La CUP denuncia traves en l’empadronament en molts pobles del Penedès

01/07/2020 - 16:29h

La candidatura assegura que molts governs utilitzen el padró com a forma de control i demanen un protocol únic d’actuació

“Molts municipis del Penedès incompleixen la llei i posen traves a l’empadronament de persones migrades o en situació de precarietat habitacional”. Així de contundent ha començat el cupaire vilafranquí Txus Magallón una intervenció en la qual la candidatura ha denunciat com molts ajuntaments, com ara, segons ells, Vilafranca, “estan utilitzant el padró per exercir un control de la població quan l’empadronament és tan sols un mecanisme que ha de servir per saber quanta gent està vivint en un municipi”.

La CUP considera que darrere d’aquestes actuacions hi ha una política “clarament discriminadora” que en moltes ocasions es defensa amb arguments que tendeixen “a la criminalització de la pobresa o directament al racisme institucional” perquè els tres perfils que estan més afectats són, segons ells, persones sense llar, sense un títol de propietat d’habitatge o sense documentació.

La CUP considera que la vulneració del dret a l’empadronament és una vulneració de molts altres drets que hi estan relacionats com el d’accés a les ajudes socials o a l’escolarització i per aquest motiu ho posarà en coneixement del Síndic de Greuges i estudiarà la possibilitat d’explorar altres vies jurídiques per denunciar els ajuntaments que ho facin.

Per aprofundir sobre la situació, les regidores de l’Ajuntament de Mediona, Aina Llotge i Mireia Bosch, han explicat que quan la CUP va entrar al govern, es van trobar que per empadronar s’utilitzaven formularis inadequats que feien preguntes enfocades a dissuadir les persones que es trobaven en una situació irregular.

A partir d’aquí, un cop van entrar al govern, diuen, van canviar el protocol per garantir l’empadronament.Les dues regidores cupaires han reclamat la necessitat d’un protocol únic per a tots els pobles “per evitar les actuals distorsions i que qüestions ideològiques interfereixin en la garantia d’un dret fonamental”. Per tots aquests motius, els cupaires han convocat una concentració dimecres a les 20h a la Plaça de la Vila de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris