S’alenteix la destrucció d’ocupació al Penedès durant el mes de maig

Un home mirant la pàgina web del SEPE. FOTO: ACN
Eva López
05/06/2020 - 18:00h

Al Baix Penedès, on la davallada és més gran, s’ha passat d’inscriure 876 persones a les llistes d’atur al març a només 15 el mes passat

El maig és un mes en què tradicionalment les llistes d’atur a Catalunya fan una davallada. Com ha passat els darrers mesos, però, la pandèmia de Covid-19 ha fet canviar moltes tendències en matèria d’ocupació al país, i aquest registre no ha estat una excepció.

Per primera vegada des del 2001, Catalunya ha vist augmentar la llista de persones aturades el mes de maig. I no només ha pujat, sinó que l’increment ha estat el més intens en un mes de maig des del 1996.

Tot i això, la bona notícia és que la pujada de l’atur va ser molt menor el mes passat que a l’abril i el març, data en què es va declarar la pandèmia.

PUBLICITAT

Aquest alentiment en la destrucció d’ocupació també s’ha donat a l’Alt i el Baix Penedès. Al març, les dues comarques van sumar conjuntament 772 nous aturats, una xifra que es va elevar fins als 1.531 a l’abril. Segons dades de l’Observatori del treball, al maig la xifra conjunta ha baixat fins a les 349 persones.

Qui més ha contribuït a frenar el creixement d’aquest registre és el Baix Penedès. La comarca costanera només va registrar el mes passat 15 nous aturats, i a 6 dels 14 municipis que la formen fins i tot hi va haver una reducció de la desocupació. Entre ells la capital, el Vendrell, on 17 persones van sortir dels registres de l’atur.

Amb tot, la comarca continua tenint una taxa de desocupació molt elevada, molt lluny de la mitjana catalana, que se situa al voltant de l’11%.

La que sí que manté una taxa d’atur similar a la mitjana de Catalunya és la comarca de l’Alt Penedès, que segueix en el 10,97%, malgrat que el mes de maig va sumar 334 nous aturats. Només un municipi dels 27 que la formen, Santa Fe del Penedès, no va registrar cap nou desocupat.

Dades dels ERTOs
El que no reflecteixen les llistes de desocupació catalanes són les persones afectades per un ERTO. L’avançament cap a fases més laxes del confinament ha fet que gairebé es freni la presentació de nous expedients.

Tot i això, al Penedès ja són 2.392 els que s’han iniciat, amb 17.484 treballadors afectats. L’Alt Penedès és on més afectats hi ha (10.402), i també on més expedients s’han començat a tramitar (1.302).

També et pot interessar

Comentaris