L’Alt Penedès, Cunit i el Garraf, estancats durant tres setmanes a la fase 2

La restricció de mobilitat municipal durant els caps de setmana continuarà vigent més dies del previst
11/06/2020 - 16:44h

Són els únics territoris catalans que, si no hi ha cap canvi en les properes hores, estaran tres setmanes a la mateixa fase

El Departament de Salut ha proposat al Ministeri de Sanitat que només les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central avancin a la fase 3 aquest dilluns i se sumin al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran. La resta de regions es mantindrien com estan ara, sempre que no hi hagi cap canvi en les properes hores i es decideixi proposar a Madrid que l’àrea de Barcelona passi a la fase 3 també dilluns.

Això provoca una situació curiosa a l’Alt Penedès-Cunit i Garraf, que des d’aquesta setmana s’han integrat a l’àrea sanitària de Barcelona per qüestions de mobilitat i, per tant, a partir d’ara tornaran a seguir el ritme de Barcelona pel que fa a la desescalada, ja que torna a formar part de la regió metropolitana sud.

Així, la que fins ara era una subregió sanitària formada per la major part de l’Alt Penedès, Cunit i el Garraf, ara ja no ho és, de manera que es converteix en l’únic territori català que estarà tres setmanes en una mateixa fase, concretament la 2. Per tant, no passarà, tal com estava previst, a la fase 3.

Només es permet la mobilitat cap a Barcelona
Si tot va bé, no serà fins al 21 de juny que passaran a la fase 3, dia en què ja es preveu permetre la mobilitat a tot el territori espanyol. Ara, doncs, les persones que viuen a l’Alt Penedès, Cunit i el Garraf es poden moure cap a Barcelona, però no poden desplaçar-se enlloc més (excepte pels motius autoritzats), fins al dia 21 de juny, i sempre a l’espera de les indicacions sanitàries oportunes.

El delegat del Govern a la vegueria Penedès, Pere Regull, reconeix que gestionar la desescalada no és fàcil i que hi ha molts sectors de l’Alt Penedès i també del Garraf que prefereixen que s’hagi facilitat la mobilitat amb Barcelona abans que el fet de passar de fase quan pertocaria. Regull no tanca les portes a algun canvi d’última hora, tot i que aquest dijous no semblava que la Generalitat volgués demanar que Barcelona passés a la fase 3 una setmana abans de l’establert.

En un comunicat, Salut constata que es manté l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic, és a dir, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva. A més, destaca l’impuls donat a l’atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR.

Segons els indicadors proporcionats pel departament, l’índex de rebrot és del 35,3 a Lleida; del 13,5 a Catalunya Central; de l’11,6 a Girona; del 9,3 a l’Alt Pirineu i Aran; del 8,8 a la regió metropolitana sud; del 5,9 a la ciutat de Barcelona; del 5,8 a Tarragona; del 3,1 a la regió metropolitana nord i del 0,4 a l’Ebre.

El risc es considera baix si està per sota de 30 i moderat si està entre 30 i 70.
L’índex de reproducció del virus és d’1,5 a Tarragona; de l’1 a Girona i Lleida; de 0,9 a la ciutat de Barcelona, Alt Pirineu i Aran i Catalunya Central; de 0,8 a la regió metropolitana nord; de 0,7 a la sud, i de 0,6 a l’Ebre.

També et pot interessar

Comentaris