20 anys dels aiguats del Vendrell

L’accés al nord del Vendrell per l’antiga N-340 en una imatge del 10 de juny del 2000 (Fotografia Güixens)
Avatar
10/06/2020 - 00:10h

Aquest dimecres es compleixen les dues dècades de la històrica inundació que va obligar a redimensionar la llerra del torrent del Lluch

Aquest dimecres fa exactament vint anys de la històrica inundació del 10 de juny del 2000 al Vendrell. Els grans aiguats van afectar sobretot el centre urbà i el barri del Puig de la capital del Baix Penedès, malgrat que també hi va haver afectacions a altres indrets de la comarca; això sí, molt menors.

El desbordament del torrent del Lluch va provocar, al voltant de les 3 de la matinada d’aquell 10 de juny, danys materials valorats en milers de milions de pessetes. Sortosament (i probablement perquè la gran majoria dels ciutadans estaven dormint), no va caldre lamentar danys personals.

Tot just va transcendir la immensa sort que van tenir un parell de germans vilafranquins que, segons la versió del testimoni Jaume Solé, que just abans era amb els dos germans, “estaven atrapats inicialment al seu vehicle, van poder sortir-ne enmig de la riuada i van nedar amb força una estona fins que van poder aconseguir sortir, escapant així d’una mort gairebé segura”.

El solar del carrer Cerdanya, amb diversos cotxes inundats. (Fotografia Güixens)

Els fets
La catàstrofe va començar pocs minuts després de les tres de la matinada d’aquell dissabte 10 de juny. Plovia amb força, atès que van arribar a caure 113 litres d’aigua per metre quadrat, 50 dels quals en molt poca estona, però a la part alta de la comarca també plovia molt.

Així, per exemple, i per ordre de major a menor precipitació, a Sant Jaume dels Domenys van caure 130 litres d’aigua per metre quadrat, a la Talaia Mediterrània es van registrar 115 litres per m2, a Bellvei 110, a Llorenç 101 i a la Bisbal del Penedès, 92 litres per m2. A la resta de la comarca, Calafell va registrar 126 litres per metre quadrat, Cunit 72, Masllorenç 62 i l’Arboç 54 litres per metre quadrat.

Va ser sobretot aquella pluja a la part alta del Baix Penedès la que va provocar que la conca del torrent del Lluch baixés plena d’aigua amb una força inigualable.

Un cop va arribar als ponts propers a la via del tren i les carreteres N-340 i C-246 al seu pas pel Vendrell, la gran quantitat d’aigua que baixava, amb tones de troncs i pedres, va provocar el ràpid desbordament del torrent i, en pocs segons, va omplir el pont de l’antiga Nacional-340 i l’aigua va arrasar una gran extensió de terreny: va negar totalment la caserna de la Policia Local, va arrossegar alguns dels cotxes aparcats al costat cap al pont –es va calcular que hi va haver aproximadament uns 400 vehicles malmesos, parcialment o totalment–, va inundar la caserna dels Bombers i va destrossar els murs de separació del camp de futbol del Club d’Esports de la via del tren.

El pont sota la via del tren, totalment anegat d’aigua ara fa 20 anys. (Fotografia Güixens)

Fins i tot va desviar algun rail i, començant pel concessionari de cotxes a l’entrada del poble, la resta d’empreses de la zona i la totalitat de les instaŀlacions del Club d’Esports van anar patint els efectes de l’aigua, que va baixar amb força durant unes dues hores. Anava omplint desenes de comerços, plantes baixes i soterranis.

Va arrasar tot això en aquella zona del centre del Vendrell i del barri del Puig, i el nivell de l’aigua va arribar a superar el mig metre en alguns punts. La desembocadura de la riera de la Bisbal a la zona de les Madrigueres va variar de manera impressionant, i hi havia esvorancs de grans dimensions provocats per la riuada.

El caos d’aquell dissabte i l’endemà diumenge va ser total al centre de la vila i, de manera excepcional, es va obrir al trànsit de vehicles la nova variant de la carretera C-246, que s’havia d’inaugurar justament al cap d’uns dies de l’aiguat.

Pocs dies després de l’aiguat, fins i tot l’exèrcit espanyol va coŀlocar dos ponts provisionals amb l’objectiu de restablir la connexió a la carretera de Sant Salvador a Calafell, arrasada a la zona de les Madrigueres.

PUBLICITAT

Reacció de les administracions
Si bé és veritat que no es recorda res igual, aquest cas d’inundacions a la vila del Vendrell molts ciutadans la van considerar previsible, ja que només cinc anys abans el torrent del Lluch havia donat un avís aquell fatídic 18 de setembre de 1995.

Tanmateix, tot plegat va fer que diverses autoritats polítiques que hi havia en aquell moment visitessin el municipi, fins i tot el president de la Generalitat, Jordi Pujol, però també diversos consellers i el cap d’oposició al Parlament, Pasqual Maragall, entre d’altres.

Pocs dies després de les inundacions del 10-J, es va celebrar un ple d’urgència a l’Ajuntament del Vendrell per reclamar el suport de l’Estat arran d’un fet absolutament devastador per al patrimoni de molts veïns i comerciants del Vendrell.

Aquest acord va ser aprovat per unanimitat en un ple que hauria durat encara no cinc minuts si els diversos grups polítics no haguessin intervingut per estendre’s en l’explicació del vot.

Tots van coincidir a mantenir una unitat política al municipi davant la tragèdia, a no llançar-se les culpes del que va passar aquell dissabte i a expressar la seva solidaritat amb els veïns i comerciants afectats.

Obres per redimensionar
Després de la inundació que ja hi havia hagut el setembre de 1995 i poc després amb la catàstrofe d’ara fa vint anys, les administracions públiques no van tenir més remei que tirar endavant un projecte d’obres per redimensionar els ponts del torrent del Lluch al seu pas pel Vendrell i l’arranjament de la llera al mateix tram.

Estic convençut que hi ha coses que es poden millorar, però el que hauríem de procurar és solucionar algunes de les circumstàncies que per part de l’Ajuntament ja eren conegudes, i caldrà que s’hi posin les mesures per fer-ho d’una manera definitiva.”

Felip Puig
Conseller de Medi Ambient de la Generalitat el 2000

El conseller de Medi Ambient de la Generalitat d’aquell moment, Felip Puig, va expressar-se amb aquestes paraules poc després de les inundacions d’aquell 10 de juny: “Estic convençut que hi ha coses que es poden millorar, però el que hauríem de procurar és solucionar algunes de les circumstàncies que per part de l’Ajuntament ja eren conegudes, i caldrà que s’hi posin les mesures per fer-ho d’una manera definitiva”.
També es va realitzar un estudi d’urgència per tal de donar coherència hidràulica a l’indret i es va executar un estudi hidrològic integral de tota la conca del torrent a la comarca, per veure quines eren les causes de les inundacions.

En aquest sentit, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va fer les obres corresponents al tram més alt del torrent, des del pont del ferrocarril.
Aquestes obres de redimensió van ser portades a la pràctica de manera simultània per la Generalitat, la companyia ferroviària Renfe i el Ministeri de Foment de l’Estat.

Benet Jané era l’alcalde del Vendrell

També et pot interessar

Comentaris