La desescalada permet que es vagin aixecant alguns ERTOs al Penedès

FOTO: PRESSFOTO
29/05/2020 - 18:00h

Al conjunt del territori s’han presentat 2.491 ERTOs des que el govern espanyol va decretar l’estat d’alarma, amb una afectació de 17.483 persones

Quan el govern de Pedro Sánchez va aprovar una nova normativa per a la presentació d’Expedients de Regulació Temporals d’Ocupació (ERTO) per la Covid-19 va obrir la capsa de Pandora. Milers d’empreses catalanes es van acollir a aquest dret per minimitzar els efectes que el nou coronavirus podia causar en la seva facturació.

Dos mesos i mig després que es decretés l’estat d’alarma, les xifres que registra l’Obserbatori del Treball sobre els ERTOs presentats són aclaparadores.

Al conjunt del país se n’han tramitat gairebé 97.600, amb 719.307 treballadors afectats. El Penedès ha contribuit a engrossir aquesta xifra amb 2.491 expedients a l’Alt i el Baix Penedès, que afecten 17.483 persones.

A diferència de fa unes setmanes, l’Alt Penedès és la comarca que acumula dades més elevades, amb 1.301 ERTOs i 10.401 treballadors afectats. Al Baix Penedès s’han iniciat 1.090 expedients, i hi ha 7.082 empleats implicats.

La majoria dels ERTOs que s’han presentat les darreres setmanes han estat per força major. Al territori, només 130 s’han iniciat per altres causes. Això ha fet que ara, amb l’inici de la desescalada, hi hagi moltes empreses que ja estan optant per aixecar-los.

Segons CCOO, bona part de les que ja han pres la decisió són del sector de l’hosteleria. Només amb l’entrada en la fase 1 ja s’han reincorporat el 35% dels treballadors en un ERTO, i està previst que amb el canvi de fase se n’hi sumin molts més.

Tot i això, els empresaris penedesencs ja fa temps que alerten que si no es permet allargar els ERTOs més enllà de l’estat d’alarma, la situació es pot complicar encara més.

Aquesta setmana, el conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha alertat que 200.000 llocs de treball vinculats a ERTOs poden tenir dificultats de continuïtat sinó es treballa en aquest sentit.

També et pot interessar

Comentaris