Traques i concerts de la banda salven la tradició dels Barris a Sant Sadurní

Rafa Berlanga, regidor de Sant Sadurní En Comú, lliurant una paperina de confits durant el rengle. FOTO: AJUNTAMENT
12/06/2020 - 16:00h

La fase 2 de la desescalada permet algunes llicències als administradors i a l’ajuntament, però no es faran la majoria d’activitats habituals

Ja ho avisava la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sant Sadurní, Marta Castellví, fa uns dies: els Barris d’enguany no seran com els habituals. Tot i que l’Alt Penedès ja està en fase 2 de desescalada, l’estat d’alarma encara no permet que se celebrin la majoria d’actes que han convertit aquesta celebració en una de les més tradicionals de la vila.

El que sí que es manté són les traques d’inici de cada barri. Ahir a les dues del migdia va sonar la primera, la que dona el tret de sortida al Barri Ajuntament que és el que enceta set dies de celebració.

Si els Barris fossin enguany com han estat durant el darrer segle, aquest divendres hi hauria rengle. Però les normes imposades durant l’estat d’alarma no permeten les reunions multitudinàries al carrer.

Com els rengles, enguany seran moltes les activitats que no es podran fer. Però així i tot, els administradors de cada barri, amb l’ajuda de l’ajuntament, han buscat fórmules per mantenir viva aquesta tradició, recuperada a finals del segle XIX i que gira al voltant de la festivitat de Corpus.

La música de la banda que acompanya els rengles pels carrers, per exemple. Enguany no desfilaran elements típics com les mantellines, els clavells o els bastons, però la banda sonora de la festa sí que es podrà escoltar.

Els músics faran el recorregut habitual de cada un dels seus rengles (els veïns no els podran seguir), tocant El ball de la mantellina o Sota la doble àliga, peces reconeixibles pels sadurninencs.

En aquests barris tampoc hi faltaran els confits. Com que els escolars no els poden recollir a la porta de l’ajuntament, tal com marca la tradició, els regidors els portaran a cada casa. Les famílies que ho hagin sol·licitat els rebran diumenge, entre les 11 del matí i la 1 del migdia.

Els Barris a Instagram
Perquè la festa també es noti al carrer, des del consistori s’ha organitzat el concurs ‘Som Barris’ perquè la gent faci públic a través de la xarxa com celebra el seu barri. Així, l’Ajuntament ha demanat a la ciutadania que etiqueti els seus vídeos a Instagram amb el hashstag #sombarris i l’àlies @culturassadurni.

Els millors vídeos seran premiats amb vals de compra per als comerços adherits a l’associació de comerciants Som Sant Sadurní.

Des de l’Ajuntament també s’ha recordat que els veïns poden celebrar el Barri reunint-se als garatges de casa, com és habitual. Això sí, han recordat que a la fase 2 de l’estat d’alarma només es pot fer en grups de fins a 15 persones.

També et pot interessar

Comentaris