros.

També et pot interessar

Comentaris