Els Verds, preparats per començar assaigs en petits grups al juliol

D’esquerra a dreta, Carles Mata i Sisco Benet amb la mascareta dissenyada pels Castellers de Vilafranca
22/06/2020 - 19:42h

Els Castellers de Vilafranca només esperen que la Coordinadora de Colles Castelleres els digui quan entra en vigor de nou l’assegurança

“Els Castellers de Vilafranca ho tenim tot llest per començar els assaigs al mes de juliol, en grups reduïts, però per a tota la colla tret de les persones més vulnerables”. Així és com ha resumit el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Sisco Benet, el full de ruta que s’ha marcat l’entitat per als propers dies. Segons Benet, “l’únic serrell que queda és que la coordinadora ens digui quan entra en vigor de nou l’assegurança, que esperem que sigui en els propers dies”.

El cap de colla ha explicat que la Direcció General de Cultura de la Generalitat els ha comentat que si el sector o gremi no té, encara, cap protocol concret, el que han de fer és complir el decret general de l’etapa de represa marcat pel Govern català cosa que, segons la colla, compleixen amb totes les garanties.

El responsable tècnic de la colla apunta que els requisits bàsics que s’han marcat són, de moment, fer castells nets de la següent manera: castells amb mascareta; distància social quan no s’estigui aixecant la construcció; neteja de mans, peus i roba; desinfecció del local social (que fa setmanes que estan duent a terme) i control d’aforament.

Aquest últim punt, diu Benet, “és clau” i per això treballaran amb quatre grups reduïts de màxim 30 persones, tant per minimitzar riscos com per poder localitzar i aïllar en cas d’algun positiu.

El president dels Castellers de Vilafranca, Carles Mata, afegeix que als assaigs “hi podrà participar tothom, menys les persones més vulnerables ja que és una manera de protegir-los”. Mata, però, ha assegurat que no han posat cap limitació en l’edat, sinó en patologies sanitàries concretes.

Ni Mata ni Benet volen entrar en el debat que s’ha generat a xarxes socials on hi ha gent que considera que no és ètic començar a assajar si no ho pot fer tothom. El cap de colla, de fet, reconeix que qui acusa als Castellers de Vilafranca de no pensar en tota la colla “no ens coneix perquè som la colla que més peus, folres i manilles hem fet i, per tant, això em dol perquè no és veritat”. Carles Mata afegeix que “evidentment que en un castell tothom és important, des de l’enxaneta fins l’últim de la pinya, però la casa s’ha de començar a construir per la taulada per, mica en mica, poder tornar a ser-hi tots”.

Els vilafranquins han posat en marxa la setena revisió d’un protocol específic que van començar a treballar des que va decretar-se l’estat d’alarma. En aquell moment ja van preparar-se per la tornada als assaigs amb totes mesures de precaució adequades i sembla que tres mesos més tard aquesta situació es podria donar més d’hora que tard.

Segons Benet, el protocol dels verds és “fins i tot més específic que el que ha fet la Coordinadora, que és més general”. De fet, els vilafranquins equiparen la pràctica castellera amb els esports “on hi ha més contacte, que tenen protocols específics, però s’estan fent i es faran”.

Finalment, pels responsables dels Verds, l’activitat castellera no només s’ha de veure com una activitat social, sinó també “social, d’integració i econòmica molt gran” i, per tant, s’estan esforçant per anar recuperant la vida a Cal Figarot ni que sigui poc a poc. De fet, fa uns dies van començar amb els concerts del MusiCal Figarot, després han fet ja un maridatge de vins, ara estan intentant encaixar el cinema a la fresca per, en pocs dies, doncs, poder començar els assaigs, sempre i quan l’equip mèdic i d’experts que s’ha creat a la colla -que està en contacte constant amb altres professionals de la salut- considerin que continua sent viable.

Pel que fa a la tornada a les places, Benet creu que de moment encara no es pot posar data i que, en tot cas, els organitzadors de cada diada són els responsables de marcar protocols concrets. El cap de colla dels vilafranquins reconeix que ell és optimista i que creu que enguany “algun o altre castell es podrà fer”.

Mascaretes i gots reutilitzables

Per altra banda, els Castellers de Vilafranca han presentat en la roda de premsa la mascareta que han dissenyat per, de moment, entregar-la de forma gratuïta als castellers per, en una segona edició, poder vendre-la als aficionats a un preu de 5 euros. Carles Mata ha volgut apuntar que de forma interna es donaran els detalls de com es pot passar a buscar la mascareta i que en cap cas ningú ha d’anar a Cal Figarot per lliure a buscar-la, sinó que hi haurà un protocol d’entrega.

A més a més, la colla vilafranquina estrena gots reutilitzables, amb la primera td9fm descarregada pels vilafranquins fa 25 anys. Segons Carles Mata la gran quantitat d’activitat social que té la colla fa que s’hagin adonat que generaven molts residus i, per tant, han volgut posar-hi solució venent gots reutilitzables a un euro. Cal destacar que l’euro no es retornarà ja que els recursos es destinaran a una entitat social vilafranquina encara per decidir.

També et pot interessar

Comentaris