“Vam omplir fins a tres contenidors de llibres enfangats”

10/06/2020 - 12:00h

El llibreter Josep Mitjans recorda l’aiguat del Vendrell d’ara fa 20 anys

A quarts de vuit del matí d’aquell fatídic 10 de juny de l’any 2000, Josep Mitjans, propietari de la llibreria Mitjans del Vendrell, rebia una trucada alertant-lo de l’estat del carrer del Doctor Robert després de les tempestes que hi havia hagut aquella matinada i que havien afectat molt la capital del Baix Penedès.

Quan va treure el cap per la finestra va veure com tota la rambla estava plena d’aigua (com mai abans havia vist) i va tenir un mal pressentiment. Abans d’arribar a la llibreria anava presenciant el dantesc panorama amb aparadors i vidres trencats, i es va témer el pitjor dels casos.

No va poder passar per la Rambla, que estava negada d’aigua, i va haver de baixar pel carrer Prat de la Riba per arribar a una llibreria de la qual havia desaparegut pràcticament tot el contingut.

I és que quan va arribar a la llibreria el va envair una angoixa, una impotència i una incredulitat que no havia experimentat mai pel que els seus ulls estaven veient. L’aigua i el fang havien arribat fins a una alçada de metre i mig a la botiga, i es van perdre fins a 2.500 llibres. A més, tots els ordinadors i aparells elèctrics havien desaparegut.

La llibreria no va tornar a obrir portes fins al cap de dos mesos, a mitjans d’agost, quan Mitjans va poder reprendre novament el negoci. Aquests dies, el llibreter en feia una similitud amb la crisi del coronavirus que ara, 20 anys després, també ha forçat el tancament de l’establiment (que l’any passat va complir els cinquanta anys d’existència) durant dos mesos.

Josep Mitjans, que ara ja està jubilat (el negoci el porta el seu fill Jordi), també recorda com molts clients fidels de la llibreria, sense demanar-los-ho, els van ajudar “a omplir fins a tres contenidors plens de llibres enfangats”.

Aquell va ser, per Mitjans, un exercici de gran solidaritat que sempre ha agraït.

També et pot interessar

Comentaris