Un regidor de l’Ajuntament del Montmell crea una app municipal pròpia

El regidor de l’Ajuntament del Montmell Òscar Elias, creador de la nova app municipal (Aj.El Montmell)
16/06/2020 - 13:00h

L’eina desenvolupada per Òscar Elias Sandalinas millora el contacte amb el veïnat

Òscar Elias Sandalinas, regidor de Noves Tecnologies, Participació i Turisme de l’Ajuntament del Montmell, ha aprofitat els seus coneixements informàtics i el seu compromís per millorar la informació del consistori cap a la població i a l’inrevés per crear una app pròpia del municipi.

El primer pas de l’equip de govern que presideix l’alcalde, Josep Maria Roldán, va ser la creació de diversos canals de comunicació a les xarxes socials i la renovació d’una pàgina web després de 14 anys, però posteriorment, segons comenta Elias, “vàrem voler anar més enllà i vam començar a estudiar la manera de tindre una app municipal funcional que completés l’oferta de servei digital a la ciutadania”.

Per bé que inicialment es va contemplar l’encàrrec de fer una app municipal a una empresa exterior, el cost d’aquesta feina era “inassumible per un municipi petit i amb un pressupost molt limitat”, diu Òscar Elias, que reconeix: “No va caldre massa temps per adonar-nos que tenir una app municipal estava fora de les nostres possibilitats, fins i tot en aquelles ofertes més bàsiques”.

Primera versió
Amb coneixements de programació per blocs en Android, Òscar Elias va aventurar-se a crear l’app sense intermediaris i amb un control absolut de tot el procés.

Sens dubte, un estalvi econòmic notable pel municipi i “també una fita personal al ser un producte dissenyat i desenvolupat completament al nostre municipi”, diu el regidor.

Va començar a treballar en l’app FEM! Montmell a partir de la plataforma de programació App Inventor 2 del MIT (Massachusetts Institute of Technology), “una eina gratuïta pensada per aquells desenvolupadors que no tenen un coneixement extens en la programació en codi, entre els quals m’incloc, però sí una capacitat de disseny i programació per blocs bàsica”, continua Òscar Elias.

Una primera versió de l’app permetia l’enviament directe d’incidències a la via pública mitjançant el GPS, incloses imatges; l’accés al web municipal, una drecera telefònica amb l’Ajuntament del Montmell i el servei d’aigües i un servei de localització online per GPS.

Servei de notificacions
Tot i la satisfacció inicial del govern del Montmell, el regidor de Noves Tecnologies apunta que “ens faltava poder incloure un servei de notificacions ‘push’ (notificacions que es reben a l’smartphone que tenen instal·lada l’app), una de les característiques que més ens interessava, però que en la primera versió es va quedar en el tinter”.

Així les coses, Elias reconeix que l’estat d’alarma pel coronavirus de la Covid-19 va accelerar el desenvolupament aquella primera app municipal i, amb la utilització d’una altra plataforma de programació per blocs -anomenada Kodular- va poder enllestir l’actual versió de l’app de l’Ajuntament del Montmell.

Aquesta permet a la ciutadania rebre avisos del consistori, accedir als bans, comptar amb un visor web propi incorporat; i una millora en l’accés telefònic a l’Ajuntament i el servei d’aigües.

En aquest enllaç es pot veure un vídeo promocional de la nova app.

També et pot interessar

Comentaris