El Vendrell estrena el desitjat ambulatori al barri del Botafoc

Un moment de la visita institucional al CAP del Botafoc del Vendrell que ha obert portes aquest dilluns. (Fotografia: Xarxa Santa Tecla)
15/06/2020 - 19:00h

El CAP obert aquest dilluns ha costat 5,2 milions d’euros i inclou un centre d’hemodiàlisi amb capacitat per a 80 pacients

Aquest dilluns ha entrat en funcionament el centre d’assistència primària (CAP) del Botafoc del Vendrell, dins de l’actual context de pandèmia pel coronavirus de la Covid-19, “per tal de donar resposta a les necessitats de salut existents de la població garantint la seguretat dels professionals i dels pacients, amb especial control sobre l’aforament a les sales d’espera per tal de respectar la distància de seguretat i amb la sectorització recomanada pel CatSalut amb les zones Covid i no-Covid”, segons es remarca des de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla de Tarragona que gestiona l’equipament.

Inicialment i després d’anys d’espera per part de la població del Vendrell, amb diversos retards sobre el calendari d’inici i execució de les obres, l’activitat al centre de salut Botafoc s’havia d’iniciar al mes de setembre, però aquesta estrena s’ha accelerat “per tal d’alleugerir l’actual CAP del Vendrell abans de l’inici de l’estiu”, s’apunta des de la Xarxa de Santa Tecla.

El CAP del Botafoc es troba dins l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) del Vendrell, un centre proveïdor de serveis sanitari d’atenció primària de salut gestionat per la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. Aquesta ABS presta assistència als municipi del Vendrell, Albinyana, la Bisbal del Penedès, el nucli de les Peces d’Albinyana i Santa Oliva.

L’ABS del Vendrell compta amb una població de 47.252 habitants, dels quals 32.415 són del Vendrell.

El centre de salut Botafoc centralitzarà tota l’oferta assistencial de l’ABS del Vendrell que fins ara es realitzava al CAP del Vendrell pel que fa a: Pediatria comunitària, amb servei de pediatria i infermeria pediàtrica a la població assignada de 0 a 15 anys de tota l’ABS de Salut; especialitats pediàtriques amb una consulta externa i la qual cosa suposa externalitzar l’activitat que es desenvolupava a les consultes de l’Hospital del Vendrell; Infermeria obstètrico-ginecològica, amb una llevadora; Odontologia per a tota la població de l’Àrea Bàsica de Salut; i la Consulta de salut mental i psicologia infanto-juvenil, amb el suport dels professionals de l’Institut Pere Mata.

L’horari de funcionament del nou centre d’assistència primària serà de les 8 del matí a les 8 del vespre tots els dies laborables. Els dissabtes, diumenges i festius s’atendran les urgències de 9 a 20h al CAP del Vendrell; mentre que fora d’aquest horari s’atendran a l’Hospital del Vendrell.

Així les coses, al CAP del Vendrell quedarà centralitzada la medicina i infermeria familiar i comunitària, l’atenció continuada per a tota l’ABS, la consulta de salut mental i el servei de psicologia d’adults i treball social.

Característiques

El CAP del Botafoc, que inclou un dispensari mèdic i, com a novetat molt important per a l’atenció sanitària del Baix Penedès, un centre d’hemodiàlisi amb capacitat per a 80 pacients que entrarà en servei el mes de setembre, es troba situat a l’Avinguda del Baix Penedès, 94 al barri del Botafoc del Vendrell.

A la comarca penedesenca hi ha una cinquantena de persones que es veien obligades a desplaçar-se periòdicament a Tarragona per rebre tractament d’hemodiàlisi.

L’edifici estrenat aquest dilluns consta de dues plantes. A la planta baixa hi ha el centre de salut amb una superfície de 1.279,35 metres quadrats que utilitzarà l’Equip d’Atenció Primària, amb 18 consultes, 3 boxs d’extraccions i 1 aula d’educació sanitària.

A més, compta amb una planta semisoterrani que acull el centre d’hemodiàlisi gestionat per Fresenius i les dependències de suport logístic del centre.

El disseny de l’edifici ha prioritzat el desenvolupament del programa assistencial en una planta-baixa amb accés a nivell de carrer. D’aquesta manera es facilita l’accessibilitat del pacient i s’eviten les barreres arquitectòniques.

A les dues plantes es prioritza la ventilació i la il·luminació natural mitjançant les façanes i els patis interiors. Es tracta d’un edifici funcional, adaptar a l’entorn, de fàcil accés per als usuaris, tant a peu com per al trànsit rodat; i energèticament sostenible.

El projecte de construcció d’aquest ambulatori vendrellenc ha suposat una inversió de 5.200.000 euros, distribuïts entre el centre sanitari de 2.433.000 euros, més 266.000 euros en equipaments.

Pel que fa al centre d’hemodiàlisis, amb una superfície de 744,25 m2, el cost de l’obra civil amb un total de 20 boxs ha suposat una inversió de 1.523.000 euros, als quals se’ls ha d’afegir un altre milió d’euros per a l’equipament.

Divendres es va organitzar una visita institucional al CAP del Botafoc amb representants de la Xarxa Sanitària de Santa Tecla, membres del personal del centre i del CAP del Vendrell i de l’Ajuntament, amb l’alcalde, Kenneth Martínez.

També et pot interessar

Comentaris