Pas endavant en la millora de l’eficiència energètica a Vilafranca

D’esquerra a dreta, Lourdes Sánchez, Francisco Romero i Josep Maria Martí
16/06/2020 - 19:00h

L’Ajuntament instaŀlarà unes 50 plaques fotovoltaiques a l’edifici de l’Ateneu Municipal i continua canviant les bombetes convencionals de la via pública per leds

L’Ajuntament de Vilafranca fa temps que treballa per aconseguir que els edificis de gestió municipal siguin cada vegada més sostenibles energèticament, amb el doble objectiu de reduir el cost econòmic en les factures i l’impacte ambiental de les emissions de CO2.

Així, el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament, Francisco Romero, i la regidora de Medi Ambient, Lourdes Sánchez, han explicat aquesta setmana que en els propers mesos el consistori farà un pas endavant per millorar l’eficiència energètica.

En aquest sentit, doncs, es preveu que abans de l’octubre del 2021 es tiri endavant la instal·lació d’una cinquantena de plaques fotovoltaiques d’autoconsum a l’edifici de l’Ateneu Municipal que suposaran un estalvi del consum energètic i d’emissions d’un 25%.

L’actuació compta amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona, que en finança el 70%, amb un topall de 15.000 euros per projecte. Segons ha explicat Sánchez, el govern ha escollit que sigui l’Ateneu Municipal el proper edifici on s’instaŀlin plaques fotovoltaiques perquè és un equipament molt utilitzat i, per tant, consideren que la millora seria de gran impacte.

La regidora ha recordat que actuacions similars ja s’han dut a terme a l’Escola Mas i Perera i a l’Arxiu Històric, i que el govern està seguint el compromís “de reduir un 40% les emissions de CO2 i gasos d’efecte hivernacle fins al 2030”.

Francisco Romero ha recordat, a més, tal com va avançar el 3d8 ja fa unes setmanes, que el govern ha iniciat la fase 2 de substitució de les bombetes convencionals de la via pública per llums led.

En una primera fase se’n van instaŀlar 649, i en la segona, que s’està executant durant tot aquest any, se’n posaran 425 més, dues accions que, segons Romero, “suposaran un estalvi anual de 91 tones de CO2, xifra que equival a plantar 50 arbres o a tenir 20 vehicles fent 15.000 quilòmetres a l’any”.

El regidor ha reconegut que encara queda molta feina per fer, perquè amb aquests 1.054 llums led donen cobertura només al 30% del total del municipi, però que la idea és anar-ho ampliant a mesura que hi hagi recursos i sempre seguint criteris tècnics i de demandes de les associacions de veïns.

Amb totes aquestes accions, Romero ha volgut deixar clar que “el desenvolupament urbà sostenible integral serà una de les prioritats de l’acció de govern”. “Per això ens presentarem a diferents convocatòries europees d’ajuts econòmics en aquestes matèries”, ha afegit.

També et pot interessar

Comentaris