Més i millor llum

31/01/2020 - 09:24h

Vilafranca canvia les bombetes convencionals per leds que, a banda de ser més eficients, també generen una sensació de més seguretat

Vilafranca està en ple procés de millora energètica de l’enllumenat públic, que està passant de ser convencional a led. Des del govern s’està duent a terme aquesta modificació no només per eficiència energètica, que també, sinó perquè forma part d’una mesura contemplada en el pla d’acció de mandat per fer els carrers més segurs.

I és que, tal com explica el regidor d’urbanisme, Francisco Romero, el tipus de llum que fan els leds “és molt més uniforme i blanca que les bombetes tradicionals, que generen més zones d’ombra, i, per tant, amb els leds la sensació de seguretat és més gran perquè aquesta ombra no hi és”.

Enguany es canviaran 222 punts de llum, sobretot en parcs públics. Segons Romero el criteri que s’ha seguit per fer un mapa d’actuacions “no és estrictament per indicadors de seguretat” sinó que s’han prioritzat els parcs perquè són espais on s’hi aplega força gent.

Concretament enguany es canviaran 39 llums al parc del Tívoli, 19 al parc de Sant Salvador, 39 a la plaça de Sant Julià-plaça de la Sardana, 28 al parc de Poble Nou, 24 a la plaça de les Avantguardes i 73 llums més a la plaça de les Arts, Passatge del Noucentisme i Passatge del Modernisme.

En aquests últims carrers Romero reconeix que es canviaran perquè sempre hi ha incidències tècniques que fa que aquesta zona es quedi a les fosques sovint. Un cop realitzades aquestes actuacions existiran 1.766 lluminàries led instal·lades, que significarà un 26% del total.

Segons Romero, només amb aquests canvis s’obtindran els següents estalvis: reducció de la potència elèctrica instal·lada en 18kw menys, rebaixa del consum elèctric de 91.000 kwh menys cada any, reducció de les tones de C02 emeses a l’atmosfera en 24 tones menys cada any i estalvi econòmic en 14.500 euros menys cada any.

Avantatges de les llums led

Els avantatges de les làmpades led respecte a les convencionals són diverses: reducció del consum energètic i, per tant, estalvi en les factures; és llum reciclable, més blanca i direccional i, per tant, la llum es dirgeix allà on es necessita i s’evita l’efecte de bany de façanes i pertorbacions als veïns. A més, a causa de la facilitat en dirigir i concentrar la llum, les uniformitats d’il·luminació són molt elevades. Per tot això, amb un nivell inferior de llum, es percep un grau comfortable i suficient d’il·luminació. Finalment, pel que fa al manteniment, la seva vida s’estima entre 3 i 4 vegades superior a la d’altres sistemes.

S’aprova el protocol d’abordatge d’agressions sexistes

L’Ajuntament de Vilafranca va aprovar al ple un protocol per a l’abordatge d’agressions sexistes i lgtbifòbiques en espais públics i festius. Ho va fer amb el suport de tots els grups menys el de Vilafranca en Comú, que es va abstenir perquè creu que en determinats aspectes el protocol és insuficient.

La regidora d’igualtat, Montse Arroyo, celebra que totes les aportacions en la seva majoria fossin positives i explica que a Vilafranca fa molt de temps que s’està treballant a favor de la igualtat i per deixar per escrit plans d’abordatge d’aquest tipus de problemàtiques.

De fet, al maig de l’any passat es va aprovar el tercer Pla per la Igualtat, però ja estaven treballant amb mesures concretes des de la festa major del 2017, quan es van reunir amb els administradors per lluitar contra la xacra de les agressions sexistes i aquell mateix any es va tirar endavant la campanya “Només sí és sí”. A partir d’aquí ja es va fer un esquema bàsic del protocol, a banda d’algunes petites formacions a alguns agents implicats, que s’han anat ampliant durant tot aquest temps.

A partir de la diagnosi del Pla per la Igualtat van treballar en xarxa amb diferents departaments de l’ajuntament i entitats per definir les actuacions que es poden dur a terme en l’abordatge de les agressions amb la idea, segons Arroyo, “que cal la corresponsabilitat de tothom”.
I en aquest sentit van definir el protocol i també el Pla Lgtbi, que formen part del Pla per la Igualtat. Arroyo vol deixar clar que el pla “és totalment obert perquè no és propietat dels polítics de torn, sinó de la ciutadania, i per, tant tothom pot fer aportacions que es valoraren per incloure-les”.

Segons la regidora, aquesta eina no està pensada només per la festa major, sinó per tots els espais públics festius, tot i que reconeix que la festa major és un focus important per abordar aquestes accions.

Així, preguntada per si, després de l’agressió sexual patida per una periodista durant la diada de Sant Fèlix, es plantegen ampliar els punts liles per la més típica durant el dia i no només per la nit, Arroyo apunta que “tota la festa major ens fa replantejar i revisar mancances i ens prenem les crítiques com a constructives, per tant és possible que ampliem horaris o posem més parelles itinerants, per exemple, però encara hem de parlar amb els administradors, que en realitat són els gestors de la festa”.

També et pot interessar

Comentaris