Rebuig frontal d’ERC a l’intent del govern espanyol de fer-se amb els romanents dels ajuntaments

20/07/2020 - 23:50h

Els republicans titllen “d’inadmissible” la proposta i reclamen la modificació de la llei d’Estabilitat pressupostària i de la regla de la despesa

Rebuig total del món municipalista republicà a la proposta del govern de l’Estat espanyol per la utilització dels romanents. Esquerra Republicana exigeix modificar les lleis d’estabilitat pressupostària i de regla de la despesa per permetre que els ajuntaments puguin fer ús dels romanents per enfortir els municipis i lluitar contra la crisi econòmica i social.

“La proposta del govern espanyol només serveix per salvar el govern espanyol i seguir condemnant als ajuntaments”. Així de clara va ser Rut Ribas, diputada i secretaria general dels republicans a la comarca, que acompanyada per diferents representants de governs municipals de l’Alt Penedès, va definir com una “presa de pèl” la proposta del govern estatal. Ribas va defensar que els romanents dels ajuntaments es puguin utilitzar lliurement per part dels municipis i no com ara que estan limitats a pagar deute o a accions que no generin noves despeses.

Ribas considera un escàndol que l’Estat no hagi permès que els ajuntaments poguessin utilitzar els seus propis recursos per fer front a la crisi econòmica i social generada per la pandèmia. A més Ribas va insistir que el bloqueig que el govern de l’Estat fa dels romanents respon a com es va afrontar la crisi econòmica del 2008. Per la diputada republicana “cal modificar la Llei d’Estabilitat Pressupostària, i concretament la regla de la despesa, que limita la reinversió dels superàvits i dels romanents. No podem abordar aquesta crisi amb les receptes d’austeritat del passat”.

Per la seva banda l’alcaldessa de Gelida i també diputada Lluïsa Llop va fer una gran defensa de l’autonomia municipal. Per Llop “entenem que qualsevol proposta en aquest àmbit ha de respectar el principi bàsic de l’autonomia local, i per tant hem de poder utilitzar els romanents per ajudar a la gent i a les empreses per poder superar l’actual crisi econòmica i social”. Per Llop la proposta de l’Estat no és acceptable. “Pretenen finançar-se amb els romaments dels municipis, ja que per poder utilitzar-ne una petita part hem de transferir a l’Estat el romanent i esperar en la bona voluntat de l’Estat perquè ens els tornin durant els propers 10 anys. És indignant”.

L’alcaldessa gelidenca va emfatitzar que a Catalunya aproximadament els ajuntaments tenen uns 3000 milions d’euros en romanent, però que estan immobilitzats per culpa de les lleis de l’Estat. Llop va insistir en reclamar que puguin utilitzar-se per fer front a les necessitats reals de la ciutadania. Llop també va defensar que “és moment de fer polítiques expansives que accelerin la recuperació econòmica, també als nostres pobles i ciutats. Els ajuntaments hem demostrat

responsabilitat i bona gestió i ara volem ser uns actors clau en la recuperació econòmica i social”. Llop va remarcar que aquesta reclamació te un gran consens al món municipal i al Parlament, així com del govern de la Generalitat que ha mostrat la seva oposició a la proposta de l’Estat.

L’aposta republicana: reforçar els ajuntaments

Finalment el senador republicà Bernat Picornell, va exposar l’aposta d’Esquerra Republicana. Picornell va detallar que la proposta dels republicans es basa en tres àmbits. Primer, la lliure disposició de superàvits i romanents; en segon lloc poder fer ús de la capacitat d’endeutament per aquells ajuntaments amb bona salut econòmica; i finalment que els ajuntaments participin dels Fons Europeus de Reconstrucció. Amb aquestes tres propostes, per Picornell “podrem reforçar el món local per lluitar contra la crisi econòmica i social i posar els pilars de la reconstrucció, que ha de ser l’objectiu prioritari que hem de tenir com a país”.

També et pot interessar

Comentaris