SOS Penedès demana una moratòria per a les instal·lacions d’energia solar fins que estigui redactat el Pla Territorial

Zona de l’Arboç on ha d’anar una planta fotovoltaica (Fotografia: CUP de l’Arboç)
10/06/2020 - 13:30h

La plataforma ciutadana rebutja un projecte privat de prop de 9 hectàrees previst en una terrenys agraris de l’Arboç

La plataforma ciutadana i ecologista SOS Penedès reclama aturar els projectes de grans instal·lacions d’energia solar al conjunt de la vegueria penedesenca fins que estigui aprovat el Pla Territorial Parcial.

La plataforma considera que la futura planificació urbanística del Penedès hauria de definir en quins terrenys es permeten aquestes infraestructures, i demana que es restringeixin les condicions per als sòls no urbanitzables.

SOS Penedès fa aquest reclam arran del projecte privat d’una gran instal·lació solar en uns terrenys no urbanitzables de l’Arboç; concretament, una planta de 15.054 mòduls, de 6.021,6 kWp i una ocupació de 8,69 hectàrees (ha). L’entitat ecologista en demana la retirada.

Segons el col·lectiu, l’actual planejament urbanístic de l’Arboç qualifica l’espai com a sòl de protecció territorial d’interès agrari i no estaria permesa cap plataforma industrial de producció elèctrica.

SOS Penedès exigeix que el futur Pla Territorial Parcial del Penedès reguli com i on es poden construir plantes solars fotovoltaiques, i proposa que s’aprofiti el document per impulsar aquestes infraestructures en espais urbanitzats industrials o residencials que estiguin buits.

La plataforma sosté que l’administració ha de promoure aquestes instal·lacions “des de la perspectiva de l’autoconsum i el cooperativisme”, i demana que “no s’hipotequi l’espai agrari”.

Mentre la Generalitat no aprovi el Pla Territorial del Penedès, l’Arboç es regeix per la normativa urbanística del Camp de Tarragona. En aquest sentit, SOS Penedès remarca que els terrenys on un promotor privat vol aixecar una planta de producció elèctrica solar estan qualificats com a sòl de protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic.

Això, assenyalen, limita la construcció d’infraestructures i només es poden tirar endavant aquelles que estiguin integrades paisatgísticament. D’aquesta manera, insisteixen els portaveus de SOS Penedès, no es podria aixecar la planta solar prevista prop de la fàbrica Sant Gobain-Cristaleria, motiu pel qual reclamen la retirada del projecte.

Al mateix temps, en un comunicat emès aquest dimecres, SOS Penedès retreu que la llei que regula la construcció de plantes solars “es va fer a corre-cuita, sense tenir en compte l’entorn, el paisatge, l’agricultura i la normativa urbanística de protecció dels espais agraris del Pla del Camp de Tarragona”.

La plataforma ciutadana recorda que la normativa sobre les plantes solars especifica que aquestes instal·lacions es poden construir en sol no urbanitzable si tenen el vistiplau de la Ponència d’energies renovables. Un fet que el col·lectiu lamenta: “Una llei que no tracta els sòls urbanitzables i els no urbanitzables amb igualtat de condicions, no és una bona llei”, sentencien.

La CUP de l’Arboç denuncia la “desídia i irresponsabilitat” de l’Ajuntament

D’altra banda, en relació al projecte previst per a l’Arboç, des de la CUP-L’Arboç Participa s’ha denunciat el que titlla de “desídia i irresponsabilitat” de l’Ajuntament arbocenc, atès que no ha respost a una sol·licitud sobre l’emplaçament entrada a l’Oficina de Gestió Empresarial el 17 de gener passat.

La CUP recorda que l’administració tenia 3 mesos de termini per pronunciar-se sobre el projecte, però que no ho ha fet, cosa que sí que ha fet, per exemple, el Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (GEVEN).

La CUP critica que l’alcalde i regidor d’Urbanisme de l’Arboç, Joan Sans, fins i tot arribés a reconèixer en el darrer ple, celebrat el 28 de maig, que “no tenia cap coneixement d’aquest projecte”.

Comunicat del govern arbocenc

El govern municipal de l’Arboç ha sortit aquest dijous al pas d’aquesta queixa i ha informat, en un comunicat de premsa, que els tècnics municipals “estan estudiant la petició d’informe de consulta prèvia sobre la viabilitat de l’emplaçament del projecte de planta fotovoltaica”.

“De moment, el govern de l’Arboç està esperant l’informe tècnic per valorar aquest projecte, però recorda que aquests terrenys on es vol instal·lar la planta pròxims a la fàbrica Saint Gobain estan qualificats ‘com a sòl rústic no urbanitzable de protecció preventiva’, amb la qual cosa no es podria aixecar la planta solar”, afegeix en la nota.

El govern de l’Arboç continua: “L’Ajuntament només disposa d’una comunicació de la Generalitat a través del canal EACAT que va anar directament als tècnics municipals, que ara estan elaborant l’informe, dins del plaç, i de moment cap responsable de l’empresa promotora s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament.”

La nota municipal conclou: “Des de l’Ajuntament es valora la necessitat de generació d’energies renovables,però recorda la poca aportació en llocs de treball d’aquest tipus de plantes i l’afectació mediambiental que pot tenir pel municipi.”

També et pot interessar

Comentaris